Hamvazószerda a Nagyböjt kezdete

2018. február 13. (kedd) 14:32 - doszerk

Ebben az évben a római katolikus naptár szerint február 14. napjára esik Hamvazószerda, mely a Nagyböjt kezdete. A nagyböjti idő célja Húsvét ünneplésének előkészítése. A nagyböjti idő Hamvazószerdától a Húsvétvasárnapot megelőző Nagycsütörtök estéjéig (az esti szentmise megkezdéséig) tart.

A böjt elsősorban – de nem kizárólagosan – ételböjtöt jelent, hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjt van, nagyböjt további péntekjein pedig hústól való tartózkodás. A böjtölés elmodernesedett formái a különféle tél végi és tavaszi méregtelenítő kúrák és szervezettisztító programok. 

A szent negyven nap megkülönböztetett idő a liturgiában a miseruhák színe a komolyságot, elmélyülést, bűnbánatot jelző viola, a templom dísztelen (pl. az oltár körül hiányoznak a virágcsokrok), az orgona legfeljebb az énekek alátámasztására szól. A nagyböjt első szakaszában kulcsfogalom a bűnbánat, míg a nagyböjt vége felé a liturgia egyre inkább a szenvedő Krisztus alakját láttatja.

A szentmisék időpontjai: 

  • Hamvazószerdán a szentmisére nem reggel, hanem este 18:00 órakor kerül sor a dunaújvárosi Nagytemplomban.
  • A nagyböjti vasárnapok szentmiséit a hívek és az érdeklődők szombatonként este 18:00 órakor a Nagytemplomban, valamint vasárnaponként délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban és 10:30-kor az Óvárosban látogathatják.

 

A rovat további hírei: Mozaik

Várostörténeti montázs a Rómain

Várostörténeti montázs a Rómain

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Régi városképekből készült graffiti a Római városrész elején lévő kerítés falán.

Visszavonták a vörös kódot

Visszavonták a vörös kódot

2018. augusztus 14. (kedd)

Visszavonták a hőség miatt korábban kiadott vörös kód figyelmeztetést - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján.

Riasztások a megyére!

Riasztások a megyére!

2018. augusztus 14. (kedd)

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok veszélye miatt. A következő órákban olyan zivatarok várhatók, amelyeket heves szél, nagyméretű jég kísérhet.

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

2018. augusztus 14. (kedd)

Idén már végképp bebizonyította a Szalki-sziget, hogy keresve sem találni jobb helyszínt egy tábornak, vagy fesztiválnak, ezúttal pedig a kettő keresztezéséből született első Scoutland fesztiválnak ad majd otthont a szabadstrand.

Nem adja fel a kánikula

Nem adja fel a kánikula

2018. augusztus 13. (hétfő)

Hétfőn sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk csapadékra kicsi az esély. Országos hőség (30-35 fok) várható.

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

2018. augusztus 11. (szombat)

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében, a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség is megviselte a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Átmeneti enyhülés jön

Átmeneti enyhülés jön

2018. augusztus 11. (szombat)

A hétvégén néhol lehetnek záporok, zivatarok. A kánikula csak átmenetileg enyhül kissé, többfelé továbbra is 30 fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.