A nevelés a legnagyobb felelősség

2018. június 6. (szerda) 7:40 - Molnár Emese

Pedagógusnapi ünnepséget szervezett tegnap a Dunaújvárosi Tankerületi Központ. A program helyszíne ezúttal a perkátai Győry-kastély volt, így házigazdaként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, iskolaigazgatókat, tanárokat, a környező települések vezetőit. 

Köztük volt Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor is, aki köszöntjében elmondta, egyik legfontosabb feladatának tekinti az oktatási intézményekben zajló munka követését, jómaga is sok évet töltött a pedagógusi pályán. Úgy fogalmazott, a nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás. Nemzetünk jövője függ attól, milyen tudással, felkészültséggel bírnak az iskolából kikerülő fiatalok. Az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és vértezettel lássa el diákjait a felgyorsult világban való helytállásra. Mint mondta, reméli, hogy ebben a tanévben mindenki a feladatára tudott koncentrálni: a diákok arra, hogy tanuljanak, a pedagógusok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására. Arról is szólt, hogy a kormány igyekezett a családok terheit csökkenteni tanévkezdés előtt, és kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét a kilencedik osztályig. Az ingyenes étkeztetésben a gyerekek mintegy fele, az óvodások, bölcsődések 90 százaléka részesült.

Cserna Gábor hangsúlyozta, kötelességének érzi segíteni a dunaújvárosi családokat, ennek jegyében az önkormányzat kibővítette azon gyermekek körét, akiknek az állam biztosítja a meleg ételt. Minden tanév elején egyszeri 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást nyújtanak az első és kilencedik évfolyamot először megkezdő dunaújvárosi diákok szüleinek. Támogatják a diákok nyaraltatását is, a négy történelmi egyház nyári programjait, az oktatás, az ifjúság, a szociális és az egészségügy területén működő dunaújvárosi szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat. A közelmúltban TOP-os forrásból újjászületett egy bölcsődénk, kettő óvodánk, kettő általános iskolánk épülete, a harmadik iskolában a nyári szünetben kerül sor a teljes körű épületenergetikai felújításra. A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, amit a gyermekeink oktatásában, nevelésében elértek.

Az ünnepségen felléptek a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei és a perkátai iskola kisdiákjai is, valamint több elismerést, díjat adtak át a hosszú éveken át kimagasló munkát végző pedagógusoknak.

A rovat további hírei: Oktatás

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

2018. augusztus 08. (szerda)

Mint arról már beszámoltunk, a Szilágyi Erzsébet Általános református iskola lesz. A tantestület döntése alapján, az iskola felveszi Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító nevét, tehát szeptembertől a Szilágyi iskola immár Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2018. augusztus 07. (kedd)

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

A Dózsa iskola felújítása következik

A Dózsa iskola felújítása következik

2018. augusztus 04. (szombat)

Az önkormányzat három általános iskola energetikai felújítására nyert támogatást. Elsőször a Vasvári iskolát korszerűsítették 303 millió forintból, aztán végeztek a Petőfi iskola teljes energetikai felújításával, amely beruházás 259 millió forintból valósult meg. Most pedig a Dózsa iskolán a sor.

Adományokból épül a terápiás szoba

Adományokból épül a terápiás szoba

2018. augusztus 02. (csütörtök)

A tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre már átadhatják az új terápiás szobát a Móra iskolában. Ez egy olyan terápiás, relaxációs, készségfejlesztő helyiség, amelynek eszközeivel a gyerekek érzékszerveire hatnak.

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

2018. augusztus 01. (szerda)

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

2018. július 31. (kedd)

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.

Indul az újabb diplomamentő csomag

Indul az újabb diplomamentő csomag

2018. július 30. (hétfő)

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések - mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  (Emmi)felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.