Iskolai kishírek

2019. március 22. (péntek) 11:45 - Vass Ádám

Érettségi verseny, az internet veszélyei, általános középiskolások  - iskolai kishíreink egy csokorban.

Érettségi verseny

Szolnokon harmadik alkalommal rendezték meg áprilisban az ÁSZÉV (Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye) országos döntőjét, melyen a Rudas iskolát Kovács Vivien, Sós Luca és Kovács Máté 12. évfolyamos, sport ágazatos tanulók képviselték. A verseny elődöntőjét március elején rendezték meg, ahol interaktív feladatok megoldása után a legjobb húsz versenyző jutott tovább az országos döntőbe. Itt már írásbeli feladatlap kitöltésével és az azt követő szóbeli felelettel mérték össze a résztvevők tudásukat, ezzel szimulálva az emelt szintű komplex szakmai érettségi vizsgát. Az írásbeli feladatsor két részből állt. Az elsőben egészségügy (anatómia) és sportegészségügy témakörből álló feladatokat oldottak meg a döntősök, míg a második rész az edzéselmélet, gimnasztika témakör feladatait tartalmazta. Az írásbeli dolgozat eredményeinek megtekintése után került sor a szóbeli feleletekre. Végül Kovács Máté második, Kovács Vivien harmadik és Sós Luca kilencedik helyen végzett az országos rangsorban.

Az internet veszélyei

Egészségnapot tartottak az Arany János Általános Iskolában. Ennek a programnak a részeként  az 6-7. évfolyamos tanulók, majd pár napra rá a 3-4. évfolyamosok interaktív előadáson vehettek részt, melyet a  Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, Kovács Márta tartott. Az előadás a a biztonságos internethasználatra, a megelőzés fontosságára hívta fel a diákok figyelmét. Több olyan témát is érintett, melyek mindennapi életük részei: a személyes adatok védelme, az online zaklatás, netikett, és a webes identitás. A gyerekek könnyed hangvételű beszélgetés mellett kisfilmeken keresztül ismerhették meg, mi az, amire érdemes figyelniük.

Általános középiskolások

A tavaszi szünet előtt a Gárdonyi iskola három tanulója már a középiskolások között versenyzett Kisteleken, az Országos Lábtoll-labda Diákolimpián, méghozzá Csenki Doroti, Sin Viktória és Tokodi Dániel. Az iskolában öt éve kezdődött a sportág népszerűsítése, és mostanra nőtt fel az az évfolyam, akikkel annak idején indult a lábtoll-labdázás. Az elmúlt évek alatt számos sikerrel lettek gazdagabbak a tanulók ebben a sportágban, kapott elismerést a Gárdonyi a Magyar Lábtoll-labda Szövetségtől lelkes és eredményes munkájáért. Bár a gárdonyis tanulók ezen a versenyen nem állhattak a dobogóra, játékuk mindenképpen dicséretet érdemlő. Remélhetőleg az iskolából elballagva is folytatják a megkezdett munkát, és viszik magukkal tovább a versenyzés kedvét, segítik a sportág népszerűsítését.

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!