Dunaújváros Hetilap

Amit a vasárnapi választásról tudni kell!

2018. április 7. (szombat) 7:52 - Molnár Emese

Április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pedig levélben szavazhattak.

Áder János köztársasági elnök 2018. április 8-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választását. A választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, hogy kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják (aki a határidőig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat).

A mi választókerületünk

A 106 egyéni választókerületben mintegy 1650 jelölt indul, azaz átlagosan 15 jelölt közül választhatnak a voksolók. Dunaújváros Fejér megye 04-es számú országos egyéni választókerületéhez tartozik Ercsi, Iváncsa, Adony, Pusztaszabolcs, Nagyvenyim, Rácalmás, Kulcs és Perkáta mellett. A választókerületben 67 ezer, ezen belül városunkban 38 ezer választópolgár szerepel a névjegyzékben. Nálunk tizenöt képviselőjelölt indul a választáson a mandátum megszerzéséért. Az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A jelöltek a szavazólapi sorrend alapján:

 

 1. Dankó Lajos, Kell az Összefogás Párt
 2. Csajbók Lóránt Ákos, Magyar Munkáspárt
 3. Kovács János, Minden Szegényért Párt
 4. Kaszó Róbert, Momentum Mozgalom
 5. Szele Zoltán, Összefogás Párt
 6. Környei-Papp Tamás, Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt (VISSZALÉPETT)
 7. Dóczi Zsuzsanna, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
 8. Dankóné Balog Ilona, Elégedett Magyarországért Mozgalom
 9. Illéssy István, Lehet Más a Politika
 10. Pintér Tamás, Jobbik Magyarországért Mozgalom
 11. Szalai Mária, Tenni Akarás Mozgalom
 12. Maár Tünde, Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja
 13. Dankó István, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt
 14. Mezei Zsolt, Demokratikus Koalíció
 15. Dr. Galambos Dénes, FIDESZ Magyar Polgári Szövetség- Kereszténydemokrata Néppárt

 

Pártlista

A választók pártra is szavazhatnak egy másik szavazólapon. Országos listát 23 párt állított, azok, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben tudtak önálló jelöltet állítani. A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. Ha pedig egy nemzetiség megszerzi az országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor szavazati joggal rendelkező képviselőt küldhet a parlamentbe.   

Hol és hogyan szavazhatunk?

Szavazni április 8-án 6 és 19 óra között lehet abban a szavazókörben, amelyről értesítőt is kapott már a választópolgár, amelyhez lakóhelye szerint tartozik (Dunaújvárosban 47 szavazókör van), illetve, ha átjelentkezést kért, akkor az úgy megkapott szavazókörben (az átjelentkezéssel szavazó is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz).  A választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén (nagykövetségen, főkonzulátuson) akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-ig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a választás előtt két héttel több mint 50 ezren tették meg.  A voksoláskor a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (például lakcímkártyával). A lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani. Miután a választópolgár igazolta személyazonosságát, megkapja a lebélyegzett szavazólapokat. Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet. A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet-egyet lehet választani, több választása esetén a szavazat érvénytelen lesz.

Ha lejárt az igazolvány

A szavazás napján az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel és érvényes személyazonosító okmánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) igazolja személyazonosságát, valamint rendelkezik lakcímet és személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvánnyal (lakcímkártya). Ennek érdekében a dunaújvárosi és az adonyi kormányablakban is hosszabb lesz a nyitvatartási idő: április 7-én és 8-án, 7-19 óra között. A rendkívüli ügyfélfogadás során kizárólag ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítására, valamint lakcímet igazoló hatósági igazolvány pótlására van lehetőség.

Egyéni jelöltek Fejér megye 04-es számú választókerületében

A választópolgárok döntését segítve, készítettünk egy összeállítást, amelyben bemutatjuk a mi választókerületünkben induló jelölteket. Fejér megye 04-es számú egyéni országgyűlési választókerültéhez összesen kilenc település tartozik: Dunaújváros, Rácalmás, Kulcs, Adony, Iváncsa, Ercsi, Pusztaszabolcs, Nagyvenyim és Perkáta. Ebben a választókerületben összesen tizenöt jelölt fog indulni, ők azok, akik összegyűjtötték határidőre a jelöltállításhoz szükséges legalább ötszáz érvényes ajánlást az állampolgároktól, és ezek alapján a választási bizottság nyilvántartásba vette őket. Volt olyan jelölt, aki nem kívánt élni a bemutatkozási lehetőséggel, illetve olyanok is voltak, akikkel nem sikerült felvennünk a kapcsolatot.

