Agyonlőtték a három embert meggyilkoló, túszejtő muszlim terroristát

2018. március 23. (péntek) 15:18 - doszerk

A rendőrök lelőtték azt a muszlim terroristát, aki egy franciaországi szupermarketben ejtett túszokat.

Aude megye prefektúrája a túszejtés után a Twitteren azt írta, hogy "rendőrségi akció van folyamatban" Trebes-nél. Édouard Philippe és Emmanuel Macron terrortámadásnak minősítette a történteket.

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a terrorista Allah akbart ordított, amikor bozótvágó késsel és kézigránátokkal felszerelkezve rátámadt a boltban lévőkre.  A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok. Azóta kiderült, hogy nem sokkal a túszejtés előtt egy Trebeshez közeli városban, Carcassonne-ban agyonlőttek egy autóst, hogy elrabolják a kocsiját. Az egyik településről a másikra 20 perc alatt lehet eljutni autóval. A rendőrség szerint valószínű, hogy a két eset között összefüggés van.

Lelőtték a terroristát

A környéket az akció idejére teljesen lezárták, és a helyszínre érkezett a francia rendőrség elit alakulata is. Eric Ménassi, Trebes polgármestere a túszok szabadon engedése után elmondta,épületben csak a túszejtő és egy kommandóstiszt maradt. A rendőrök később lelőtték a terroristát.

Kép forrása: AFP/Eric Cabanis

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A túszdráma során 20 embert menekítettek ki a terrorista fogságából.

Úgy tudni, a támadó azért a Salah Abdeslamért ölt, aki részt vett a 2015. novemberi párizsi terrortámadásban, és akinek a bírósági tárgyalása éppen most zajlik Belgiumban.

A BFM francia hírtelevízió értesülése szerint a terrorista a túszejtést megelőzően egy autóból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr súlyosan megsebesült. A terrorista a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe, ahol elbarikádozta magát.

A The Independent két halottról írt, A france24 szerint viszont három halott van, mert az egyik sebesült, az egyik vevő a kórházban meghalt. Az egyik áldozat aszupermarketben dolgozó hentes, a másik pedig egy vásárló.

Az Iszlám Állam vállalta

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel, támadás közben pedig azt kiabálta: ezt Szíriáért! Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

 Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Forrás: Origo

A rovat további hírei: Belföld

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

2020. szeptember 19. (szombat)

Új, egységes "ernyőarculatot" kapnak a fővárosi önkormányzat szervezetei és cégei - jelentette be a Budapesti Városarculati (BV) Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a fővárosban.

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

2020. szeptember 18. (péntek)

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára - közölte a bizottság pénteken.

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

2020. szeptember 15. (kedd)

Visszahívta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bio Münchner Weißwurst megnevezésű fehér kolbászt.

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés

2020. szeptember 14. (hétfő)

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés, a tranazkciók száma majdnem elérte a tavalyit, a lakáshitelek összege pedig nőtt is az előző hónapban.

Nem rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált

Nem rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált

2020. szeptember 14. (hétfő)

Az elmúlt hetek eseményeinek és járványügyi adatainak ismeretében döntöttek úgy a szervezők, hogy az eredetileg meghirdetett időpontban, október 22. és 25. között nem rendezik meg a 24. Csabai Kolbászfesztivált.

Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

2020. szeptember 14. (hétfő)

A Párbeszéd Magyarországért a haveri osztogatás helyett a létbizonytalanságban élőknek kedvezne.