Iskolai kishírek

2019. március 22. (péntek) 11:45 - Vass Ádám

Érettségi verseny, az internet veszélyei, általános középiskolások  - iskolai kishíreink egy csokorban.

Érettségi verseny

Szolnokon harmadik alkalommal rendezték meg áprilisban az ÁSZÉV (Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye) országos döntőjét, melyen a Rudas iskolát Kovács Vivien, Sós Luca és Kovács Máté 12. évfolyamos, sport ágazatos tanulók képviselték. A verseny elődöntőjét március elején rendezték meg, ahol interaktív feladatok megoldása után a legjobb húsz versenyző jutott tovább az országos döntőbe. Itt már írásbeli feladatlap kitöltésével és az azt követő szóbeli felelettel mérték össze a résztvevők tudásukat, ezzel szimulálva az emelt szintű komplex szakmai érettségi vizsgát. Az írásbeli feladatsor két részből állt. Az elsőben egészségügy (anatómia) és sportegészségügy témakörből álló feladatokat oldottak meg a döntősök, míg a második rész az edzéselmélet, gimnasztika témakör feladatait tartalmazta. Az írásbeli dolgozat eredményeinek megtekintése után került sor a szóbeli feleletekre. Végül Kovács Máté második, Kovács Vivien harmadik és Sós Luca kilencedik helyen végzett az országos rangsorban.

Az internet veszélyei

Egészségnapot tartottak az Arany János Általános Iskolában. Ennek a programnak a részeként  az 6-7. évfolyamos tanulók, majd pár napra rá a 3-4. évfolyamosok interaktív előadáson vehettek részt, melyet a  Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, Kovács Márta tartott. Az előadás a a biztonságos internethasználatra, a megelőzés fontosságára hívta fel a diákok figyelmét. Több olyan témát is érintett, melyek mindennapi életük részei: a személyes adatok védelme, az online zaklatás, netikett, és a webes identitás. A gyerekek könnyed hangvételű beszélgetés mellett kisfilmeken keresztül ismerhették meg, mi az, amire érdemes figyelniük.

Általános középiskolások

A tavaszi szünet előtt a Gárdonyi iskola három tanulója már a középiskolások között versenyzett Kisteleken, az Országos Lábtoll-labda Diákolimpián, méghozzá Csenki Doroti, Sin Viktória és Tokodi Dániel. Az iskolában öt éve kezdődött a sportág népszerűsítése, és mostanra nőtt fel az az évfolyam, akikkel annak idején indult a lábtoll-labdázás. Az elmúlt évek alatt számos sikerrel lettek gazdagabbak a tanulók ebben a sportágban, kapott elismerést a Gárdonyi a Magyar Lábtoll-labda Szövetségtől lelkes és eredményes munkájáért. Bár a gárdonyis tanulók ezen a versenyen nem állhattak a dobogóra, játékuk mindenképpen dicséretet érdemlő. Remélhetőleg az iskolából elballagva is folytatják a megkezdett munkát, és viszik magukkal tovább a versenyzés kedvét, segítik a sportág népszerűsítését.

A rovat további hírei: Oktatás

Felhívás! - Iskolakezdési támogatás

Felhívás! - Iskolakezdési támogatás

2019. szeptember 19. (csütörtök)

Cserna Gábor polgármester az alábbi felhívást juttatta el szerkesztőségünkhöz a rendkívüli iskolakezdési támogatással kapcsolatban.

Mobilitási hét a városban is

Mobilitási hét a városban is

2019. szeptember 17. (kedd)

Szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő hazai eseménysorozatot. Idei témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!” Ennek fényében szeptember 20-án például az autómentes napon, ingyenesen utazhatunk a helyi buszjáratokon. A népszerű rendezvényhez Dunaújvárosban több intézmény is csatlakozott, többek között a Dunaferr iskola is.

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

2019. szeptember 07. (szombat)

Míg a szocialista kormányok idején forráskivonás jellemezte a közoktatást, 2010 után évről évre bővülnek az ágazatra fordítható források – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a köztévének.

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

2019. szeptember 06. (péntek)

A 2019/2020-as tanév az ötvenedik az egyetem életében, melynek ünnepélyes megnyitóját tartották pénteken Cserna Gábor polgármester jelenlétében.

Egyre népszerűbb az egyetem

Egyre népszerűbb az egyetem

2019. szeptember 04. (szerda)

A pótfelvételi időszakkal lezárult a 2019/2020-as felvételi eljárás. A Dunaújvárosi Egyetem az országos 4 százalékos emelkedés ötszörösét, azaz 20 százalékos növekedést ért el a felvett hallgatók körében!

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

2019. szeptember 03. (kedd)

Minden eddiginél több támogatást kaptak idén a családok az iskolakezdéshez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

2019. szeptember 02. (hétfő)

Szeptember 2-án hivatalosan is megkezdődött a 2019/2020-as tanév. Több iskolában is ma tartották az évnyitó ünnepséget. A Petőfi iskolások ceremóniáján, amelyen több mint négyszáz diákot köszöntöttek, Cserna Gábor polgármester is jelen volt.