Dunaújváros Hetilap

Megelőzte az MSZP a Jobbikot

doszerk - 2018. április 7. 12:12

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP továbbra is őrzi első helyét a pártok választási küzdelmében. Érdekesség ugyanakkor, hogy erősödött az MSZP-Párbeszéd, így jelenlegi támogatottsága mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében meghaladja a Jobbikét.

A Századvég legújabb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP-t a megkérdezettek 36 százaléka választaná a teljes népesség körében, míg azMSZP-Párbeszédet 10 százalék, a Jobbikot pedig mindössze 9 százalék. Az LMP támogatottsága 5 százalékra mérséklődött, a DK ugyancsak 5 százalékon áll, az Együttre mindössze a válaszadók 1 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 51 százalékon áll. Az MSZP-Párbeszéd ebben a közegben is megelőzi a Jobbikot, jelenleg 15 százalék a támogatottsága, szemben a Jobbik 13 százalékával. Az LMP 7, a DK 6, az Együtt 1 százalékon áll, a biztos szavazók 7 százaléka pedig más pártokra voksolna.

Az ellenzék erőviszonyaiban bekövetkezett változások mögött nagy valószínűséggel a kormányfőjelöltek népszerűsége közötti éles különbségek húzódnak meg. Vona Gábornak, a Jobbik jelöltjének népszerűségi mutatói nem javultak az elmúlt időszakban. Jelenleg a politikus a teljes népességen belül a többség körében elutasított: a megkérdezettek 20 százaléka kedveli, 69 százaléka elutasítja.

Forrás: Századvég alapítvány

Az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje, Karácsony Gergely összességében népszerűbb Vonánál. Azonban még így is csak a teljes népesség 31 százaléka kedveli, miközben 40 százaléka elutasítja. Karácsony Gergely sokkal népszerűbb saját politikai pólusán belül, mint Vona Gábor. A magukat baloldalinak vallók körében Karácsony kedveltsége 72 százalék, elutasítóinak aránya mindössze 13 százalék.

Vona megítélése ugyanakkor a jobboldalon ezzel szemben kifejezetten negatív. A magukat jobboldalinak vallók 21 százaléka kedveli és 62 százaléka utasítja el a politikust. A középen álló – azaz bal- vagy jobboldali politikai preferenciákkal nem rendelkező – népesség körében Vona kedveltsége 26 százalék, elutasítottsága pedig 50 százalék. Karácsonyt ugyanebben a közegben viszont 30 százalék kedveli és csak 28 százalék utasítja el. Az LMP kormányfőjelöltjének, Szél Bernadettnek a kedveltsége pedig 26 százalék, elutasítóinak aránya pedig 43 százalék a teljes népesség körében.

Forrás: 888.hu

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.