Dunaújváros Hetilap

Átadták az Év vállalkozója díjakat

2018. február 4. (vasárnap) 9:17 - Molnár Emese

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a Vállalkozók bálját szombaton az egyetem sportarénájában. Az ünnepség elején adták át az Év vállalkozója díjat, melyet idén Nyakacska Zsolt, a Quality Dunaújváros Kft. ügyvezető igazgatója, Molnár János, az Amper 99 Kft. általános alelnöke, Berényi László, a Meiser Ferroste Kft. ügyvezető igazgatója vett át.

Mint azt Králik Gyula, a kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a bál célja elsősorban az, hogy összehozza a helyi és környékbeli vállalkozókat, és persze, hogy eltölthessenek egy kellemes estét. Arról is szólt, hogy az est jótékonysági célt szolgál, a bevételből a szakképzést, a tehetséges fiatal szakmunkás tanulókat, például az Euroskills versenyen szereplő diákokat támogatják. A hagyományoknak megfelelően az ünnepség elején adták át az Év vállalkozója díjakat az ipari, a kereskedelmi és a szolgáltatói területről. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy elismerjék a térségben kimagaslóan gazdálkodó, példamutató eredményeket elérő, a város gazdasági fejlődésében szerepet játszó vállalkozásokat. Ezt az elismerést idén a Quality Dunaújváros Kft., az Amper 99 Kft., és a Meiser Ferroste Kft. érdemelte ki. 

A díjakat Nyakacska Zsolt, a Quality Dunaújváros Kft. ügyvezető igazgatója, Molnár János, az Amper 99 Kft. általános alelnöke, Berényi László, a Meiser Ferroste Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

Méltatások

A Quality Dunaújváros Kft. tíz éve alakult vállalkozás, és bár egy működő autószalont és szervizt vettek át, gyakorlatilag minden szerviz tevékenységet a nulláról kezdtek. Céljuk, hogy vezető szerepet töltsenek be a térség autószervizei között. Ennek érdekében minden évben a cég nyereségét újabb és újabb beruházásokra fordították, pályázatok nélkül, saját erős beruházásokkal a fejlesztések eredményeként tevékenységük minden területén modern technológiát képviselő berendezéseket állítottak munkába. Néhány példát említve: minden gépkocsi típushoz alkalmas diagnosztikai szoftverek, számítógép vezérlésű lézeres futóműállító egység, BOSCH befecskendező rendszert vizsgáló berendezés, ellen légnyomásos fényező kabin technológiájuk is a legmodernebb, ahogy műszak vizsgasoruk is. A Quality Dunaújváros Kft. kiemelten kezeli a környezet és energiatudatos működést, ezért a megújuló energiák felhasználása érdekében készítenek elő projektet, keresik, várják a megfelelő pályázati lehetőséget. A vállalkozásnál a technológiai fejlesztéseken túl nagy hangsúlyt kap a tizenhét fő autószerelő, karosszérialakatos, festő munkatársak munka melletti folyamatos oktatása, képzése. A felnőtt dolgozók továbbképzésén túl, tanulószerződéses keretek között minden évben öt-hat tanuló sajátítja el a szakma alapjait. A magas szakmai színvonalú tanulóképzéssel a munkaerő utánpótlást is biztosítani tudják a vállalkozásuknál. A jól képzett szakemberek tudása különösen fontos az autóiparban zajló technológiai forradalom idején, a hibrid és elektromos hajtás terjedésével. Hosszú távú elképzelésük egy regionális szakképző centrum kialakítása. A Quality Dunaújváros Kft. önkéntes kamarai tagvállalkozás, jó kapcsolat, aktív együttműködés jellemzi a cég és a városi kamara viszonyát. A gyakorlati képzés terén kialakult együttműködésen túl a cég ősszel mestervizsga helyszíne volt autószerelő szakmában. A vállalkozásnál négy mesterlevéllel rendelkező szakember dolgozik. Ők részt vesznek a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésében is, mivel sikeres vizsgákat tettek a nemrég zárult szakértői képzéseken. Vállalkozásukat stabil gazdálkodás jellemzi, elismertek Dunaújvárosban.

