Iskolai kishírek

2018. március 17. (szombat) 8:57 - doszerk

Crime story, írly hejesen, bévéverseny - iskolai kishíreink egy csokorban.

Crime story

A Rudas iskola idegen nyelvi munkaközössége idén is várta a különböző fiktív írásokat a diákoktól az általuk választott idegen nyelven. Ebben az évben a krimi témakörben meghirdetett idegen nyelvi történetíró versenyre rekord mennyiségű pályamű érkezett. Harminc angol és öt német nyelvű történetet olvashattak összesen, melyek közül nem volt könnyű kiválasztani a helyezetteket. A tanulók munkáiból kitűnt, hogy egyre magasabb nyelvi színvonalú, lebilincselő cselekményű történetek születtek, de dicséretet érdemelnek a német nyelv szépkiejtési versenyének résztvevői is. A német kategóriában első helyet ért el Maczó Gerda, a Dózsa iskola tanulója, míg az angolosok közül az általános iskolásoknál Tankó Zita, a nagyvenyimi iskola diákja, középiskolás kategóriában pedig Filarszky Dóra, a Széchenyi gimi tanulója bizonyult legjobbnak.

Írly hejesen

A minden évben meghirdetett Szemere Gyula helyesírási versenyt március 8-án rendezték meg az Arany János Általános Iskolában a városi és a környékbeli negyedik osztályos tanulóknak. A vetélkedő egyben a megyei Szemere Gyula helyesírási verseny területi válogatója is volt. Az „Új jelkép Velencén” című tollbamondás leírása után néhány elválasztási feladatot oldottak meg a gyerekek. Az eredményhirdetésig jól szórakoztak az iskola Játék-kuckójában. Városunkból Gyalus Gréta (Dózsa), Csete Nóra (Arany) és Miskovitz Regina (Petőfi) képviselheti régiónkat Székesfehérváron, a megyei versenyen március 20-án.

Bévéverseny

Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban rendezték meg a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny középdöntőjét. Tavaly 69, ebben az évben pedig már 78 szakközépiskola nevezett, köztük a Dunaferr iskola is. A rendkívül összetett versenyen a diákok sikerrel vették az akadályokat, és számot adtak rendőri, katasztrófavédelmi, büntetésvégre hajtási ismereteikből. A nagyon komoly fizikai felmérő során többek között 2000m-es síkfutás, fekvőtámasz, két karú függés, felülés és helyből távolugrás szerepelt a programban. A katasztrófavédelmi feladat során az tűzoltó gépkocsin lévő eszközöket kellett felismerni, valamint szabályos sugárcső szerelést kellett bemutatni. A büntetés végrehajtás egy zárkát szimulálva, meg nem engedett tárgyak kiválogatásával és zárkarend kialakításával bízta meg a diákokat. De volt még akadálypálya, lövészet és elméleti teszt is a programban. A Rozsnyai Dávid, Lendvai Ferenc, Németh Tamás és Gönczöl Dominik összeállítású Dunaferr csapat (felkészítő tanár Körmendi János és Ludányi Géza) nagyon szépen helytállt, és a 15. helyen jutottak tovább az országos döntőbe.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.