A nevelés a legnagyobb felelősség

2018. június 6. (szerda) 7:40 - Molnár Emese

Pedagógusnapi ünnepséget szervezett tegnap a Dunaújvárosi Tankerületi Központ. A program helyszíne ezúttal a perkátai Győry-kastély volt, így házigazdaként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, iskolaigazgatókat, tanárokat, a környező települések vezetőit. 

Köztük volt Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor is, aki köszöntjében elmondta, egyik legfontosabb feladatának tekinti az oktatási intézményekben zajló munka követését, jómaga is sok évet töltött a pedagógusi pályán. Úgy fogalmazott, a nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás. Nemzetünk jövője függ attól, milyen tudással, felkészültséggel bírnak az iskolából kikerülő fiatalok. Az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és vértezettel lássa el diákjait a felgyorsult világban való helytállásra. Mint mondta, reméli, hogy ebben a tanévben mindenki a feladatára tudott koncentrálni: a diákok arra, hogy tanuljanak, a pedagógusok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására. Arról is szólt, hogy a kormány igyekezett a családok terheit csökkenteni tanévkezdés előtt, és kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét a kilencedik osztályig. Az ingyenes étkeztetésben a gyerekek mintegy fele, az óvodások, bölcsődések 90 százaléka részesült.

Cserna Gábor hangsúlyozta, kötelességének érzi segíteni a dunaújvárosi családokat, ennek jegyében az önkormányzat kibővítette azon gyermekek körét, akiknek az állam biztosítja a meleg ételt. Minden tanév elején egyszeri 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást nyújtanak az első és kilencedik évfolyamot először megkezdő dunaújvárosi diákok szüleinek. Támogatják a diákok nyaraltatását is, a négy történelmi egyház nyári programjait, az oktatás, az ifjúság, a szociális és az egészségügy területén működő dunaújvárosi szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat. A közelmúltban TOP-os forrásból újjászületett egy bölcsődénk, kettő óvodánk, kettő általános iskolánk épülete, a harmadik iskolában a nyári szünetben kerül sor a teljes körű épületenergetikai felújításra. A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, amit a gyermekeink oktatásában, nevelésében elértek.

Az ünnepségen felléptek a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei és a perkátai iskola kisdiákjai is, valamint több elismerést, díjat adtak át a hosszú éveken át kimagasló munkát végző pedagógusoknak.

A rovat további hírei: Oktatás

A tudás és a munka eredménye

A tudás és a munka eredménye

2018. június 22. (péntek)

Több, mint kétszáz hallgató tett sikeres záróvizsgát a tanév végén a Dunaújvárosi Egyetemen. A péntek délelőtti diplomaátadó után már a munka világában kell helyt állniuk.

Új energiakövetek

Új energiakövetek

2018. június 19. (kedd)

Három egyetemi hallgató nyerte el a 2018. évi energiakövet díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pályázatán tizenhat jelentkezőből.

Várépítő pályázatot nyertek

Várépítő pályázatot nyertek

2018. június 18. (hétfő)

A Várépítő pályázat által több mint félmillió forintnyi építőanyagot nyert a dunaújvárosi Waldorf óvoda és iskola.

Erdélyben Határtalanul

Erdélyben Határtalanul

2018. június 16. (szombat)

Ady Endre és Arany János nyomában jártak a Dózsa György Általános Iskola diákjai Erdélyben a Határtalanul program keretében.

Négy osztály ballagott a Petőfiből

Négy osztály ballagott a Petőfiből

2018. június 15. (péntek)

Négy osztály hetvennyolc diákja ült izgatottan pénteken délután fél ötkor a Petőfi iskola tantermeiben, és várták, hogy becsöngessenek utolsó osztályfőnöki órájukra.

Véget ér a suli, jön a vakáció

Véget ér a suli, jön a vakáció

2018. június 15. (péntek)

Ma véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A diákok idén is számtalan tábor közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez. 

Vége az emelt szintű szóbeliknek

Vége az emelt szintű szóbeliknek

2018. június 14. (csütörtök)

Befejeződtek csütörtökön az emelt szintű szóbeli emelt szintű érettségi vizsgák, június 18-tól megkezdődnek a szóbelik középszinten - közölte az Oktatási Hivatal csütörtökön az MTI-vel.