Dunaújváros Hetilap

Lassulást hozott Közép-Dunántúl ingatlanpiacán a tavalyi év?

doszerk - 2018. január 26. 13:10

A lakáspiac szereplői az újév kezdetével elkezdik találgatni, milyen trendek várhatóak. Ez idén sincs másként. Elkezdenek csökkeni az árak? Enyhülnek vagy mélyülnek a területi eltérések? Mi lesz az újlakásokkal? És egyáltalán meddig bírja a lakosság ezeket a változásokat?

Több kérdésben megmutatkozik a területi eltérés

A feltett kérdések egytől egyig jogosak. 2014 óta országos szinten folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, ehhez a képhez azonban hozzátartozik a térségek közötti eltérés. Ez nemcsak a jelenlegi négyzetméterenkénti árakat, hanem a változás ütemét, valamint a forgalmat is érinti.

Míg a felkapott vidékeken évről évre kétszámjegyű az emelkedés, addig a kevésbé népszerű településeken stagnál vagy éppen esik az árszínvonal. A kettéosztottságot az építőipar fellendülése sem enyhítette, hiszen a projektek nagy része a fővárosban és a központi szerepet betöltő vidéki nagyvárosokban kerül kivitelezésre.

Változott az értékesítési idő

Az értékesítési idő ugyancsak különbségeket mutat. A fővárosban minden szegmensben lassabban találtak gazdára az ingatlanok az előző évhez képest, míg a vidéki társaiknál fokozódott az ütem. Ugyanakkor hiába a visszaesés, az eladás még mindig Budapesten a leggyorsabb.

Országosan a családi házak átlagosan 190, a téglalakások 100, a panelek pedig 71 napig várják új tulajdonosukat. A panelek közül azok vannak kedvező helyzetben, amelyeknek jók a tömegközlekedési adottságaik, illetve átestek a panelprogramon. A téglaépítésűek a belvárosban pörögnek igazán, a magánházak előnye pedig egyben a hátrányuk: az egyedi kialakításuk teszi őket vonzóvá, de ugyanez lehet az egyik ok, ami miatt az érdeklődő eláll a vásárlási szándékától.

Tavaly sem lassított a közép-dunántúli ingatlanpiac

2017-ben az árak hazai viszonylatban 12%-kal drágultak, de hozzá kell tenni, hogy e mögött meglehetősen homogén eredmények tapasztalhatóak az egyes településeken. A fővárosban 17%-kal, Közép-Dunántúlon bizonyos városokban – Székesfehérvár, Esztergom, Dunaújváros, Veszprém, Tatabánya – pedig 13-25%-kal bővültek az átlagárak egy év alatt.

Az ingatlanok átlagárainak változása a közép-dunántúli régióban és Budapesten (2017. január és december között)

A százalékban kifejezett változások nem sokat jelentenek, hiszen nem mutatják meg a jelenlegi árszínvonalat – vagyis azt, ami a szereplőket elsősorban érdekli. Az élen továbbra is a Budapesten eladó lakások és családi házak állnak. Ehhez képest a közép-dunántúli városok a típustól függően  25-78%-kal elmaradnak. Az említett régióban a Székesfehérváron, Veszprémben és Tatán meghirdetett ingatlanok állnak a lista elején, az ezek után következő Dunaújvárosban, illetve Pápán 40-65%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők.

Átlagos négyzetméterárak a közép-dunántúli régióban (Ft/m2)

A térségből Fejér megyét kiemelve az tapasztalható, hogy a székesfehérvári ingatlanok 300 ezret meghaladó átlagos Ft/m2 árakon érhetőek el. Gárdonyban és Móron ehhez viszonyítva több mint 50 ezer, Dunaújvárosban és Rácalmáson pedig 130-140 ezer forinttal maradnak el az átlagos négyzetméterenkénti árak.

A lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2)

Mit hozhat 2018?

A felívelő árszint mellett az is kivehető, hogy a lakosság büdzséje nem tudja tartani a lépést, a vásárlások ugyanis az olcsóbb ingatlanok irányába tolódtak el. E mögött három dolog állhat: a vásárlók az alacsonyabb alapterület, az agglomeráció vagy a rosszabb állapot mellett teszik le a voksukat – ezzel egyfajta kompromisszumot kötnek.

2018-ban a másik kérdőjel az újlakások piaca. A szakértők szerint az átadások nagy része idén, illetve jövőre várható, az induló projektek száma pedig fokozatosan csökkenni fog. Ennek oka a 2019 végén kifutó kedvezményes, 5%-os áfa, ami után visszaáll a 27%-os áfakulcs. A kivitelezők érthető okokból ezt igyekeznek elkerülni és minél előbb tető alá hozni a terveket.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.