Iskolai kishírek

2018. március 11. (vasárnap) 16:29 - doszerk

Kolesz pingpong, Szimat Szolgálat, országos táncverseny, könyvtár és színház - iskolai kishíreink egy csokorban.

Kolesz pingpong

A Székesfehérvári József Attila Kollégium pingpong-bajnokságot rendezett a megye kollégistái számára. A Rudas kollégium négy fővel vett részt a versenyen, ahol Polyák Anikó Virág negyedik, Polyák Dorina Mercédesz pedig harmadik helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Nagy Norbert Imre, Jancski Richárd, Polyák Anikó Virág és Polyák Dorina Mercédesz.

Szimat Szolgálat

Február 27-én Nyulász Péter, a Helka-trilógia írója volt a Móricz Zsigmond Általános Iskola vendége, aki két előadást is tartott a gyerekeknek. Először a 2. osztályosoknak beszélt a BerGer Szimat Szolgálatról és az abban szereplő kutyafajtákról, az író-olvasó találkozó második felében pedig a Helka regény ötletéről és a trilógia megírásáról árult el érdekességeket a 4. osztályos gyerekeknek. A találkozó végét dedikálás zárta, ami eléggé el is húzódott a gyerekeknél lévő példányok magas száma miatt. Az író nagyon örült, hogy ilyen lelkes olvasótáborral találkozhatott.

Országos táncverseny

A Gárdonyi Géza Általános Iskola 22 tanulóval képviseltette magát március 4-én, vasárnap a XIX. Klauzál Kupa Országos Amatőr Táncversenyen. Mini/Show tánc/Kiscsoport kategóriában Nagy Fanni és Kiss Angéla Hamupipőke és a tündér című produkciója a dobogó legfelső fokára állhatott. Tóth-Varga Bettina Mini/Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában szintén az első helyet tudhatta magáénak. A Mini/Open/Csoport kategóriában a kiscsibék és tyúkocskák Élet a baromfiudvarban című produkciója I.helyezést ért el. Kiss Angéla Dologra fel! című koreográfiájával állhatott a dobogó tetejére a Mini/Show tánc/Egyéni kategóriában. Egy lírai gondolat címmel, Tóth Lolita és Tóth-Varga Bettina tánca is első helyezést ért el Mini/Művészi látványtáncok/Kiscsoport kategóriában. A Gyerek korcsoportban, Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában Vén Levente, Aki magyar, aki vitéz táncával kivívta magának az első helyet. Mellettük pedig senkin nem volt, aki gárdonyisként ne végzett volna a negyediknél előkelőbb helyen.

Könyvtár és színház

A Bánki iskola növendékei részt vettek a pécsi Csorba Győző Könyvtár irodalmi játékán, amit magabiztosan meg is nyertek. A januári nyertesek: Csik Milán és Fábos Gábor 12. A osztályos tanulók és könyvtáros mentoruk Szigetfűné Papp Szilvia. A Kereskedelmi iskola ismét képviselteti magát a Nemzeti Színház szervezésében létrejött színháztörténeti vetélkedőn, aminek fókuszában idén Arany János és Madách Imre munkássága áll. A lelkes színházkedvelő csapat tagjai Kardos Tímea, Hadnagy Tamás, Tőkési Zoltán és Vastag Viktor.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.