Dunaújváros Hetilap

Nem drágul tovább a tojás?

doszerk - 2018. január 14. 12:18

Tavaly augusztus és december eleje között szinte megduplázódtak a tojásárak, a drágulás nemcsak Magyarországon, de egész Európára jellemző volt. Az emelkedés oka, hogy tojóállományban hiány alakult ki, amit madárinfluenza-járvány és a fipronilszennyezés miatti tömeges kényszervágások okoztak. A kiesett termelést azonban azóta sikerült pótolni, így a karácsonyi időszakban sem drágult 60 forint fölé a tojás fogyasztói ára.

A madárinfluenza-járvány súlyos károkat okozott a baromfiszektornak 2017-ben, a korlátozások, a kényszervágások miatti közvetlen kár tízmilliárd forint feletti. Összesen 2,6 millió állatot kellett leölni 2016 novemberétől 2017 nyaráig. A kényszervágások egész európai piacot érintették, ennek hatására jelentősen csökkent a tojóállomány, amelyet nem lehet egyik hétről a másikra pótolni. Ennek hatására tojáshiány alakult ki, amely az árak emelkedéséhez vezetett. Nagyjából két hónappal azután, hogy bejelentették a madárinfluenza-járvány végét, robbant a tojásszennyezési ügy 2017 augusztusában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található lista alapján szinte valamennyi uniós államban találtak Hollandiából érkező fipronillal szennyezett terméket.

Magyarországon nem volt pánik, a hatóságok néhány szennyezett tételt találtak, amelyet rögtön kivontak a forgalomból. A Nébih szinte a teljes magyarországi tojástermelést levizsgálta, és csak néhány telepet talált érintettnek.

A madárinfluenza és a tojásszennyezési botrány az egész európai tojáspiacot befolyásolta, és az emelkedő árak a magyar piacra is begyűrűztek – mondta a Híradó.hunak Molnár Györgyi, a Tojás- és Szabadtartásos Szövetség titkára. A magyar piac egyébként is nagyban függ az importtól, a fogyasztás 25-30 százalékát teszi ki. A tojás ára Magyarországon termelői árban, mind fogyasztói árban az európai átlagárak alatt van – tette hozzá. Egészen október végéig a fogyasztói árak a tavalyi árszint körül alakultak, miközben a termelői árak két számjegyű növekedést mutattak – derül ki az Agrárkutatási Intézet adataiból. Ennek magyarázata, hogy 2016 januárjától 5 százalékra csökkent a tojás áfája, így a fogyasztók 2017 ősz végéig nem érzékelték a magyar tojáspiaci szereplők számára kedvező fejleményt, hogy emelkednek a termelői árak. Decemberben stabilizálódtak az árak

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakulhatnak az árak az idén a Tojásszövetség vezetője nem tudott egyértelmű választ adni, de közölte, hogy az árak december közepére, végére stabilizálódtak. Az előzetes adatok is arra utalnak, hogy a termelőknek kiesett termelést sikerült pótolni, így a karácsonyi időszakban sem drágult 60 forint fölé a tojás fogyasztói ára.

A sajtóban is megjelent százforintos tojásról szóló hírek szerencsére nem valósultak meg. Az árak stabilizálódásához a harmadik országból érkezett szállítmányok is szerepet játszhattak.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!