Ismerkedés a Waldorffal

2018. február 12. (hétfő) 8:02 - Molnár Emese

A negyedik tanévre készül a Pentelei Waldorf Iskola. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, melyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert.

A waldorf pedagógia Rudolf Steiner filozófiáján alapul, amely a gyermekek művészi kifejezőképességét helyezik előtérbe, és lényegében ennek segítségével nevelik a kicsiket, mindig az életkoruknak megfelelő játékos, mesés, kreatív feladatokkal. A harmadik osztályosoknak például beépített program a tantervben a tanulmányi kirándulás földművelés epochájuk van, a dunaújvárosi iskola fiataljai ősszel búzát vetettek, de ÉS majd kis házat is építeni fognak az udvaron, ezeket pedig összekötik az írás-olvasás tanulásával.

 

Városunkban 2011-ben alakult meg a Csigadombi Waldorf Óvoda szülői kezdeményezésre, 2015-től pedig már waldorf- iskola is színesíti a helyi oktatási intézmények képzési palettáját. Immár a negyedik elsős osztály indul 2018 szeptemberében. Hamvas Emőke, az első dunaújvárosi waldorf-osztály tanítója elmondta, egyre jobban belakják a Lengyel köz 2-ben található épület (volt Szórád iskola) épületét. Kezdetben egy szintet és az ebédlőt használták, mára az alsó szinten is kialakítottak napközis termet és tanári szobát, a munkálatokban a szülők és az önkormányzat segítik őket. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, előadásokat amelyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert, az itt tanuló diákokat, a szülőket a pedagógusokat és a fenntartó alapítványt is. Most is ingyenes játszóházzal és előadássorozattal készülnek. Február 22-én 17 órakor Mezei Mihályné osztálytanító beszél arról, hogy milyen is a nyolc év a waldorfos iskolában. Március 6-án 17 órakor a Pentelei Waldorf Iskola tanárai mutatkoznak be.

A rovat további hírei: Oktatás

Csillog-villog a Vasvári

Csillog-villog a Vasvári

2018. május 20. (vasárnap)

A Vasvári Pál Általános Iskola energetikai felújítása a végéhez ért, majdnem az egész 2017-18-as tanévet felölelte. A régi ablakokat újakra cserélték, emellett szigetelést is kapott az épület.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2018. május 17. (csütörtök)

Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Dunaújvárosi Egyetem a házi tudományos szakmai konferenciáját, amin a hallgatók adhatták elő saját tanulmányaikat és kutatásaikat.

Országos siker a Dózsa iskolában

Országos siker a Dózsa iskolában

2018. május 16. (szerda)

Kimagasló eredményt ért el a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája elnevezésű versenyen Borsodi Zselyke, a Dózsa György Általános Iskola tanulója.

A tehetségek csiszolásáért

A tehetségek csiszolásáért

2018. május 15. (kedd)

Az idei tanévre 1.400.000 Ft-ot nyert el a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására megjelent pályázaton.

Kalandorkodtak a kockákon

Kalandorkodtak a kockákon

2018. május 14. (hétfő)

Hatvanhét általános iskolás korú ifjú sakkozó nevezett a Petőfi Kupára. Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Petőfi iskolában ezt a nagyszabású sakk kupát a Bástya Sakkegyesület vezetésével és az önkormányzat támogatásával. 

Hatvan éve tanítanak e falak között

Hatvan éve tanítanak e falak között

2018. május 13. (vasárnap)

A kerek évforduló alkalmából volt ságvárisok találkoztak az iskolában, hogy együtt nosztalgiázzanak, beszélgessenek és felelevenítsék a szép emlékeket.

Az igen vagy a nem határoz meg minket

Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek)

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.