A szavazólapon szereplő sorrend alapján:

 1. Dankó Lajos, Kell az Összefogás Párt

   

 2. Csajbók Lóránt Ákos, Magyar Munkáspárt

Csajbók Lóránt Ákos vagyok, a Magyar Munkáspártot képviselem az április 8-án esedékes országgyűlési választásokon a Fejér megye 4. számú választókerületében. Jelenleg Gödöllőn tanulok Mezőgazdasági mérnöknek. Dunaújváros és környéke nagy szívügyem, mivel itt élek és lakom amióta megszülettem. Habár még csak 21 éves vagyok és nem éltem az 1989-es időszak előtt, tudom, hogy a szocializmus tette lehetővé, hogy büszkén mondhassam: dunaújvárosi vagyok! A kapitalizmus, mint minden mást, a dunaújvárosi térséget is tönkre tette. Akik azt ígérték, hogy jobb lesz mindenkinek, azok zilálták szét az egységesített mezőgazdaságot, privatizálták a gyárakat és ez által semmizték ki a dolgozó embereket. Pártunk azért küzd, hogy azokat az emberek, akik a munkájukból élnek, ne nélkülözzenek és egy jobb életet teremthessenek maguknak. A nyugdíjasokat sem felejtjük el, akik felépítették az országot. A Magyar Munkáspárt programjainak főbb szempontjai: 200 ezer forintos nettó minimálbért, 100 ezer forintos minimál nyugdíjat, 65 év felett ingyenes gyógyszerellátást, magyar mezőgazdaságot, egyszeri 45%-os vagyonadót a szupergazdagoktól, migránsmentes Európát, bérlakások építése, jövedelemarányos családi pótlékot!

 1. Kovács János, Minden Szegényért Párt

   

 2. Kaszó Róbert, Momentum Mozgalom

   

 3. Szele Zoltán, Összefogás Párt

Magyarország jelenleg már nem a szakadék széle felé tart, hanem zuhan lefelé a mélységbe… Az ország jobb és baloldalra szakadt, és a pártosodás, az egymással való civódás osztja két részre hazánkat, pedig mindkét oldalon egyaránt jó szándékú, a hazájukat szerető állampolgárok és magas tudással rendelkező, az ország jövőjéért felelősséget vállaló szakemberek és politikusok is vannak. Sajnos a jobb és baloldali állampolgárok, szakemberek, politikusok tudásukat és energiájukat folyamatosan a másik oldal legyőzésére használják, ahelyett hogy közösen összefogva egyesítenék a tudásukat, energiáikat annak érdekében, hogy Magyarországot újra felemeljék. Az Összefogás Párt azért jött létre, mert felismertük, a nemzet újbóli összefogásának történelmi szükségességét, meg szeretnénk szüntetni a jobb és a baloldal közötti értelmetlen szembenállást. A két politikai oldalon elhelyezkedő értékeket és embereket képviselve, egy új, az összefogáson alapuló értékrendet kívánunk Magyarországon megvalósítani. Ebben a törekvésben az Összefogás Párt a híd szerepét kívánja betölteni a különböző politikai pártok között.

 

 1. Környei-Papp Tamás, Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt (VISSZALÉPETT)

 

 1. Dóczi Zsuzsanna, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

Dunaújvárosban születtem és nőttem fel, tizenegy éve Rácalmáson élek. Külkereskedelmi ügyintézőként, majd informatikus mérnökként végeztem. Hosszú évekig a helyi médiában dolgoztam, egy ideje a családi vállalkozásban tevékenykedem. Ugyan régóta része az életemnek a sport, az igazi változást a Gymstick hozta meg, igazi szenvedéllyé vált ez a zseniális edzésmódszer, így ezt választottam hivatásomnak. Edzőként felelősségemnek érzem, hogy sokakat ösztönözzek egy sportosabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet megteremtésére. Ezen dolgozom a mindennapokban és teszem mindezt boldogan, tiszta szívvel. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok, úgy érzem sok embernek hatalmas motiváció az életmódjuk jobbá tételére egy olyan személy, aki inspirálja őket nap, mint nap. Nagy örömmel vállaltam el a párt felkérését az országgyűlési képviselőjelölt posztra, a SEM célkitűzései közül a hozzám legközelebb állókat emelném ki: Preventív egészségmegőrző- és szűrőprogramok, szenvedélybeteg-leszoktató programok rendszeressé tétele. El szeretnénk érni, hogy minden magyar találja meg azt a mozgásformát, amelyben örömét leli és egészségét karbantartja. Csökkentetnénk a gyermekek jelenlegi általános túlterheltségét, a házi feladat minimalizálásával, az oktatási intézmények óraszámának maximalizálásával. Célunk, hogy az egészséges élelmiszerek ÁFÁ-ja csökkenjen. A hazai gazdaságok számára olyan feltétel biztosítása, amely a kiváló minőségű hazai élelmiszerek előállítását és hazai piacon történő eladását segíti.

