Digitalizáció mindenütt

2018. április 9. (hétfő) 18:38 - Vass Ádám

A digitális eszközök már mindenki életének fontos részei, de van egy korosztály, akik teljesen máshogyan élik meg a modern világ  térnyerését. Ők az általános iskolás diákok, akik már ebbe a korszakba születtek.

A legifjabb generáció esetében különösen fontos, hogy megismerjék és gyakorolják a digitális, illetve az IKT eszközök minél szélesebb körű, elsősorban tanulási célú felhasználását. A Digitális témahéten ugyanakkor szeretnék felhívni a gyerekek figyelmét a digitális technika árnyoldalaira és alkalmazásának veszélyeire is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több dunaújvárosi iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Arany János Általános Iskolában a programok megvalósítása a hatodik és hetedik évfolyamon tanító osztályfőnökök és szaktanárok közös feladata, ezért a két évfolyam osztályaiban, a jövő heti tanórákon elsősorban az aktuális tananyaghoz fűzve, 5-10 perc erejéig kapcsolódnak a hét témájához. Olyan tevékenységek elvégzésére is sor kerül majd, melyet digitális eszközzel illetve anélkül is meg lehet oldani, utána pedig a tapasztalatok, a különbségek, az előnyök és a hátrányok megbeszélése is megtörténik. A gyerekek a leckék egy részét digitális eszköz segítségével készítik el, esetleg e-mailben továbbítják a szaktanárnak.

Mindezek mellett több érdekes program is várja a diákokat a héten. Hétfőn meghirdetésre került a projektverseny, amire egyénileg vagy párban készülhetnek fel a tanulók és a címe Digitális világ: ilyennek képzelem a jövőt. Ehhez kapcsolódóan a témában egy képes-szöveges projektmunkát kell készíteniük valamilyen számítógépes alkalmazással. A verseny részleteinek átbeszélése után Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese tartott előadást. Mint mondta, az új generációra már máshogy hat a digitális világ, mint az idősebbekre, ezért elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerekek védelmét biztosítsa a káros személyek, illetve oldalak ellen, de fontos, hogy a diákok is tisztában legyenek az internet veszélyeivel.

Kedden reggel Gurics Gábor a Logiscool dunaújvárosi iskolájának ügyvezetője tart előadást, szerdán Czimmermanné Gál Eszter online alkalmazásokat mutat az érdeklődő diákoknak a tanulás megkönnyítéséhez, játékosításához. Csütörtökön kiállítás nyílik, ahol régi típusú digitális eszközök és nem digitális elődjeik mutatkoznak be, kipróbálási lehetőséggel. Pénteken a projektverseny zárására és eredményhirdetése következik, addig pedig minden nap az informatika órákon Vári Éva a megismerteti a gyerekeket a digitális kor előtti világgal és beszélgetnek a digitalizáció előnyeiről és árnyoldalairól.

A rovat további hírei: Oktatás

Szülői Hang: vegyék komolyan az iskolaérettséget!

Szülői Hang: vegyék komolyan az iskolaérettséget!

2020. január 22. (szerda)

A dunaújvárosi családokat is érintő fontos változás a közoktatási rendszerben, hogy idén már csak azok a gyermekek maradhatnak hat éves koruk után az óvodában, akiknek szülei kérvényt nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz, és akiknek a hivatal megadja az engedélyt. Vészesen közeleg a határidő, figyelmeztet minden érintett családot a Szülői Hang Közösség.

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

2020. január 14. (kedd)

"Így közlekedtek ti!" – ezzel a címmel hirdetett gyermekrajz-pályázatot a rendőrség a biztonságos közlekedésért óvodások, alsósok, felsősök 2-3 fős csoportjai részére!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

2019. december 13. (péntek)

Dunaújvárosi diákok is bekapcsolódtak abba a rekordállítási kísérletbe, amely során az ország mindegy hetven középiskolája elevenítette fel Mengyelejev professzor emlékét ma délelőtt a nagy Periódusos Rendszer Performansz keretében. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrejötte, és egyúttal egy Guinness-rekord állítása volt – a Bánkiban a kísérlet fényesen sikerült! Káoszból rend a hajtás után!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.