Legyél a saját főnököd!

Vass Ádám - 2018. március 20. 16:11

Hasznos előadással várták a hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem Semmelweis úti kollégiumában. A prezentáció során a vállalkozások indításáról, előnyeiről, a kezdéshez igénybe vehető állami támogatásokról hallhattak bővebb információkat, többek közt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől is.

A keddi rendezvény a fiatalok vállalkozóvá válását tűzte ki céljául, valamint azt, hogy ez milyen előnyökkel jár, hogyan valósíthatják meg terveiket és ezekre miként nyerhetnek akár vissza nem térítendő pénzügyi támogatást. A délután kettőkor kezdődő találkozón mintegy ötven hallgató vett részt. Ők Bech Zoltánnak, az MnT Üzleti tanácsadó Kft ügyvezető igazgatójának előadását hallhatták, de részt vett az eseményen dr. András István, az egyetem rektora és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is, aki a székeken helyet foglaló hallgatói miatt is érkezett. Mint mondta, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) elnevezésű uniós forrás segítségével április elején egy olyan lehetőség nyílik a fiatalok számára, mellyel támogatást nyerhetnek a vállalkozások indításához szükséges alapvető eszközök beszerzéséhez, mint a számítógépek vagy a nyomtatók. A sikeres üzleti tervet összeállító fiatalok, akik a program keretében megkapják üzleti tervük jóváhagyását, a pályázat „B” komponensének keretében 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, melyet vállalkozásuk indításához használhatnak fel. Emellett a programban nyertes pályázók jogosultak egy minimum egy-, maximum tízmillió forintos kamatmentes kölcsönre is, melyet egészen 2020 év végéig igényelhetnek.

- Azoknak a fiataloknak, akik akár itt, a Dunaújvárosi Egyetemen is a tanulmányaik végéhez közelednek, két lehetőségük van. Vagy elhelyezkednek azoknál a vállalatoknál, ahol végzettségüknek megfelelő munkához jutnak, vagy pedig elindítják vállalkozásukat. Azt gondolom nagyon fontos, hogy a kezdő vállalkozásoknak minél nagyobb támogatást adjunk, hiszen nem biztos, hogy kötött munkahelyen, fix bérért találnak lehetőséget az induláskor. Saját vállalkozás indításakor viszont meg van a lehetőségük, hogy saját maguk alakítsák ki a portfóliójukat, maguk döntsenek arról, hogy milyen üzleti tevékenységet kívánnak folytatni. Ebben segít rengeteget az egyetem projektje, ami ezekre a kérdésekre ad választ, ezért örömmel jöttem el, annál is inkább, mivel docensként jogi és államigazgatási ismereteket oktatok száz hallgatónak, köztük azoknak, akik jelen vannak ezen az előadáson.

Vállalkozást indítani pedig egyre népszerűbb a mai világban, sokan kizárólag ebbe az irányba tervezik terelni jövőjüket, ezért különösen fontos, hogy már tanulmányaik alatt megfelelően tájékozódjanak az esetleges előnyökről és hátrányokról. A Dunaújvárosi Egyetem is ezzel a céllal indította ezt az előadást. Dr. András István rektor szerint is több lábon érdemes állni és persze a fiatalok is megváltoztak.

- Nem minden fiatalnak előny az, hogy alkalmazottként valahol elhelyezkedik, hanem szeretne valamivel kiemelkedni, szeretne saját jövőképet kialakítani. Azt gondolom, ha ehhez hozzá tudunk járulni akár egy-egy előadással, akár valamilyen kompetenciafejlesztéssel, akkor az hasznos lehet mindenki számára. A legfontosabb lépés ilyenkor az inspiráció és a támogatás, hogy mögéjük tudjunk állni azokkal az ismeretekkel, amikkel ezt az utat maguknak építhetik.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.