Iskolai kishírek

2019. március 22. (péntek) 11:45 - doszerk

 Mezei futás, ritka tantárgyak, rendhagyó töri óra, aranyérmes Sztárok - iskolai kishíreink egy csokorban.

Mezei futók

Az idei tanévben Március 12-én rendezték meg az alsó Duna-parton mezei futóversenyben a városi diákolimpiai döntőt. A város minden általános iskolája részt vett a tavaszi évadnyitó szabadtéri sportrendezvényen. A Gárdonyi Gáza Általános Iskolát tizenhét futó képviselte. Közülük a legjobban Hasanic Dávid teljesített egyéniben, aki a II.korcsoportos fiúk között a 2km-es futásban bronzérmet szerzett. A csapatverseny során a lányok 1500 métert, a fiúk 2000 métert futottak. A Gárdonyi iskola II.korcsoportos fiúcsapata a város általános iskolái között ezüstérmes, II.korcsoportos lánycsapatuk bronzérmes lett.

Ritka tárgyak

Sok tantárgyból nem rendeznek versenyeket általános iskolások számára, de a lehetőségek száma egyre csak bővül. Legutóbb a Zalaegerszegi POK kezdeményezte az “Ismerem a technikai környezetemet” című technika-életvitel és gyakorlat tantárgyak számára a területi versenyeket. A Dunántúli régióban először helyi fordulóban kellett szép eredményt elérni, hogy a megyei fordulóba lehessen jutni, ahonnan pedig a régió adott városában megrendezett döntőjébe kerülhetnek a legjobbak. A Dózsa iskola a tavalyi után idén is indult ezen az egyéni versenyen, Bíró Éva Zsuzsanna tanárnő szervezésében, felkészítésével és kíséretében. A Bodajkon megrendezett Megyei Fordulón az 5-6. évfolyamosok közt Gergő Panni 6.b osztályos tanuló második lett, a 7-8. évfolyamosok közt pedig Péli Dorottya megszerezte az első helyet és ezzel tovább jutott a döntőbe is.

Megismerni a várost

Márciusban a Petőfi Sándor Általános Iskola 5.a osztályos tanulói rendhagyó történelemórán vettek részt városunk múzeumában, ahol hazánk egyik legnagyobb római kori leletanyagát őrzik. Megtekintették a legújabb időszaki kiállítást – Töredékek a múltból -, amelyen azokat a legújabb bronz- és római kori leleteket láthatták, amelyek a 2017-2018-ban végzett feltárások során kerültek elő. Tárlatvezetőjüktől, Búza Andrea régész-muzeológustól sok érdekességet hallhattak a régmúlt korok lakóinak életéről, a régészek munkájáról. Sőt még azt is megtudhatták, hogy melyik lelet megtalálása jelentette számára a legnagyobb örömet. Látogatásuk kézműves foglalkozással zárult, amelyen a múzeum munkatársai: Andrea és Brigi néni segítségével egy római kori ékszert, egy csüngőt készítettek.

Aranyérmes sztárok

Újabb Szakma Sztár Fesztivál óriási dunaújvárosi sikerrel. Az idei esztendőben Sörös Patrik (Dunaferr) ipari gépész bizonyult szakmájában az ország legjobbjának. Benedek Gábor, Witt Patrik és Kovács Alexandra lemaradtak a dobogóról, de büszkeségünkből nekik is jut. Ők négyen voltak érdekeltek az ország legjobb diákjainak szakmai versenyén és ezúttal is lett dunaújvárosi győztes.

I. helyezett: Sörös Patrik, (Dunaferr) ipari gépész. IV. helyezett: Benedek Gábor, (Dunaferr) ipari gépész. IV. helyezett: Witt Patrik, (Dunaferr) villanyszerelő. VII. helyezett: Kovács Alexandra, (Kereskedelmi) kereskedő.

A rovat további hírei: Oktatás

Kalandoztak a gasztrovilágban

Kalandoztak a gasztrovilágban

2019. április 18. (csütörtök)

Harmadik alkalommal rendezte meg a Tavaszi gasztrokaland elnevezésű versenyét a Kereskedelmi iskola. A három fős csapatokat neves zsűri értékelte.

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

2019. április 13. (szombat)

Folytatva a hatalmas sikernek örvendő programkavalkádot, idén is megrendezték a Szakmák Éjszakája elnevezésű pályaválasztó rendezvényt.

Még több hallgató érkezhet

Még több hallgató érkezhet

2019. április 10. (szerda)

Minden évben egyre többen választják a Dunaújvárosi Egyetemet az általános felvételi eljárás során, az érdeklődők száma pedig idén sem csökkent.

Karriernap az egyetemen

Karriernap az egyetemen

2019. április 09. (kedd)

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

Tehetségek a főtéren

Tehetségek a főtéren

2019. április 08. (hétfő)

Szakmai és szórakoztató programokkal készült erre a hétre a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, ami hétfőn a tehetségnappal vette kezdetét.

Felvételi - Több mint 112 ezer jelentkező

Felvételi - Több mint 112 ezer jelentkező

2019. április 03. (szerda)

Összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló érték 104 százaléka - közölte Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A legnépszerűbb intézmény több szempontból is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

Idén ősztől is ingyenesen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok

Idén ősztől is ingyenesen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok

2019. április 03. (szerda)

A 2020-21-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben - mondta az oktatási államtitkár.