Dunaújváros Hetilap

A felzárkóztatás megkezdődött

doszerk - 2018. február 21. 7:44

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően megkezdődhetett az egészségügy felzárkóztatása - hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a III. kerületi Szent Margit-rendelőintézet tüdőgondozó állomása új tüdőszűrő berendezésének átadásán.

Varga Mihály úgy fogalmazott, évtizedek lemaradását kell behozni, az elmúlt években azonban sok olyan intézkedés történt, amely az egészségügy felzárkóztatását segíti. A miniszter, aki a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is, hozzátette: a gazdaság növekedése teret ad arra, hogy többet tudjanak költeni az egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra vagy a határvédelemre. Az egészségügyet kiemelve azt mondta, 2010 után 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki kórházak megújítására, a következő években pedig 700 milliárd forintot fordítanak a főváros és Pest megye egészségügyi ellátásának fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében.

Varga Mihály hozzátette, az egészségügy legfontosabb elemét ugyanakkor az abban dolgozók adják, ezért a kormány törekszik arra, hogy megbecsülje az orvosok és ápolók munkáját. Jelezte, hogy 2010 óta 400 milliárd forinttal többet fordítottak az egészségügyben dolgozók béremelésére, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor 600 milliárd forint értékben történt forráskivonás az ágazatból.

A miniszter emlékeztetett, 2016-ban egy újabb többéves, 97 ezer munkavállalót érintő béremelési programot indított a kormány. Ennek részeként tavaly bruttó 12 százalékos alapbéremelésben részesültek a szakdolgozók, míg a szakorvosok fizetése az elmúlt két évben 207 ezer forinttal nőtt - ismertette. Ezenkívül - fűzte hozzá - az idén novemberben esedékes újabb 8 százalékos béremelést előrehozták január 1-jére.

Még nem dőlhetünk hátra",hiszen évtizedek lemaradását kell behozni, de a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően megkezdődhetett az egészségügyi ágazat felzárkóztatása - mondta Varga Mihály.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!