 

 1. Dankóné Balog Ilona, Elégedett Magyarországért Mozgalom

 

 1. Illéssy István, Lehet Más a Politika

Kulcson élek. Csapatommal 4500 munkahely létrehozásában vettem részt. Politikai tapasztalataimat parlamenti és önkormányzati képviselőként gyűjtöttem. Egész életemben a megismerés és a tettek vágya hajtott. Soha nem röstelltem másoktól kérdezni és tanulni, az emberek problémáit meghallgatni. A társadalmi változások természetét ismerve tudom, hogy melyek azok a területek, ahol azonnali változásokat lehet elérni: a korrupció visszaszorítása, a tolvajok megbüntetése, a hatalom ellenőrizhetővé tétele, a gyűlöletkampány leállítása, a közpénzek ésszerű, ellenőrzött költése. Vannak olyan területek, ahol az elindított változtatás csak hosszabb távon hoz eredményeket: oktatás, egészségügy, társadalmi különbségek csökkentése, elvándoroltak hazahozatala. Szeretném, ha választóim megtapasztalnák, milyen egy igazságos és szolidáris társadalomban élni. Ahol öröm iskolába járni, az egészségügy megtanít egészségesen élni, a munkajövedelem elég a békés családi élethez, a közmédia hasznos tudást közvetít, a tetteknek következménye van! Nem a fölösleges építési beruházásoktól lesz modern a város: kétségtelen könnyű lopni, viszont az üzemeltetés drága. Az emberekbe kell beruházni és új iparágakkal javítani a gazdaság szerkezetén!

 

 1. Pintér Tamás, Jobbik Magyarországért Mozgalom

Pintér Tamás vagyok, 36 éves, Dunaújvárosban születtem. Itt nőttem fel, itt tanultam, itt álltam először munkába, legszebb emlékeim ide kötnek. Mérnök-informatikai és közigazgatási szakon végeztem. 6 évig önkormányzati képviselőként, 2 éve a Jobbik országgyűlési képviselőjeként szolgálom a térségben élőket. Lokálpatriotizmusom ösztönzött közéleti szerepvállalásra, már önkormányzati képviselőként elkezdtem foglalkozni a legsúlyosabb helyi problémákkal, felvállalva akár a legkeményebb konfliktusokat is. Ellenzékben sok harcot megvívtam már a közpénzek ellopása miatt. Hiszem, hogy egy térség akkor tud fejlődni, ha tisztakezű vezető irányítja. Megválasztott képviselőként legfontosabb feladatom az lesz, hogy emelkedjen a multiknál és a KKV-knál dolgozók, továbbá a közalkalmazottak bére. A településeinket összekötő utak katasztrofális állapotban vannak. Tenni fogok a felújításukért, hisz a munkába járást és gyermekeink iskolába jutását segítik. A dunaújvárosiak megérdemlik a jobb egészségügyet, azt, hogy csökkenjenek a várólisták, azt, hogy minden településen legyen háziorvos. Javítani fogunk a közvilágításon, hogy ne történjen több baleset, és elszámoltatjuk a felelősöket a lopásért.

 1. Szalai Mária, Tenni Akarás Mozgalom

 

 1. Maár Tünde, Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja

 

 1. Dankó István, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

 

