Dunaújváros Hetilap

Biztonságos és megfizethető a magyar fogyasztók energiaellátása

2018. június 26. (kedd) 17:53 - doszerk

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága június 26-án elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. és 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke június 26-án az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt számolt be a Hivatal 2016. és 2017. évben végzett munkájáról. Kiemelte, Magyarország energiaellátása az elmúlt két évben is zökkenőmentes volt, a magyar fogyasztók az európai uniós árakhoz képest továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhattak. A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. A Hivatal ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordított a fogyasztóvédelemmel, az energiastatisztikával, az energiahatékonysággal, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeire.

Fogyasztóvédelmi tevékenysége körében a Hivatal ellenőrizte az egyetemes szolgáltatók számlázási gyakorlatát, a szolgáltatásminőségi határozatokban foglalt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, a Garantált Szolgáltatások be nem tartása miatti kötbérfizetéseket, valamint a behajtási költségátalány alkalmazásának módját. Utóbbi jogszerűtlen alkalmazása miatt az ELMŰ Nyrt.-vel szemben 50 millió, a TIGÁZ Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírság kiszabásáról döntött a hatóság. A MEKH kibővítette ügyfél-tájékoztatási tevékenységét, melynek során négy fogyasztóvédelmi kiadvány országos bemutatását és terjesztését szervezte meg. A MEKH kiadványai elérhetők a szolgáltatók ügyféltereiben, a megyei kormányhivatalokban, illetve letölthetők a Hivatal honlapjáról.
2016. december 31-ét követően a jogszabályi változások miatt új kötelező átvételi támogatási jogosultság már nem volt megállapítható, ezért 2016 végén rekordmennyiségben érkeztek be a Hivatalhoz a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmek. A mintegy 2500 kérelmet a Hivatal munkacsoportja 2017 júniusáig feldolgozta. A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányult, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező 1-3 évben jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy a Hivatal az elmúlt két évben is kiegyensúlyozottan, felelősen gazdálkodott, a költségvetésbe a meghatározottakon felül fizetett be. A Hivatal munkatársai a jövőben is azért dolgoznak, hogy az ellátás folyamatos, a közműszolgáltatások megfizethetőek legyenek, és a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak a hazai fogyasztók rendelkezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.

Önkormányzat: ünnepi szociális támogatás a nyugdíjasoknak  – ha valaki nem kapja meg, kérelmeznie kell!

Önkormányzat: ünnepi szociális támogatás a nyugdíjasoknak – ha valaki nem kapja meg, kérelmeznie kell!

2019. december 02. (hétfő)

A közgyűlés döntése nyomán idén is 5 ezer forintos pénzbeli, szociális támogatást nyújt az önkormányzat a város nyugdíjasainak az ünnepek előtt. A feltételekről, valamint az esetleges kérelmek benyújtásának lehetőségéről szól az a közlemény, ami nemrég landolt a DO postaládájában.

Előtérben a háttér, avagy hogyan tovább, DO?

Előtérben a háttér, avagy hogyan tovább, DO?

2019. december 02. (hétfő)

Propaganda helyett (hír)értékelvű, független, közszolgálati feladatokat ellátó, mélyen olvasóbarát, vállaltan a helyi közösségek és teljesítmények iránt elkötelezett tartalmat kívánunk szolgáltatni – drága böngészők és aranyos mindenki, visszatértem harmadik gyermekemhez, mától újra a DO kötelékében ügyködöm! Beköszöntő  felütés a hajtás után!