A nevelés a legnagyobb felelősség

Molnár Emese - 2018. június 6. 7:40

Pedagógusnapi ünnepséget szervezett tegnap a Dunaújvárosi Tankerületi Központ. A program helyszíne ezúttal a perkátai Győry-kastély volt, így házigazdaként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, iskolaigazgatókat, tanárokat, a környező települések vezetőit. 

Köztük volt Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor is, aki köszöntjében elmondta, egyik legfontosabb feladatának tekinti az oktatási intézményekben zajló munka követését, jómaga is sok évet töltött a pedagógusi pályán. Úgy fogalmazott, a nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás. Nemzetünk jövője függ attól, milyen tudással, felkészültséggel bírnak az iskolából kikerülő fiatalok. Az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és vértezettel lássa el diákjait a felgyorsult világban való helytállásra. Mint mondta, reméli, hogy ebben a tanévben mindenki a feladatára tudott koncentrálni: a diákok arra, hogy tanuljanak, a pedagógusok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására. Arról is szólt, hogy a kormány igyekezett a családok terheit csökkenteni tanévkezdés előtt, és kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét a kilencedik osztályig. Az ingyenes étkeztetésben a gyerekek mintegy fele, az óvodások, bölcsődések 90 százaléka részesült.

Cserna Gábor hangsúlyozta, kötelességének érzi segíteni a dunaújvárosi családokat, ennek jegyében az önkormányzat kibővítette azon gyermekek körét, akiknek az állam biztosítja a meleg ételt. Minden tanév elején egyszeri 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást nyújtanak az első és kilencedik évfolyamot először megkezdő dunaújvárosi diákok szüleinek. Támogatják a diákok nyaraltatását is, a négy történelmi egyház nyári programjait, az oktatás, az ifjúság, a szociális és az egészségügy területén működő dunaújvárosi szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat. A közelmúltban TOP-os forrásból újjászületett egy bölcsődénk, kettő óvodánk, kettő általános iskolánk épülete, a harmadik iskolában a nyári szünetben kerül sor a teljes körű épületenergetikai felújításra. A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, amit a gyermekeink oktatásában, nevelésében elértek.

Az ünnepségen felléptek a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei és a perkátai iskola kisdiákjai is, valamint több elismerést, díjat adtak át a hosszú éveken át kimagasló munkát végző pedagógusoknak.

A rovat további hírei: Oktatás

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

2021. júl. 01.

Nem mindennapi randevúra került sor a közelmúltban a Városházán: a Petőfi iskola „öregdiákja”, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester látta vendégül az Imre-család tagjait. Csodás tény: a família története a kezdetektől napjainkig összefonódik az iskolával.

DSTV: búcsú a tanévtől

DSTV: búcsú a tanévtől

2021. júl. 01.

Ahogy a város többi iskolájában, idén végre hagyományos ünnepséget rendeztek a Szabó Magda Tagintézmény diákjainak is, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével a fiatalok a szüleik részvételével búcsúztak a tanévtől. Hangkép.

Móricz: remek eredmények az év végén

Móricz: remek eredmények az év végén

2021. jún. 25.

Katona Réka Sára miniszteri díjban részesült, és remek versenyeredmények koronázták a Móricz iskola tanévét matematika és környezetismeret tantárgyakból is.

DSTV: elballagtak a diákok – a Móriczban is

DSTV: elballagtak a diákok – a Móriczban is

2021. jún. 24.

Dallal, könnyekkel és szép szavakkal búcsúztak iskolájuktól a végzős diákok, derül ki a DSTV összegzéséből. Szigorú szabályok betartásával ugyan, de a tanév végén végre a Móricz iskolában is  részt vehettek a szülők, hozzátartozók az eseményen. Hangkép.

Rendhagyó tanév – kellemes záróünnepséggel

Rendhagyó tanév – kellemes záróünnepséggel

2021. jún. 23.

A hőség miatt szokatlan időpontban, de végre élő közösségi eseményként, együtt összegyűlve rendezhették meg a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának évzáró ünnepségét. (X)

DSTV: élő búcsú az iskolától

DSTV: élő búcsú az iskolától

2021. jún. 22.

Szabadtéri rendezvény részeként búcsúztak az alma matertől a Szabó Magda iskola diákjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Ahogy a város többi iskolájában, a diákok végre a családtagok, rokonok körében ballaghattak el az intézményből. Hangkép.
 

Wesley Da Capo: zenével, tánccal búcsúztak

Wesley Da Capo: zenével, tánccal búcsúztak

2021. jún. 21.

Évzáró gálát nem rendezhetett, így sajátos formában búcsúzott a tanévtől a Wesley Da Capo Művészeti Iskola: minden tanszak csatlakozott a Jerusalema táncos kihívásához – ez eredmény pompás videó, mutatom máris! Hangkép.