 1. Mezei Zsolt, Demokratikus Koalíció

Kedves Választó!
Mezei Zsolt vagyok, a Demokratikus Koalíció, a Szolidaritás által jelölt, az MSZP és a Párbeszéd által támogatott képviselőjelölt. 22 éve dolgozom a Dunaferrben, váltóműszakban gépészként. A Vasas Kokszoló üzemi alelnöke vagyok és hatgyermekes édesapaként a családomat nem kétes pénzügyekből, hanem tisztességes kétkezi munkából tartom el. Nyolc éve vagyok önkormányzati képviselő, és 2014-óta a Fejér megyei Önkormányzat tagja. A dunaújvárosi DK szervezetet alakulása óta vezetem. Polgárőrként, civilszervezetek tagjaként, jótékonysági rendezvények szervezőjeként aktív vagyok a társadalmi életben, illetve a dunaújvárosi repülőtéren tartott Repülőnap egyik megálmodója és fő szervezője vagyok. Hitvallásom: A munkában hiszek. Orbán bűne, hogy korrupt rendszerével kiölte az emberekből a munkába vetett hitet. Kulcsfontosságú a DK programjának az a pontja, hogy napi 8 óra munkával legalább a létminimumot mindenki keresse meg. Szegénység Európában mindenütt van, de hogy napi 8 óra munkából nem lehet megélni, csak az Orbán-rendszerben van. Dunaújvárosnak olyan képviselő kell, aki a munkavállalókat képviseli, nem pedig a fideszes korrupciót. Szavazzon rám! Megszolgálom a bizalmát!

 

 1. Dr. Galambos Dénes, FIDESZ Magyar Polgári Szövetség- Kereszténydemokrata Néppárt

Dr. Galambos Dénes vagyok, az Önök bizalmából képviselem Fejér megye ezen választókerületét a Magyar Országgyűlésben. Sokszínű a körzet, a lakókörnyezetünk, amely gazdag történelemmel, kulturális értékkel, de különböző adottságokkal bíró településeket fűz össze. Büszke vagyok arra, hogy közös munkánk eredményeként minden település szépült és fejlődött. Óvodákat, iskolákat, orvosi rendelőket építünk és újítunk fel. Stabilan működnek a térség nagyfoglalkoztatói, a Dunaferr működőképes maradt, a Hankook és a Hamburger Hungária folyamatosan fejleszt. Döntött a kormány, elkezdődhet a 8-as számú gyorsforgalmi út tervezése is, és felújítjuk az alacsonyabb rendű útvonalakat is. A Modern Városok Program keretében mintegy 34 milliárd forintnyi fejlesztés kezdődött és kezdődik el Dunaújvárosban, a térség települései pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív program 3,4 milliárd forintos keretéből fejleszthetnek tovább. Nem lehetünk még elégedettek, sokat kell még dolgoznunk, de az már most látszik: Dunaújváros és vidéke erősödik. Újra a bizalmukat kérem céljaink megvalósításához. Ne hagyjuk, hogy lebontsák a határkerítést és migránsokat hozzanak térségünkbe. Nekünk Magyarország, Dunaújváros és térsége az első!

A rovat további hírei: Közélet

Ügyintézés a legmodernebb körülmények között

Ügyintézés a legmodernebb körülmények között

2019. március 25. (hétfő)

Sajtóbejárással egybekötött tájékoztatót tartott a felújított Járási Hivatalban Cserna Gábor polgármester és dr. Kovács Péter hivatalvezető.

Drágul a benzin, olcsóbb lesz a gázolaj

Drágul a benzin, olcsóbb lesz a gázolaj

2019. március 25. (hétfő)

A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajét ugyanakkor bruttó 2 forinttal csökkenti - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

Megállapodással ünnepelték a lengyel-magyar barátság napját

Megállapodással ünnepelték a lengyel-magyar barátság napját

2019. március 25. (hétfő)

A magyar-lengyel barátság napján partnerségi együttműködési megállapodást írt alá Dunaújváros és Leszno városvezetése.

Közel 30 tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze

Közel 30 tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze

2019. március 24. (vasárnap)

Egy napon két környezetvédelmi akciót bonyolított le a Városvédők Újtelepért Egyesület- eredményesen, és nagy sikerrel.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. március 23. (szombat)

Alapkőletétel, szépkorú köszöntés, közgyűlés, uszodafelújítás futsal győzelem - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Hankook-sztrájk – Einstandolná a bérmegállapodás sikerét a jobbikos Pintér Tamás

Hankook-sztrájk – Einstandolná a bérmegállapodás sikerét a jobbikos Pintér Tamás

2019. március 22. (péntek)

Hazavinné a vitrinbe a Hankooknál csütörtökön megkötött bérmegállapodás trófeáját Dunaújváros jobbikos képviselője, Pintér Tamás szerint az egyezség nagy részben az ő érdeme, holott csak annyit tett, hogy üzengetett az ügyben a kormánynak, csak közben nem a megfelelő ajtón kopogtatott - írja a Pesti Srácok.

D+ Híradó - Uszodafelújítás, világnap

D+ Híradó - Uszodafelújítás, világnap

2019. március 22. (péntek)

Jó ütemben halad az uszi felújítása, történetmesélési világnap, válogatott ökölvívók versenye lesz holnap - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.