Ismerkedés a Waldorffal

2018. február 12. (hétfő) 8:02 - Molnár Emese

A negyedik tanévre készül a Pentelei Waldorf Iskola. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, melyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert.

A waldorf pedagógia Rudolf Steiner filozófiáján alapul, amely a gyermekek művészi kifejezőképességét helyezik előtérbe, és lényegében ennek segítségével nevelik a kicsiket, mindig az életkoruknak megfelelő játékos, mesés, kreatív feladatokkal. A harmadik osztályosoknak például beépített program a tantervben a tanulmányi kirándulás földművelés epochájuk van, a dunaújvárosi iskola fiataljai ősszel búzát vetettek, de ÉS majd kis házat is építeni fognak az udvaron, ezeket pedig összekötik az írás-olvasás tanulásával.

 

Városunkban 2011-ben alakult meg a Csigadombi Waldorf Óvoda szülői kezdeményezésre, 2015-től pedig már waldorf- iskola is színesíti a helyi oktatási intézmények képzési palettáját. Immár a negyedik elsős osztály indul 2018 szeptemberében. Hamvas Emőke, az első dunaújvárosi waldorf-osztály tanítója elmondta, egyre jobban belakják a Lengyel köz 2-ben található épület (volt Szórád iskola) épületét. Kezdetben egy szintet és az ebédlőt használták, mára az alsó szinten is kialakítottak napközis termet és tanári szobát, a munkálatokban a szülők és az önkormányzat segítik őket. Rendszeresen szerveznek olyan közösségi programokat, előadásokat amelyeken minden érdeklődő megismerheti ezt a pedagógiai módszert, az itt tanuló diákokat, a szülőket a pedagógusokat és a fenntartó alapítványt is. Most is ingyenes játszóházzal és előadássorozattal készülnek. Február 22-én 17 órakor Mezei Mihályné osztálytanító beszél arról, hogy milyen is a nyolc év a waldorfos iskolában. Március 6-án 17 órakor a Pentelei Waldorf Iskola tanárai mutatkoznak be.

A rovat további hírei: Oktatás

Képességfejlesztés és tehetséggondozás

Képességfejlesztés és tehetséggondozás

2018. október 18. (csütörtök)

A tehetséges fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy megcsillogtathassák a bennük rejlő tudást, a problémákkal küszködő gyermekek felzárkóztatását pedig gyógypedagógusok segítik a Petőfi iskolában.

A pályaválasztás felé

A pályaválasztás felé

2018. október 18. (csütörtök)

A Budapesti Gazdasági Egyetem a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben.

Felújítás az extra hosszú szünet alatt

Felújítás az extra hosszú szünet alatt

2018. október 17. (szerda)

Rendkívüli munkanap-áthelyezéssel két hetes lesz az őszi szünet a Dózsa iskolában annak érdekében, hogy az energetikai felújítás részeként többek között kicserélhessék a bejárati ajtókat.

Kis pékek nagy napja a Móriczban

Kis pékek nagy napja a Móriczban

2018. október 16. (kedd)

Ma van a kenyér világnapja, melyet rendhagyó módon ünnepeltek meg a Móricz Zsigmond Általános Iskolában a Széchenyi pékség munkatársai a gyerekek bevonásával.

Pályaorientációs nap a Dózsában

Pályaorientációs nap a Dózsában

2018. október 16. (kedd)

A Dózsa György Általános Iskolában az október 13-i szombati munkanapon a Dunaújvárosi Iparkamara támogatásával pályaorientációs napot tartottak, melyen az összes tanuló, vagyis 745 diák vett részt.

Dózsa iskolás vagyok!

Dózsa iskolás vagyok!

2018. október 16. (kedd)

Hétfőn a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskolában hivatalosan is az intézmény tanulóivá fogadták a legkisebbeket, vagyis az első osztályosokat. 

Egészségnap a Petőfiben

Egészségnap a Petőfiben

2018. október 14. (vasárnap)

Régi hagyomány a Petőfi iskolában az egészségnap, ezt a rendezvényt most a szombati „ledolgozós” napra időzítették (az ünnepek miatt október 13-a tanítási napnak számított).