Változatlan a DUE népszerűsége

2018. április 24. (kedd) 18:46 - doszerk

Továbbra is változatlan a Dunaújvárosi Egyetem népszerűsége a felsőoktatásba jelentkezők körében. Idén is több mint kétezren (2016 fő) döntöttek úgy, hogy a DUE valamelyik képzésére jelentkeznek.

Első helyen 607-en jelölték meg a Dunaújvárosi Egyetemet. A munkaerőpiac számára kifejezetten értékes a Dunaújvárosi Egyetemen szerzett diploma, ezt mutatja, hogy az összes jelentkező közül csaknem 60% levelező, míg 40% nappali képzésen szeretné megkezdeni tanulmányait. 2017-hez képest hat képzési területen nőtt a leendő hallgatók jelentkezési aránya. A legnagyobb növekedést a Mérnöktanár MSc mérnök informatikus képzés mondhatja magáénak, ahová 36,8%-kal többen jelentkeztek, mint az előző évben. Nőtt a jelentkezők száma az Anyagmérnök alapszak, a Gazdálkodás és menedzsment FOSzK, a Gazdaságinformatika alapszak, a Gazdaságinformatika FOSzK és a Gépészmérnök MSc képzésekre is (lásd táblázat).

Anyagmérnök alapszak

92 fő

+24 %

Gazdálkodási és menedzsment FOSzK

131 fő

+20,1 %

Gazdaságinformatika alapszak

189 fő

+20,3 %

Gazdaságinformatika FOSzK

55 fő

+19,5 %

Gépészmérnöki MSc

27 fő

+8 %

Mérnöktanár MSc mérnök informatikus

26 fő

+36,8 %

 

A felsorolt szakok iránti fokozott érdeklődés leginkább a munkerő-piaci kereslet növekedésének köszönhető. Továbbra is közkedvelt a Gépészmérnök, Mérnökinformatika(rendszergazda)FOSzK, Műszaki Szakoktató és a Mérnökinformatikus alap és felsőoktatási szakképzés. Ezekre a szakokra összesen 947-en jelentkeztek.

A Dunaújvárosi Egyetem népszerűségéhez hozzájárul, hogy továbbra is erős tudásbázisú, gyakorlatorientált képzéseket biztosít, melyek piacképes diplomához vezetnek. A Hallgatói Sikerességet Támogató (HASIT) projektnek köszönhetően 9%-ra csökkent a lemorzsolódási arány, mely országos viszonylatban is kiemelkedő eredmény. Egyre népszerűbb a duális képzés is, melynek stabil alapját a Dunaújvárosi Egyetem széleskörű és folyamatosan növekvő partnerkapcsolatai biztosítják.

A rovat további hírei: Oktatás

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

2019. december 13. (péntek)

Dunaújvárosi diákok is bekapcsolódtak abba a rekordállítási kísérletbe, amely során az ország mindegy hetven középiskolája elevenítette fel Mengyelejev professzor emlékét ma délelőtt a nagy Periódusos Rendszer Performansz keretében. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrejötte, és egyúttal egy Guinness-rekord állítása volt – a Bánkiban a kísérlet fényesen sikerült! Káoszból rend a hajtás után!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.