Agyonlőtték a három embert meggyilkoló, túszejtő muszlim terroristát

2018. március 23. (péntek) 15:18 - doszerk

A rendőrök lelőtték azt a muszlim terroristát, aki egy franciaországi szupermarketben ejtett túszokat.

Aude megye prefektúrája a túszejtés után a Twitteren azt írta, hogy "rendőrségi akció van folyamatban" Trebes-nél. Édouard Philippe és Emmanuel Macron terrortámadásnak minősítette a történteket.

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a terrorista Allah akbart ordított, amikor bozótvágó késsel és kézigránátokkal felszerelkezve rátámadt a boltban lévőkre.  A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok. Azóta kiderült, hogy nem sokkal a túszejtés előtt egy Trebeshez közeli városban, Carcassonne-ban agyonlőttek egy autóst, hogy elrabolják a kocsiját. Az egyik településről a másikra 20 perc alatt lehet eljutni autóval. A rendőrség szerint valószínű, hogy a két eset között összefüggés van.

Lelőtték a terroristát

A környéket az akció idejére teljesen lezárták, és a helyszínre érkezett a francia rendőrség elit alakulata is. Eric Ménassi, Trebes polgármestere a túszok szabadon engedése után elmondta,épületben csak a túszejtő és egy kommandóstiszt maradt. A rendőrök később lelőtték a terroristát.

Kép forrása: AFP/Eric Cabanis

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A túszdráma során 20 embert menekítettek ki a terrorista fogságából.

Úgy tudni, a támadó azért a Salah Abdeslamért ölt, aki részt vett a 2015. novemberi párizsi terrortámadásban, és akinek a bírósági tárgyalása éppen most zajlik Belgiumban.

A BFM francia hírtelevízió értesülése szerint a terrorista a túszejtést megelőzően egy autóból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr súlyosan megsebesült. A terrorista a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe, ahol elbarikádozta magát.

A The Independent két halottról írt, A france24 szerint viszont három halott van, mert az egyik sebesült, az egyik vevő a kórházban meghalt. Az egyik áldozat aszupermarketben dolgozó hentes, a másik pedig egy vásárló.

Az Iszlám Állam vállalta

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel, támadás közben pedig azt kiabálta: ezt Szíriáért! Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

 Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Forrás: Origo

A rovat további hírei: Belföld

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám. 

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

2020. május 26. (kedd)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 8 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 368 maradt esetszám. 

Koronavírus: 3756 fő fertőzött – Fejér megyében ismét eggyel nőtt az esetszám

Koronavírus: 3756 fő fertőzött – Fejér megyében ismét eggyel nőtt az esetszám

2020. május 25. (hétfő)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 5 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, mára is csupán egy fővel nőtt; 368 lett az esetszám. 

Vírus: 3741 fő fertőzött – Fejér megyében újra eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3741 fő fertőzött – Fejér megyében újra eggyel nőtt az esetszám

2020. május 24. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 4 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, mára is csupán egy fővel nőtt, 367 lett az esetszám. 
 

Járvány: 3713 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel nőtt az esetszám

Járvány: 3713 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel nőtt az esetszám

2020. május 23. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régió – igaz, mára csak egy fővel nőtt, 366 lett az esetszám. 

Koronavírus: 3678 fő fertőzött – Fejér megyében is tovább nőtt az esetszám

Koronavírus: 3678 fő fertőzött – Fejér megyében is tovább nőtt az esetszám

2020. május 22. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Ismét 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig fertőzött régió – és két fővel újra növekedett, 365 lett az esetszám. 

Vírus: 3641 fő fertőzött – Fejér megyében is emelkedett az esetszám

Vírus: 3641 fő fertőzött – Fejér megyében is emelkedett az esetszám

2020. május 21. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. A halálozások száma csökkent: 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában – és tegnap óta ismét nőtt, 363 fő az esetszám.