Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Itthon virágzik a Meggyfa

2018. február 25. (vasárnap) 14:56 - Molnár Emese

A Dal 2018 című műsor döntőjéig jutott a dunaújvárosi Horváth Tamás. Sajnos a zsűri nem választotta be a legjobb négy közé, akik közül aztán a közönség dönthette el, ki képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Még december közepén számolt be arról Horváth Tamás, hogy Meggyfa című szerzeményét beválogatták a műsor legjobb harminc dala közé. Pár nappal később, december 18-án pedig bemutatta a dalt a közönségnek, aznap este láthattuk a klipjét, amelyet mára több mint 4,3 millióan tekintettek meg a Youtube-on. A Dal 2018 selejtezője január 20-án kezdődött, Tomi a február 3-i műsorban szerepelt. Ott a második legtöbb pontot kapta a zsűritől, így bejutott a február 17-i második elődöntőbe. Bár ott a zsűri az AWS-nek, a yesyes-nek és Király Viktornak adott bizalmat a pontszámokat illetően, ám a közönség szavazatával a Meggyfa is bekerült a döntőbe. A döntő alatt bemutatták a nyolc legjobb produkciót- ezalatt a közönség nem szavazhatott. A dalok után a zsűri pontozott, és a négy legtöbb pontot kapó fellépő közül választhatta ki a közönség, hogy ki nyerje a versenyt, ezzel képviselve Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A négy produkció közé sajnos nem került be Horváth Tamás.

A dunaújvárosi énekes aznap este így írt rajongóinak a Facebook oldalán:

Mérhetetlenül hálás vagyok.Tudjátok miért? Miattatok. Egy pontot sem osztott ma ki a zsűri mégis úgy érzem, mintha én kaptam volna a legtöbbet. Iszonyatosan nagy erőnk van. Együtt. A Meggyfa pedig szépen megnő, Itthon is. Köszönöm, hogy vagytok!!! Szeretném nektek meghálálni, ezért hamarosan jövök egy új dallal! Május 11-én a Budapest Parkban pedig együtt fogunk tombolni!

A zsűri döntése miatt némi csalódottságot érez Tomi édesapja, Horváth János - véleményével pedig nincs egyedül.

- A versenynek ezen szakaszát, a döntőt a közönségre bíztam volna. Jól csinálta a zsűri dolgát eddig, de szerintem az utolsó részt már nem kellene befolyásolnia, hanem ráhagyni a közönségre mind a nyolc produkciót, hiszen kint is a közönség fog majd dönteni. Emiatt egy picit csalódás nekem az egész. Mivel koncertem volt, ezért nem tudtam élőben nézni a műsort. Hallottam, hogy az AWS nyert, ügyesek a fiúk, jól csinálják azt a műfajt, de nagyon sok kommentelőnek osztom a véleményét, hogy az egy rétegzene és nem biztos, hogy mindenkinek a kedvence. Ezzel nem akarok megbántani senkit, sok csodás produkció volt, de a rétegzenének is megvannak a maga fórumai, versenyei. Függetlenül attól, hogy Tomi az én fiam, úgy gondolom, a Meggyfa egy méltó dal lett volna arra, hogy képviselje az országot. Mondtam Tominak, hogy az is csodálatos dolog, hogy beszavazták a dalát, és hogy idáig eljutott.  Követtem a régebbi fellépőket, és figyelembe véve azt, hogy kik nyerték az Eurovíziós Dalfesztiválokat, én simán adtam volna esélyt a Meggyfának. Persze, nem tudjuk, hogy alakul a jövő, és természetesen sok sikert kívánok az AWSnek, hogy a legjobb helyre hozzák Magyarországot.

A rovat további hírei: Kultúra

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

2019. március 08. (péntek)

A Bartók Táncszínházának legújabb előadása elnyerte a nézők tetszését, hiszen pont azt kapták tőle, amit vártak: egy óra pörgést, szórakozást és látványos táncokat.

Bemutatkoztak a zeneiskola jazz tanszakosai

Bemutatkoztak a zeneiskola jazz tanszakosai

2019. március 08. (péntek)

A Juharos "feltámadásának" köszönhetően egy régi, szép hagyomány lépett ki a Sándor Frigyes Zeneiskola falai közül. A klasszikus zenei tanulmányokat folytatók mellett, most a jazz tanszak növendékei vallottak színt, hiszen együtt muzsikálhattak tanáraikkal, meg-megcsillantva tehetségüket.