Megújul a diákváros

Brousil Csaba - 2018. január 9. 17:00

Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ vezetője sajtótájékoztató keretében értékelte a tankerület elmúlt évi munkáját és eredményeit kedden a Széchenyi István Gimnáziumban. Működés, tehetséggondozás, pályázatok, felújítások.

Szilágyiné Németh Sarolta a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Dunaújvárosi Tankerületi Központ (DTK), mint önálló költségvetési szerv még 2016 novemberében jött létre és 2017 január elsejétől, mint fenntartó és működtető látja el feladatát az állami köznevelési intézményekben Fejér megye keleti és déli részén. A DTK által fenntartott harmincöt köznevelési intézmény tizenkét tagintézménnyel, összesen hatvanegy telephelyen működik, és két főosztályra tagolódik. Az egyik a Gazdálkodási, Üzemeltetési és Pályázati Főosztály, míg a másik a Köznevelési, Jogi és Humánpolitikai Főosztály. Munkájuk során arra törekednek, hogy biztosítsák a partneri viszonyt az intézményekkel, megteremtsék a stabilitást és biztosítsák az oktatás biztonságos működésének feltételeit. A tankerületi vezető elmondta, hogy a 2017/2018-as tanévben az 1. és a 9. osztályba összesen 1332 tanuló felvételére került sor és ezzel kialakult a DTK intézményeiben tanuló diákok összlétszáma. A 2017. októberében készült létszámstatisztika alapján a DTK intézményeiben összesen 11242 tanuló kezdte meg a tanulmányait. Általános iskolában 9812-en, gimnáziumban 1095-en, gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményben 330-an tanulnak. A DTK intézményeiben 1614 fő dolgozik közalkalmazottként, ebből 1243-an pedagógusok.

A kis statisztikából jól látszik, hogy a tankerület egy szinte egy kisebb diákváros felett diszponál és segíti annak működését. Szilágyiné Német Sarolta kiemelte, hogy a 2018-as évben 7,9 milliárd forint áll a rendelkezésükre, hogy működtessék az intézményeiket, melyek 196 ezer négyzetméternyi beépített területen működnek, így a költségvetésükből a közalkalmazottak bérezésén és a járulékok befizetésén túl dologi kiadásokkal is kell számolniuk, melyekbe beletartoznak a szükséges felújítási munkálatok is. Mint mondta a tankerület 2017 nyarán tizenöt millió forintot fordított karbantartási munkálatokra, úgy, mint vakolati hibák javítása, festés, mázolás és villamossági munkák. Ugyanakkor kiemelte, hogy 2018 tavaszáig újabb 120 millió forintot szánnak felújítási munkálatokra. Ebből asz összegből oldják meg majd a dunaújvárosi Arany iskola beázási problémáit és a lépcső felújítását, továbbá a Széchenyi István Gimnázium tetőszigetelését és Móricz iskola tetőtéri részében a lambéria cseréjét is.

Ódorné Müller Mariann, a házigazda Széchenyi Gimnázium igazgatónője kiemelte, hogy azért is fontos és nélkülözhetetlen a fenntartó DTK munkája, mert nagy hangsúlyt fordít a tehetséggondozásra. Mint mondta a tagintézményekben több tehetségpont is működik – ilyen a gimi is – ahol a tanórákon kívül is igyekeznek minden lehetőt megtenni a tehetséges diákok támogatására. Házi, városi és országos versenyekre készítik fel őket, hogy ezzel is csiszolják tudásukat. Ezeknek a versenyeknek a lebonyolításához és az eköré épülő szakkörök, művészeti körök megszervezéséhez nélkülözhetetlen a fenntartó segítsége. Az igazgatónő kiemelte, hogy a kompetenciatesztek során pontosan mérhető az iskola által hozzáadott érték és tudás, ami a Széchenyi esetében magas, csakúgy, mint a felvételi arányszám is a továbbtanulók esetében.

A tankerületi vezető azt is elmondta, hogy a DTK húsz pályázatot nyújtott be az elmúlt évben összesen hárommilliárd forint értékben. Tizenegy infrastrukturális pályázatot el is nyertek, melyek támogatási összege több, mint kétmilliárd forint. Ebből a pénzből új épületegységeket építenek majd fel, tornatermeket építenek és korszerűsítenek, energetikai felújításokat végeznek és nyílászárókat cserélnek majd az érintett intézményekben, telephelyeken. (Cece, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Baracska, Ercsi, Martonvásár, Mezőfalva, Nagyvenyim, Sárkeresztúr, Sárszentmiklós, Vál)

A tankerület vezetője bízik benne, hogy a 2018-as évben is a ugyanolyan színvonalon tudják majd folytatni a megkezdett munkát, mint tavaly, hogy mind a diákok, mind a szülők elégedettek legyenek az oktatási munka minőségével.

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.