Két szentséget a hétből

2018. május 7. (hétfő) 12:45 - Vass Ádám

Folytatódik a fiatalok befogadása a római katolikus közösségbe Dunaújvárosban. Vasárnap tizenegy elsőáldozásra és hét kisgyermek megkeresztelésére került sor.

Ünnepi szentmisére került sor vasárnap a dunaújvárosi római katolikus Nagytemplomban. Elsőként anyák napja alkalmából köszöntötték az édesanyákat, majd pedig tizenegy általános iskolás korú gyermek elsőáldozására került sor. A három beavató szentség első állomásának nagy jelentősége van a hívő életében, így a tizenegy elsőáldozó a délelőtti szentmisén egyszerre tűnt izgatottnak és idegesnek, de Baltási Nándor római katolikus plébános vezetésével mind két szín alatt áldoztak életükben először. A délelőttnek azonban még nem volt vége, az Óvárosi templomban a fél tizenegykor kezdődő szentmisén hét kisgyermek megkeresztelésére is sor került a szülők, keresztszülők és családtagok körében.

A fiatalok bevonására az eddigiekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a dunaújvárosi római katolikus egyházközösség, ezért ebben az évben is folytatódik a vakációs nyári tábor. A plébánia az általános iskolás korú hittanosai számára rendez tábort Esztergomban, amin ötvenkét gyerek vehet majd részt. Az öt napos üdülésre június végén kerül sor, a szállást és az élelmezést pedig az Esztergomi Ferences Gimnázium biztosítja. A tervek szerint kirándulásokkal és fürdőzésekkel tarkított üdültetés során a hittanosok belvárosi kirándulás keretében meglátogatják az esztergomi Bazilikát, és a Szent Tamás-hegyet, városkörnyéki túra keretében pedig a festői látképet nyújtó Vaskapu-kilátó meglátogatása, valamint a Mária Valéria-hídon át a felvidéki Párkányba történő átzarándokolás is szerepel a programban. A keresztény értékrenddel való ismerkedéshez az esztergomi Ferences Templom szentmiséi nyújtanak segítséget a magyar kereszténység fővárosában.

A rovat további hírei: Mozaik

Változékony és hűvös őszi nap

Változékony és hűvös őszi nap

2020. szeptember 30. (szerda)

Még mindig egy markáns ciklon alakítja időjárásunkat. Nagy kérdés, meddig húzódik le a csapadékzóna. Öltözzenek rétegesen, ernyő is legyen mindenkinél!

Hűvös idő, felhős ég, igazi ősz

Hűvös idő, felhős ég, igazi ősz

2020. szeptember 29. (kedd)

Kerültek már egy légörvény hátoldalára? Persze, csak nem biztos, hogy tudtak róla; ma pont ott leszünk mindannyian.

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

2020. szeptember 28. (hétfő)

Magyar kutatók munkájáról jelent meg összefoglaló cikk a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Review Chemistryben, amelyben a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként keletkezett az élet.

A Volkswagen 15 milliárd eurós beruházást jelentett be

A Volkswagen 15 milliárd eurós beruházást jelentett be

2020. szeptember 28. (hétfő)

A Volkswagen német autógyártó csaknem 15 milliárd eurós beruházást fog végrehajtani az elkövetkező négy évben kínai partnereivel az elektromos autók piacán - derül ki a vállalat kínai ágazatának hétfőn kiadott közleményéből.

A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen

A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen

2020. szeptember 28. (hétfő)

A korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides) nyújtja a legnagyobb védelmet az emberek számára a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben.

Időjárás: szeles és csapadékos, de enyhe őszidő

Időjárás: szeles és csapadékos, de enyhe őszidő

2020. szeptember 28. (hétfő)

Ez már az az igazi ősz lesz egész héten, derül ki a DO meteorológiai szakértőjének friss hétindító előrejelzéséből. Ezzel együtt nap közben szinte végig 20 fok körüli csúcsokkal számolhatunk.

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.