Dunaújváros Hetilap

Lassulást hozott Közép-Dunántúl ingatlanpiacán a tavalyi év?

2018. január 26. (péntek) 13:10 - doszerk

A lakáspiac szereplői az újév kezdetével elkezdik találgatni, milyen trendek várhatóak. Ez idén sincs másként. Elkezdenek csökkeni az árak? Enyhülnek vagy mélyülnek a területi eltérések? Mi lesz az újlakásokkal? És egyáltalán meddig bírja a lakosság ezeket a változásokat?

Több kérdésben megmutatkozik a területi eltérés

A feltett kérdések egytől egyig jogosak. 2014 óta országos szinten folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, ehhez a képhez azonban hozzátartozik a térségek közötti eltérés. Ez nemcsak a jelenlegi négyzetméterenkénti árakat, hanem a változás ütemét, valamint a forgalmat is érinti.

Míg a felkapott vidékeken évről évre kétszámjegyű az emelkedés, addig a kevésbé népszerű településeken stagnál vagy éppen esik az árszínvonal. A kettéosztottságot az építőipar fellendülése sem enyhítette, hiszen a projektek nagy része a fővárosban és a központi szerepet betöltő vidéki nagyvárosokban kerül kivitelezésre.

Változott az értékesítési idő

Az értékesítési idő ugyancsak különbségeket mutat. A fővárosban minden szegmensben lassabban találtak gazdára az ingatlanok az előző évhez képest, míg a vidéki társaiknál fokozódott az ütem. Ugyanakkor hiába a visszaesés, az eladás még mindig Budapesten a leggyorsabb.

Országosan a családi házak átlagosan 190, a téglalakások 100, a panelek pedig 71 napig várják új tulajdonosukat. A panelek közül azok vannak kedvező helyzetben, amelyeknek jók a tömegközlekedési adottságaik, illetve átestek a panelprogramon. A téglaépítésűek a belvárosban pörögnek igazán, a magánházak előnye pedig egyben a hátrányuk: az egyedi kialakításuk teszi őket vonzóvá, de ugyanez lehet az egyik ok, ami miatt az érdeklődő eláll a vásárlási szándékától.

Tavaly sem lassított a közép-dunántúli ingatlanpiac

2017-ben az árak hazai viszonylatban 12%-kal drágultak, de hozzá kell tenni, hogy e mögött meglehetősen homogén eredmények tapasztalhatóak az egyes településeken. A fővárosban 17%-kal, Közép-Dunántúlon bizonyos városokban – Székesfehérvár, Esztergom, Dunaújváros, Veszprém, Tatabánya – pedig 13-25%-kal bővültek az átlagárak egy év alatt.

Az ingatlanok átlagárainak változása a közép-dunántúli régióban és Budapesten (2017. január és december között)

A százalékban kifejezett változások nem sokat jelentenek, hiszen nem mutatják meg a jelenlegi árszínvonalat – vagyis azt, ami a szereplőket elsősorban érdekli. Az élen továbbra is a Budapesten eladó lakások és családi házak állnak. Ehhez képest a közép-dunántúli városok a típustól függően  25-78%-kal elmaradnak. Az említett régióban a Székesfehérváron, Veszprémben és Tatán meghirdetett ingatlanok állnak a lista elején, az ezek után következő Dunaújvárosban, illetve Pápán 40-65%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők.

Átlagos négyzetméterárak a közép-dunántúli régióban (Ft/m2)

A térségből Fejér megyét kiemelve az tapasztalható, hogy a székesfehérvári ingatlanok 300 ezret meghaladó átlagos Ft/m2 árakon érhetőek el. Gárdonyban és Móron ehhez viszonyítva több mint 50 ezer, Dunaújvárosban és Rácalmáson pedig 130-140 ezer forinttal maradnak el az átlagos négyzetméterenkénti árak.

A lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2)

Mit hozhat 2018?

A felívelő árszint mellett az is kivehető, hogy a lakosság büdzséje nem tudja tartani a lépést, a vásárlások ugyanis az olcsóbb ingatlanok irányába tolódtak el. E mögött három dolog állhat: a vásárlók az alacsonyabb alapterület, az agglomeráció vagy a rosszabb állapot mellett teszik le a voksukat – ezzel egyfajta kompromisszumot kötnek.

2018-ban a másik kérdőjel az újlakások piaca. A szakértők szerint az átadások nagy része idén, illetve jövőre várható, az induló projektek száma pedig fokozatosan csökkenni fog. Ennek oka a 2019 végén kifutó kedvezményes, 5%-os áfa, ami után visszaáll a 27%-os áfakulcs. A kivitelezők érthető okokból ezt igyekeznek elkerülni és minél előbb tető alá hozni a terveket.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.