Dunaújváros Hetilap

Biztonságos és megfizethető a magyar fogyasztók energiaellátása

2018. június 26. (kedd) 17:53 - doszerk

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága június 26-án elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. és 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke június 26-án az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt számolt be a Hivatal 2016. és 2017. évben végzett munkájáról. Kiemelte, Magyarország energiaellátása az elmúlt két évben is zökkenőmentes volt, a magyar fogyasztók az európai uniós árakhoz képest továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhattak. A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. A Hivatal ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordított a fogyasztóvédelemmel, az energiastatisztikával, az energiahatékonysággal, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeire.

Fogyasztóvédelmi tevékenysége körében a Hivatal ellenőrizte az egyetemes szolgáltatók számlázási gyakorlatát, a szolgáltatásminőségi határozatokban foglalt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, a Garantált Szolgáltatások be nem tartása miatti kötbérfizetéseket, valamint a behajtási költségátalány alkalmazásának módját. Utóbbi jogszerűtlen alkalmazása miatt az ELMŰ Nyrt.-vel szemben 50 millió, a TIGÁZ Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírság kiszabásáról döntött a hatóság. A MEKH kibővítette ügyfél-tájékoztatási tevékenységét, melynek során négy fogyasztóvédelmi kiadvány országos bemutatását és terjesztését szervezte meg. A MEKH kiadványai elérhetők a szolgáltatók ügyféltereiben, a megyei kormányhivatalokban, illetve letölthetők a Hivatal honlapjáról.
2016. december 31-ét követően a jogszabályi változások miatt új kötelező átvételi támogatási jogosultság már nem volt megállapítható, ezért 2016 végén rekordmennyiségben érkeztek be a Hivatalhoz a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmek. A mintegy 2500 kérelmet a Hivatal munkacsoportja 2017 júniusáig feldolgozta. A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányult, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező 1-3 évben jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy a Hivatal az elmúlt két évben is kiegyensúlyozottan, felelősen gazdálkodott, a költségvetésbe a meghatározottakon felül fizetett be. A Hivatal munkatársai a jövőben is azért dolgoznak, hogy az ellátás folyamatos, a közműszolgáltatások megfizethetőek legyenek, és a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak a hazai fogyasztók rendelkezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Cserna Gábor polgármester a Vasmű út felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, csütörtökön.

Légy szíves!

Légy szíves!

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Kikerült a Petőfi iskola mellé az a hatalmas, szív alakú gyűjtőpont, ahová az adománynak szánt kupakokat várják. A gyűjtő Lassingleitner Fruzsina képviselőnek köszönhetően került ki, mint mondta, a városban több helyen várható még ehhez hasonló.