Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Tehetségek lepik el a várost

Vass Ádám - 2018. április 12. 19:14

Páros évet írunk, ami a térség tehetséges diákjainak annyit tesz, hogy idén újra Dunaújváros ad otthont a Fejér Megyei Diáknapoknak április közepén. Az április 13-15. között megrendezésre kerülő programról egyik központi színhelye a Bartók Kamaraszínház lesz.

Ebben az évben is példátlanul sokan jelentkeztek produkciójukkal és alkotásaikkal a Fejér Megyei Diáknapokra. Idén több, mint ezer középiskolás diák közel hatszáz előadása kerül a közönség elé tizenkét kategóriában. Az április 13-15. között megrendezésre kerülő programról kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Bartók Kamaraszínházban, ami ezúttal is az esemény egyik központi színhelye lesz. Mészáros Attila, ifjúsági ügyekért felelős fehérvári alpolgármester a március 20-i sajtótájékoztatón aztemelte ki, hogy a megye diákjai továbbra is élénk érdeklődést mutatnak a Fejér Megyei Diáknapok iránt, amit az ezernél is több jelentkező is bizonyít. Az ő szórakozásuk biztosításáért mindenekelőtt köszönetet mondott Dunaújvárosnak az anyagi és helyszíni hozzájárulásért, valamint kiemelte mindazok segítségét, akik nélkül nem jöhetne létre a program: az iskolákét, tanárokét, szervezőket és önkéntesekét.

Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, örömünkre szolgál, hogy ismét a város adhat otthont egy olyan közösségi találkozónak, ami ilyen hosszú múltra tekint vissza. Biztosított mindenkit, hogy az ide érkezők remekül fognak szórakozni, a nagyobb produkcióknak teret biztosító Bartók színház, valamint a szintén sok kategóriának helyszínül szolgáló Széchenyi gimnázium pedig biztosan elnyeri a látogatók tetszését. Mint minden páros évben, úgy ez alkalommal is kiemelt támogatást biztosít a város a rendezvénynek. Idén három millió forinttal támogatja az önkormányzat az ingyenesen látogatható találkozót, amin csak a fehérvári Tóparti gimi és a dunaújvárosi Széchenyi gimnázium összesen kétszázötven fővel vesz részt.

A márciusi sajtótájékoztatón Sári Máté, a Fejér Megyei Diáknapok szervezője a részletes programmal kapcsolatban elmondta, már április 13-án, pénteken délután elkezdődnek a fellépések, amihez másnap tizenegy új kategória csatlakozik több helyszínen is, hiszen az előbb említettek mellett a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Béke Étterem épületei is a Diáknapok rendezvényeinek adnak otthont. Idén először új kategóriában is indulhattak a versenyzők, a médiakommunikációban, amivel kapcsolatban elmondta, haladva a korral szerették volna bevonni a multimédiás eszközöket is a kategóriák közé, így több kritika, hangspot, és kézzel, vagy számítógéppel készült plakát is érkezett.

Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke a diákok nevében mondott köszönetet Dunaújvárosnak és a szervezőknek, hogy a fiatalok bemutathatják tehetségüket úgy, ahogyan erre máshol nem lenne lehetőségük.

A kulturális fesztivál szervezői idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, ők az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismerik el. A Diáknapok lebonyolításában népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között. A hétvége központi helyszíne tehát a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, és az intézmény ad otthont a diákszínpad, a "sótájm" és a népzene- néptánc kategóriának. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezik meg, 14 órai kezdettel, a látványosnak ígérkező show-t Szakál Attila koreográfus-rendező állítja színpadra. A képző-, nép- és iparművészeti, valamint a fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok és a médiakommunikáció kategóriákban érkezett és kiállításra javasolt pályaműveket a látogatók április 14-én és 15-én tekinthetik meg a Széchenyi István Gimnázium társalgójában.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!