Az Amper 99 Kft. 1982-ben alakult vállalati gazdasági munkaközösségként, azt követően a jogszabályi környezetnek megfelelően jött létre a jelenlegi gazdasági társasági forma: kft. Fő tevékenysége a teljesség igénye nélkül: az ipari villamos tervezési- szervezési, kivitelezési, továbbá intelligens és hagyományos villamos elosztó berendezések (kis és középfeszültségű) gyártási és telepítési, irányítástechnikai, rendszertervezési, szoftver és alkalmazás fejlesztési tevékenység, az ipari beruházások technológiájához kapcsolódó feladatok professzionális ellátása, mindezt normál és robbanásveszélyes környezetben egyaránt. A minőséget az akkreditált minőségirányítási és környezetirányítási rendszer tanúsítvány is igazolja. Több mint harminc éves fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra, növekedésre, fejlődésre, amelynek köszönhetően erős középvállalkozássá tudott válni ezen a nehéz feltételeket támasztó területen. Ennek elérését az emelt szakmai színvonal, profizmus, korrekt üzleti magatartás, rugalmas paci tevékenység tette lehetővé. A vállalkozást alapítása óta Molnár János vezeti. A teljeskörű megrendelői igények kiszolgálásában 1993 óta a Molker Elektro Kft. (ugyanazon tulajdonos vezetésével), mint villamos anyagok nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó társaság is közre működik. A generál kivitelezési lehetőségek bővülésével 2015-ben, mint Amper 99 Kft. gépészeti divíziója (ismertebb nevén Amper Metál) gépész-, fémmegmunkálási üzletágat is működtet az anyatársaság. Az elmúlt évek kiemelt feladata e terület és hozzá kapcsolódó erőforrás és innovációs struktúrájának bevezetése és felfuttatása volt. Az Amper 99 Kft. alapítása óta elsődleges piacaként tekint a város és térsége ipari vállalkozásaira, számos iparvállalatnál lát el karbantartási és üzemviteli feladatokat, és részt vesz beruházások megvalósításában, például a nagyobb vállaltok közül ISD Dunaferr Zrt-nél, Hamburger Hungária Kft-nél, a Hungrana Kft-nél, Pannónia Ethanol Zrt-nél. Az Amper 99 Kft. küldetésének tartja a megfelelő utánpótlás biztosítását, a jövő szakembereinek kinevelését, amelynek érdekében minden évben vállalja az villamos ipari tanulók gyakorlati képzését, továbbá frissen végzettek felvételével ismeretanyaguk és gyakorlatuk fejlesztését az utánpótlás megtartás reményében.

A Meiser Ferroste Kft. 2017-ben ünnepelhette alapításának 25 éves évfordulóját, a cég 1992. február 1-jén alakult meg a Dunaferr és egy német magáncég, a Meiser vállalatcsoport részvételével annak érdekében, hogy Magyarországon bevezessék a Meiser típusú járórácsokat. A megalakuláskor a cégnek egyetlen alkalmazottja volt, Berényi László Tamás ügyvezető-igazgató, aki azóta is betölti ezt a posztot. A vállalkozás működését az elmúlt negyedszázad során folyamatos fejlesztés, az eredményes gazdálkodás jellemezte. Az első gyártócsarnok 1996-1997-ben épült fel, 2006-ban pedig újabb beruházással valósult meg korszerű járórács-gyártó üzem. A fejlesztéseknek megfelelően a foglalkoztatottak száma is folyamatosan növekedett, így alakult ki a száz fő körüli létszám. A járórács 78-80 százalékát az Európai Unió piacain értékesítik, a fennmaradó mennyiséget pedig belföldön. A cég tevékenységében szintén szerepet játszó ipari feljáró rendszerek, ipari lépcsők gyártási volumenét kizárólag nyugati piacokon adják el. Az elmúlt évben kezdték el egy újabb, nagyobb volumenű, kapacitásnövelő fejlesztés előkészítését, amely a meglévő telephelyen valósul meg 2018-2019-ben. A cég termékei a beruházás eredményeként korszerűbb gyártó berendezéseken, robottechnológiát is alkalmazva készülnek majd. A Meiser Ferroste Kft. a helyi kamara tagvállalkozása, a cég vezetője, még elfoglaltsága engedte, a városi kamara létrejötte utáni időben aktív társadalmi szerepet játszott a kamara tevékenységében.

A rovat további hírei: Közélet

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

2020. május 24. (vasárnap)

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

Utcanévnapok - Vágó Eszter

Utcanévnapok - Vágó Eszter

2020. május 24. (vasárnap)

Új sorozatban mutatja be Dunaújváros utcaneveinek történetét városunk hivatalos honlapja.

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

2020. május 22. (péntek)

Megszűnik az ügyeleti rend, május 25-én, hétfőn kezdődően a szokásos működéshez térnek vissza a város bölcsődéi és az óvodái, adta hírül az önkormányzat hivatalos weboldala. Szigorú óvintézkedésekkel, persze.

Ha vasárnap, vásárnap  – de még korlátozásokal!

Ha vasárnap, vásárnap – de még korlátozásokal!

2020. május 21. (csütörtök)

Korlátozásokkal ugyan, de ismét megnyílik a vásár kapuja a nagyközönség előtt május 24-én, vasárnap. A városvezetés döntéséről és a kapcsolódó előírásokról a hivatalos honlap adott tájékoztatást.

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

2020. május 20. (szerda)

Megtörtént a csőtörésben érintett szakasz cseréje a régi víztoronynál lévő főnyomóvezetéken, helyreállt a vízszolgáltatás, de még tapasztalható vízzavarosodás, adta hírül a DVCSH.

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

2020. május 20. (szerda)

Nemcsak a levegő lesz tisztább, de a parkolási nehézségeken is segíthetünk, ha kerékpárral közlekedünk a városban, amikor csak lehet – hívta fel a figyelmet Szabó Zsolt. A jó idő beköszöntével az alpolgármester is bringára pattant és legtöbbször így jár be a hivatalba. 

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

2020. május 20. (szerda)

Amikor azt írtuk az önkormányzati választások után, hogy megsemmisítő vereséget szenvedett a Fidesz szeretett városunkban, nem sejthettük, hogy a jelző önbeteljesítő jóslatot takar: az országban változatlanul egyeduralkodó kormánypárt nyomtalanul tűnt el a város közéletéből. Elemzés, fontos csomópontokkal.