Iskolai kishírek

2018. március 17. (szombat) 8:57 - doszerk

Crime story, írly hejesen, bévéverseny - iskolai kishíreink egy csokorban.

Crime story

A Rudas iskola idegen nyelvi munkaközössége idén is várta a különböző fiktív írásokat a diákoktól az általuk választott idegen nyelven. Ebben az évben a krimi témakörben meghirdetett idegen nyelvi történetíró versenyre rekord mennyiségű pályamű érkezett. Harminc angol és öt német nyelvű történetet olvashattak összesen, melyek közül nem volt könnyű kiválasztani a helyezetteket. A tanulók munkáiból kitűnt, hogy egyre magasabb nyelvi színvonalú, lebilincselő cselekményű történetek születtek, de dicséretet érdemelnek a német nyelv szépkiejtési versenyének résztvevői is. A német kategóriában első helyet ért el Maczó Gerda, a Dózsa iskola tanulója, míg az angolosok közül az általános iskolásoknál Tankó Zita, a nagyvenyimi iskola diákja, középiskolás kategóriában pedig Filarszky Dóra, a Széchenyi gimi tanulója bizonyult legjobbnak.

Írly hejesen

A minden évben meghirdetett Szemere Gyula helyesírási versenyt március 8-án rendezték meg az Arany János Általános Iskolában a városi és a környékbeli negyedik osztályos tanulóknak. A vetélkedő egyben a megyei Szemere Gyula helyesírási verseny területi válogatója is volt. Az „Új jelkép Velencén” című tollbamondás leírása után néhány elválasztási feladatot oldottak meg a gyerekek. Az eredményhirdetésig jól szórakoztak az iskola Játék-kuckójában. Városunkból Gyalus Gréta (Dózsa), Csete Nóra (Arany) és Miskovitz Regina (Petőfi) képviselheti régiónkat Székesfehérváron, a megyei versenyen március 20-án.

Bévéverseny

Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban rendezték meg a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny középdöntőjét. Tavaly 69, ebben az évben pedig már 78 szakközépiskola nevezett, köztük a Dunaferr iskola is. A rendkívül összetett versenyen a diákok sikerrel vették az akadályokat, és számot adtak rendőri, katasztrófavédelmi, büntetésvégre hajtási ismereteikből. A nagyon komoly fizikai felmérő során többek között 2000m-es síkfutás, fekvőtámasz, két karú függés, felülés és helyből távolugrás szerepelt a programban. A katasztrófavédelmi feladat során az tűzoltó gépkocsin lévő eszközöket kellett felismerni, valamint szabályos sugárcső szerelést kellett bemutatni. A büntetés végrehajtás egy zárkát szimulálva, meg nem engedett tárgyak kiválogatásával és zárkarend kialakításával bízta meg a diákokat. De volt még akadálypálya, lövészet és elméleti teszt is a programban. A Rozsnyai Dávid, Lendvai Ferenc, Németh Tamás és Gönczöl Dominik összeállítású Dunaferr csapat (felkészítő tanár Körmendi János és Ludányi Géza) nagyon szépen helytállt, és a 15. helyen jutottak tovább az országos döntőbe.

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.