Magyar foci, nyerőben

2018. június 24. (vasárnap) 7:17 - Várkonyi Balázs

Na nem, ezt azért mégsem! Mit hülyéskedek én itt, amikor amúgy is van elég bajunk a harminckét fokos gatyarohasztó hőségben, és még az oroszországi vébé meccseinek gyötrelmeit is ki kell állnunk. Mármint a felismerést: hol vagyunk mi ettől! Hol vagyunk – nemcsak a tudástól –, hanem attól a tűztől, az utolsó vérig küzdéstől, amit a kiscsapatok mutatnak, s ami olykor kétségbe ejti a világverő nagyokat.

És én most ebben a helyzetben bátorkodom „nyerő” helyzetről beszélni! Igen. Fölgyúlt a reménysugár a sötétben. Jön egy talján. De milyen! Valaki írja a neten: „Benne van valami titokzatos, spirituális... a stadion jedi lovagja, aki fénylabdával harcol.” Romantikusan túlzó ugyan, de talál: Marco Rossi, az alig néhány napja kinevezett szövetségi kapitány a Honvédnál, s a felvidéki magyar csapat, a Dunaszerdahely stadionjában is a spirituális erejével hódított. Mi több: épített. Csoda, hogy Szerdahely zokog? Még a minap is az ő a nevét zúgta ott tizenötezer ember. S most cserben hagyja őket.

Dehogy hagyja, dehogy hagyja! Még szinte el sem indult az új úton, de ennek lázában sem feledkezik meg a DAC-ról: amíg nem lelik meg az utódját, ő vezeti az Európa-liga meccsein a szerdahelyieket. Azt az együttest, amelyből egy év alatt ő csinált a nemzetközi mezőnyben is megméretkezni képes sikercsapatot. A tudásával. És a szívével. Azzal, amiről egy szerdahelyi rajondójának szavai szólnak: „Köszönöm, hogy te vagy a tizenkettedik emberünk a pályán.”

Fotó: MTI

Marco a hazai „szűzbeszédében” visszaüzent nekik is. „Eljön az ideje, hogy részletesebben beszéljek a döntésemről, hogy megköszönhessem a DAC klubnak és a szurkolóknak az itt töltött gyönyörű évet. Nagyszerű pillanatokat éltem át, és szomorúsággal tölt el az elválás, hiszen nem szánhattam annyi időt a csapatnak, amennyit megérdemeltek volna.”

Felelősségérzet és becsület. Jó alap egy építkezéshez. Meg az érzelem. A mai az életem egyik legszebb napja – mondja a fölkérés után. És folytatja: „Büszke vagyok, hogy az egykori Aranycsapat kispadján ülhetek. Büszke vagyok, hogy azt az országot képviselhetem, amely befogadott és jobban becsült, mint amennyire hitem szerint megérdemeltem volna. … Remélem, vissza tudok adni a lelkesedésből, amit magamba szívtam. Remélem, jó választásnak bizonyulok Magyarország számára. Tudom, nehéz feladat áll előttem, nagy tisztelettel és alázattal vágok bele. Senki nem ígéri, hogy minden meccset megnyerünk majd, őrültség lenne ilyesmit kijelenteni. Teljes szívemből tisztelem ezt az országot, hát szeretnék őszinte lenni: profizmust, szenvedélyt, szeretetet és rengeteg munkát ígérhetek, amelynek eredményeként jönnek majd a gólok is. Ez biztos.
Köszönöm Magyarország, otthonom. Hajrá magyarok!"

Magyar foci, nyerőben? Igen. A belenyugváson végre győzhet a küzdeni akarás. Marco Rossi megfogadta: megtanul magyarul. Nem könnyű a nyelvünkkel megbirkózni. De akárhogy is lesz, az Ismerős Arcok legendás dala, a Nélküled igazsága megmarad: Mi egy vérből valók vagyunk.

A futballpályán mindenképp.

A rovat további hírei: Napraszóló

Pentelére Terencskének, Totyinak

Pentelére Terencskének, Totyinak

2018. november 18. (vasárnap)

Régi folyóiratok között matatok. Kezem megáll egy 1990-es Filmvilágon. Szívem szerint való írásra lelek: Szőts István, az – akkor még – élő legenda idézi fel emlékeit. Ha egyetlen más filmet nem alkotott volna, akkor is korszakos alakja lenne kultúránknak: az 1941-ben készült Emberek a havason új fejezetet nyitott a mozgókép hazai történetében. Velencében, a mértékadó fesztiválon fődíjat nyert, itthon és külföldön róla szóltak a szakmai dialógusok.

Ledőlési határidő

Ledőlési határidő

2018. november 11. (vasárnap)

Előttem embersokaság kígyózik, délidő van, a környék legjobb rántott szeletére vár mindenki. Minőségi, nem vágják a húst papírvékonyra, nem klopfolják ki belőle a „lelket” is, frissen készül, még forró, amikor a legéhesebbek az árudából kilépve falni kezdik.

Pentele az utolsókig kitartott…

Pentele az utolsókig kitartott…

2018. november 04. (vasárnap)

„A bombázás után az orosz tankok a pincesoron jöttek lefelé a sötétben dübörögve. Az utca végén van egy szűk forduló, ahol a tank nem fért el, és az ágyúcső bement az ott tévő házba, és pont a szentképnél állt meg.”

Kiért gyúl a gyertyaláng?

Kiért gyúl a gyertyaláng?

2018. november 02. (péntek)

1915 novembere elején értékes küldemény érkezett Pentelére, Farkas József kisbirtokos portájára. Egy ezüstóra. Míves darab, igazi mestermű, szép rajzolattal. És az tette igazán különlegessé, hogy ki küldte: Ausztria császára, Magyarország apostoli királya, I. Ferencz József. Az ő szignóját véste a fedlapra a bécsi ötvös.

Három kivételes nap

Három kivételes nap

2018. október 31. (szerda)

Október-november fordulója: kegyeletünnepek sorakoznak egymás után. Vallási tartalmúak, de van köztük egy, ami független a világlátástól, és csöndes emlékezésre szólít.

Máris Dunapentele!

Máris Dunapentele!

2018. október 28. (vasárnap)

Tegyünk egy gondolatkísértetet. Tudjuk, hogy Pentele Szálinvárossá válásáig, az új név felvételéig az első felvetéstől hónapok teltek el. Most képzeljük el: az ősi név visszavételéhez természetes körülmények között mennyi idő kellett volna? A válaszig idézzük fel a „keresztelés” előtti időket.

’56 ősze Sztálinvárosban: a földindulás első hangjelzései

’56 ősze Sztálinvárosban: a földindulás első hangjelzései

2018. október 23. (kedd)

Újváros népe túlvolt már azon a megrázkódtatáson, amit az 1953 nyarán hozott országos beruházási megszorítás okozott. A város és a vasmű építésében törés keletkezett ugyan, de az élet végül is ment tovább. És bár az ’53-ban fejlesztésre fordított pénz két év alatt egyharmadára csökkent – de a nagyolvasztó felépült és 1954 februárjától termelni kezdett. Visszatért a remény.