Iskolai kishírek

2018. március 11. (vasárnap) 16:29 - doszerk

Kolesz pingpong, Szimat Szolgálat, országos táncverseny, könyvtár és színház - iskolai kishíreink egy csokorban.

Kolesz pingpong

A Székesfehérvári József Attila Kollégium pingpong-bajnokságot rendezett a megye kollégistái számára. A Rudas kollégium négy fővel vett részt a versenyen, ahol Polyák Anikó Virág negyedik, Polyák Dorina Mercédesz pedig harmadik helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Nagy Norbert Imre, Jancski Richárd, Polyák Anikó Virág és Polyák Dorina Mercédesz.

Szimat Szolgálat

Február 27-én Nyulász Péter, a Helka-trilógia írója volt a Móricz Zsigmond Általános Iskola vendége, aki két előadást is tartott a gyerekeknek. Először a 2. osztályosoknak beszélt a BerGer Szimat Szolgálatról és az abban szereplő kutyafajtákról, az író-olvasó találkozó második felében pedig a Helka regény ötletéről és a trilógia megírásáról árult el érdekességeket a 4. osztályos gyerekeknek. A találkozó végét dedikálás zárta, ami eléggé el is húzódott a gyerekeknél lévő példányok magas száma miatt. Az író nagyon örült, hogy ilyen lelkes olvasótáborral találkozhatott.

Országos táncverseny

A Gárdonyi Géza Általános Iskola 22 tanulóval képviseltette magát március 4-én, vasárnap a XIX. Klauzál Kupa Országos Amatőr Táncversenyen. Mini/Show tánc/Kiscsoport kategóriában Nagy Fanni és Kiss Angéla Hamupipőke és a tündér című produkciója a dobogó legfelső fokára állhatott. Tóth-Varga Bettina Mini/Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában szintén az első helyet tudhatta magáénak. A Mini/Open/Csoport kategóriában a kiscsibék és tyúkocskák Élet a baromfiudvarban című produkciója I.helyezést ért el. Kiss Angéla Dologra fel! című koreográfiájával állhatott a dobogó tetejére a Mini/Show tánc/Egyéni kategóriában. Egy lírai gondolat címmel, Tóth Lolita és Tóth-Varga Bettina tánca is első helyezést ért el Mini/Művészi látványtáncok/Kiscsoport kategóriában. A Gyerek korcsoportban, Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában Vén Levente, Aki magyar, aki vitéz táncával kivívta magának az első helyet. Mellettük pedig senkin nem volt, aki gárdonyisként ne végzett volna a negyediknél előkelőbb helyen.

Könyvtár és színház

A Bánki iskola növendékei részt vettek a pécsi Csorba Győző Könyvtár irodalmi játékán, amit magabiztosan meg is nyertek. A januári nyertesek: Csik Milán és Fábos Gábor 12. A osztályos tanulók és könyvtáros mentoruk Szigetfűné Papp Szilvia. A Kereskedelmi iskola ismét képviselteti magát a Nemzeti Színház szervezésében létrejött színháztörténeti vetélkedőn, aminek fókuszában idén Arany János és Madách Imre munkássága áll. A lelkes színházkedvelő csapat tagjai Kardos Tímea, Hadnagy Tamás, Tőkési Zoltán és Vastag Viktor.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.