Ismerkedés a Waldorffal

2018. február 12. (hétfő) 8:02 - Molnár Emese

A negyedik tanévre készül a Pentelei Waldorf Iskola. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, melyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert.

A waldorf pedagógia Rudolf Steiner filozófiáján alapul, amely a gyermekek művészi kifejezőképességét helyezik előtérbe, és lényegében ennek segítségével nevelik a kicsiket, mindig az életkoruknak megfelelő játékos, mesés, kreatív feladatokkal. A harmadik osztályosoknak például beépített program a tantervben a tanulmányi kirándulás földművelés epochájuk van, a dunaújvárosi iskola fiataljai ősszel búzát vetettek, de ÉS majd kis házat is építeni fognak az udvaron, ezeket pedig összekötik az írás-olvasás tanulásával.

 

Városunkban 2011-ben alakult meg a Csigadombi Waldorf Óvoda szülői kezdeményezésre, 2015-től pedig már waldorf- iskola is színesíti a helyi oktatási intézmények képzési palettáját. Immár a negyedik elsős osztály indul 2018 szeptemberében. Hamvas Emőke, az első dunaújvárosi waldorf-osztály tanítója elmondta, egyre jobban belakják a Lengyel köz 2-ben található épület (volt Szórád iskola) épületét. Kezdetben egy szintet és az ebédlőt használták, mára az alsó szinten is kialakítottak napközis termet és tanári szobát, a munkálatokban a szülők és az önkormányzat segítik őket. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, előadásokat amelyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert, az itt tanuló diákokat, a szülőket a pedagógusokat és a fenntartó alapítványt is. Most is ingyenes játszóházzal és előadássorozattal készülnek. Február 22-én 17 órakor Mezei Mihályné osztálytanító beszél arról, hogy milyen is a nyolc év a waldorfos iskolában. Március 6-án 17 órakor a Pentelei Waldorf Iskola tanárai mutatkoznak be.

A rovat további hírei: Oktatás

Úton a tankönyvek

Úton a tankönyvek

2018. augusztus 17. (péntek)

A 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

Felvételi felkészítő

Felvételi felkészítő

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Sikeresnek bizonyult, ezért ismét meghirdeti a Dunaújvárosi Egyetemen a felvételi felkészítő programját.

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

2018. augusztus 08. (szerda)

Mint arról már beszámoltunk, a Szilágyi Erzsébet Általános református iskola lesz. A tantestület döntése alapján, az iskola felveszi Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító nevét, tehát szeptembertől a Szilágyi iskola immár Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2018. augusztus 07. (kedd)

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

A Dózsa iskola felújítása következik

A Dózsa iskola felújítása következik

2018. augusztus 04. (szombat)

Az önkormányzat három általános iskola energetikai felújítására nyert támogatást. Elsőször a Vasvári iskolát korszerűsítették 303 millió forintból, aztán végeztek a Petőfi iskola teljes energetikai felújításával, amely beruházás 259 millió forintból valósult meg. Most pedig a Dózsa iskolán a sor.

Adományokból épül a terápiás szoba

Adományokból épül a terápiás szoba

2018. augusztus 02. (csütörtök)

A tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre már átadhatják az új terápiás szobát a Móra iskolában. Ez egy olyan terápiás, relaxációs, készségfejlesztő helyiség, amelynek eszközeivel a gyerekek érzékszerveire hatnak.

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

2018. augusztus 01. (szerda)

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.