Digitalizáció mindenütt

2018. április 9. (hétfő) 18:38 - Vass Ádám

A digitális eszközök már mindenki életének fontos részei, de van egy korosztály, akik teljesen máshogyan élik meg a modern világ  térnyerését. Ők az általános iskolás diákok, akik már ebbe a korszakba születtek.

A legifjabb generáció esetében különösen fontos, hogy megismerjék és gyakorolják a digitális, illetve az IKT eszközök minél szélesebb körű, elsősorban tanulási célú felhasználását. A Digitális témahéten ugyanakkor szeretnék felhívni a gyerekek figyelmét a digitális technika árnyoldalaira és alkalmazásának veszélyeire is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több dunaújvárosi iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Arany János Általános Iskolában a programok megvalósítása a hatodik és hetedik évfolyamon tanító osztályfőnökök és szaktanárok közös feladata, ezért a két évfolyam osztályaiban, a jövő heti tanórákon elsősorban az aktuális tananyaghoz fűzve, 5-10 perc erejéig kapcsolódnak a hét témájához. Olyan tevékenységek elvégzésére is sor kerül majd, melyet digitális eszközzel illetve anélkül is meg lehet oldani, utána pedig a tapasztalatok, a különbségek, az előnyök és a hátrányok megbeszélése is megtörténik. A gyerekek a leckék egy részét digitális eszköz segítségével készítik el, esetleg e-mailben továbbítják a szaktanárnak.

Mindezek mellett több érdekes program is várja a diákokat a héten. Hétfőn meghirdetésre került a projektverseny, amire egyénileg vagy párban készülhetnek fel a tanulók és a címe Digitális világ: ilyennek képzelem a jövőt. Ehhez kapcsolódóan a témában egy képes-szöveges projektmunkát kell készíteniük valamilyen számítógépes alkalmazással. A verseny részleteinek átbeszélése után Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese tartott előadást. Mint mondta, az új generációra már máshogy hat a digitális világ, mint az idősebbekre, ezért elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerekek védelmét biztosítsa a káros személyek, illetve oldalak ellen, de fontos, hogy a diákok is tisztában legyenek az internet veszélyeivel.

Kedden reggel Gurics Gábor a Logiscool dunaújvárosi iskolájának ügyvezetője tart előadást, szerdán Czimmermanné Gál Eszter online alkalmazásokat mutat az érdeklődő diákoknak a tanulás megkönnyítéséhez, játékosításához. Csütörtökön kiállítás nyílik, ahol régi típusú digitális eszközök és nem digitális elődjeik mutatkoznak be, kipróbálási lehetőséggel. Pénteken a projektverseny zárására és eredményhirdetése következik, addig pedig minden nap az informatika órákon Vári Éva a megismerteti a gyerekeket a digitális kor előtti világgal és beszélgetnek a digitalizáció előnyeiről és árnyoldalairól.

A rovat további hírei: Oktatás

Csak előre: rendkívüli segítség a szülőknek

Csak előre: rendkívüli segítség a szülőknek

2020. március 31. (kedd)

A Dunaújvárosi Óvoda a rendkívüli helyzetben az intézmény pszichológusának tanácsaival segíti a szülőket, családokat a problémák, szakembert igénylő nevelési helyzetek megoldásában. 

Csak előre: mesevarázs másképp – "aranyos" képekkel

Csak előre: mesevarázs másképp – "aranyos" képekkel

2020. március 29. (vasárnap)

Nem mindennapi kollaboráció végeredményét mutatom: Balsai Móni színésznő meséjét az Arany iskola nebulói illusztrálták a nagy közösségi portálon. Nézzék, hallgassák, csodás!

Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

2020. március 04. (szerda)

Amint arról legutóbb is beszámoltunk, több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. Míg múlt héten könyvbemutató és projektnap helyszíne volt az intézmény, ezúttal cirkuszművészek közreműködésével rendhagyó tesiórát szerveznek, valamint a népszerű "Kapcsolda" programját kínálják.

Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

2020. február 25. (kedd)

Több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. A születésnapi kínálat heti menüje ünnepi bizonyítványátadással kezdődött, csütörtökön könyvbemutató, pénteken projektnap kényezteti a bánkisokat. Boldog születésnapot!

Fórum a közoktatásról: válság, helyzet

Fórum a közoktatásról: válság, helyzet

2020. február 24. (hétfő)

Érzékeny téma, középerősnek is csak masszív túlzással nevezhető érdeklődés, alapszintű gondok, súlyos válság – címszavakban így foglalható össze a nyílt oktatási fórum, amelynek az MMK adott otthont még múlt pénteken.  

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

2020. február 19. (szerda)

Dunaújváros ad otthont idén a megye középiskolásainak legjelentősebb kulturális seregszemléje, a Fejér Megyei Diáknapok eseménysorozatának. A háromnapos kavalkádot április 3-5. között rendezik – de már most lehet nevezni a produkciókkal!

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

2020. február 18. (kedd)

A közoktatás jelenéről és jövőjéről, égető és életbevágó kérdéseiről szervez nyílt fórumot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeretett városunkban is – az érintetteket és érdeklődőket az MMK-ban várják pénteken délután.