Digitalizáció mindenütt

2018. április 9. (hétfő) 18:38 - Vass Ádám

A digitális eszközök már mindenki életének fontos részei, de van egy korosztály, akik teljesen máshogyan élik meg a modern világ  térnyerését. Ők az általános iskolás diákok, akik már ebbe a korszakba születtek.

A legifjabb generáció esetében különösen fontos, hogy megismerjék és gyakorolják a digitális, illetve az IKT eszközök minél szélesebb körű, elsősorban tanulási célú felhasználását. A Digitális témahéten ugyanakkor szeretnék felhívni a gyerekek figyelmét a digitális technika árnyoldalaira és alkalmazásának veszélyeire is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több dunaújvárosi iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Arany János Általános Iskolában a programok megvalósítása a hatodik és hetedik évfolyamon tanító osztályfőnökök és szaktanárok közös feladata, ezért a két évfolyam osztályaiban, a jövő heti tanórákon elsősorban az aktuális tananyaghoz fűzve, 5-10 perc erejéig kapcsolódnak a hét témájához. Olyan tevékenységek elvégzésére is sor kerül majd, melyet digitális eszközzel illetve anélkül is meg lehet oldani, utána pedig a tapasztalatok, a különbségek, az előnyök és a hátrányok megbeszélése is megtörténik. A gyerekek a leckék egy részét digitális eszköz segítségével készítik el, esetleg e-mailben továbbítják a szaktanárnak.

Mindezek mellett több érdekes program is várja a diákokat a héten. Hétfőn meghirdetésre került a projektverseny, amire egyénileg vagy párban készülhetnek fel a tanulók és a címe Digitális világ: ilyennek képzelem a jövőt. Ehhez kapcsolódóan a témában egy képes-szöveges projektmunkát kell készíteniük valamilyen számítógépes alkalmazással. A verseny részleteinek átbeszélése után Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese tartott előadást. Mint mondta, az új generációra már máshogy hat a digitális világ, mint az idősebbekre, ezért elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerekek védelmét biztosítsa a káros személyek, illetve oldalak ellen, de fontos, hogy a diákok is tisztában legyenek az internet veszélyeivel.

Kedden reggel Gurics Gábor a Logiscool dunaújvárosi iskolájának ügyvezetője tart előadást, szerdán Czimmermanné Gál Eszter online alkalmazásokat mutat az érdeklődő diákoknak a tanulás megkönnyítéséhez, játékosításához. Csütörtökön kiállítás nyílik, ahol régi típusú digitális eszközök és nem digitális elődjeik mutatkoznak be, kipróbálási lehetőséggel. Pénteken a projektverseny zárására és eredményhirdetése következik, addig pedig minden nap az informatika órákon Vári Éva a megismerteti a gyerekeket a digitális kor előtti világgal és beszélgetnek a digitalizáció előnyeiről és árnyoldalairól.

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.