Dunaújváros Hetilap

Az MSZP elnöke minaretet akart Újbudán

doszerk - 2018. március 8. 11:30

Egy palesztin fogorvos alapítványának adott el egy jelentős ingatlant az újbudai önkormányzat Molnár Gyula MSZP-elnök és dél-budai képviselőjelölt polgármestersége idején, hogy minaretet építhessenek a XI. kerületben - írja a Magyar Idők.

Egy palesztin fogorvos alapítványának adott el egy jelentős ingatlant az újbudai önkormányzat Molnár Gyula MSZP-elnök és dél-budai képviselőjelölt polgármestersége idején, hogy minaretet építhessenek a XI. kerületben. A Budaörsi út–Holdvilág utca–Bajmóci utca által határolt területet azzal a céllal értékesítették, hogy ott egy iszlám vallási és kulturális központot hozzanak létre. Mindehhez a városrendezési szabályzat módosítására volt szükség. Az önkormányzati testület ezt először nagy többséggel elvetette, majd egy olyan ülésen, ahol az ellenzéki fideszesek nem vettek részt, egyhangúlag elfogadta.

Nem sokkal később a Fidesz rendkívüli ülésen próbálta újra napirendre vetetni az ügyet, ám ekkor már nem sikerült biztosítani a határozatképességet. Az esetre még sokan emlékeznek a helyiek közül, mert végül lakossági tiltakozás tántorította el a tervétől Molnárt, a városrész akkori polgármesterét. „Ahogy a katolicizmust sem lehet az inkvizíció, az iszlámot sem lehet az al-Kaida alapján megítélni” – érvelt akkoriban Molnár.

Pedig a helyzet ennél jóval súlyosabbnak tűnt. Az építtető Jótékonysági Béke Alapítvány vezetője, Saleh Taayser ugyanis korábban a magyar elhárítás látókörébe is került, miközben azzal gyanúsították meg, hogy robbantani akart Mose Kacav volt izraeli államfő budapesti látogatása idején. A férfit le is tartóztatták, de később kiengedték, mert nem tudták rábizonyítani, hogy terrorcselekményt tervezett.

Fotó:MTI

Az arab származású, iszlámhívő fogorvos által irányított Jótékonysági Béke Alapítványról több információ is napvilágra került a sajtóban. Elsőként a Hvg.hu írta meg, hogy a szervezet egyik alapítója Elfaith Hassenein üzletember, akit korábban többször ért az a vád, hogy a délszláv háború idején – feltételezések szerint az al-Kaida terroristáival is együttműködő – bosnyákoknak szállított illegálisan fegyvert.

A Nemzetközi Antiterrorista és Biztonsági Szakértők Szövetsége (IACSP) állítása szerint Hassenein vezetett egy bécsi székhelyű ügynökséget is (Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökség – TWRA), amelyet szoros szálak fűztek Oszama bin Ladenhez. A Washington Post megírta azt is, hogy a TWRA-t az egyiptomi Sheik Omar Abdel Rahman is támogatta, akit a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen 1993-ban elkövetett első terrortámadás szellemi atyjaként tartanak számon. Az IACSP azt is állítja, hogy Hassenein az Oszama bin Ladennel szorosan együttműködő Szudáni Nemzeti Iszlamista Front speciális kelet-európai küldötte volt egészen 1992-ig.

Az alapítvány ugyanakkor egy közokirat-hamisítási botrányba is belekeveredett, ezt követően lett a kuratórium elnöke 2003. márciusától Saleh Tayseer. Egy év múlva azonban az orvost terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt elfogta a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Azzal vádolták, hogy 2003-ban megbízást adott két férfinak, hogy robbantsák fel a budapesti Zsidó Múzeumot. Tayseer két hónapig volt előzetesben, de bizonyítékok híján nem emeltek vádat ellene. Tayseer megvárta, amíg eltűnnek a viharfelhők a feje fölül, majd ismét nagy tervekbe kezdett Magyarországon. Ekkor indította el az újbudai projektet. Miután ez meghiúsult, Józsefvárosban 2017-ben már egy magánszemély vásárolt ingatlant, amelyet továbbadott a Jótékonysági Béke Alapítványnak. Mivel nem önkormányzati tulajdonról volt szó, a helyi vezetésnek nem volt beleszólása egy kisebb kulturális célú létesítmény létrehozásában.

Hasonló eset történt az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely által vezetett Zuglóban is. A Szuglói körvasút sor és a Paskál utca kereszteződésénél iszlám központ létesült, szintén egy magántelken. Több lakó a Karácsony vezette zuglói önkormányzathoz fordult, hogy ezt akadályozzák meg, de eltanácsolták őket, mondván, a kerület nem tehet semmit.

Molnár Gyulától természetesen megkérdeztük, hogy ha megválasztanák Dél-Buda új országgyűlési képviselőjének, újra támogatná-e egy iszlám kulturális központ és minaret megépítését a XI. kerületben. Az MSZP és a Párbeszéd dél-budai jelöltje úgy tért ki a válaszadás elől, hogy a kérdéseink a Fidesz propagandacéljait szolgálják, és nem az olvasók vagy a választók tájékoztatását. Közölte, mecsetekkel akarunk riogatni, és ehhez nem szeretne asszisztálni - írja a Magyar Idők internetes hírportál.

- magyaridok.hu- 

(Nyitóképünk illusztráció, forrása: MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.