Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ókori vacsora a hűvösben

2018. június 24. (vasárnap) 17:47 - Vass Ádám

Városunkban sem maradhatott el a már hagyományosnak számító Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény, a szokatlanul hideg idő azonban sokaknak elvette a kedvét attól, hogy pár óráig az ókori Rómában érezhessék magukat. 

Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva a dunaújvárosi a Kortárs Művészeti Intézet és az Intercisa Múzeum is megrendezte a Múzeumok Éjszakáját. A szombaton késő délután induló programokon a KMI kreatív foglalkozásokkal várta a kicsiket és nagyokat Tervezz te is közteret! címmel, majd előadás és beszélgetés kezdődött a dunaújvárosi képzőművészeti élet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Végül este kilenctől egy színpadavató buli kezdődött Dalai Dávid és Várnai Gyula főszereplésével. 

Az Intercisa Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem az intézmény épületét választotta a programok színhelyéül, hanem a Római Kőtár és Romkertet a régi víztoronynál. A fák alatt itt is a kézműves programok adták meg az alaphangot, a gyerekek különböző tárgyak készítése mellett kipróbálhatták a római játékokat az üveggyöngyökkel, vagy a kockákkal. Sokan megragadták a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen érzés teljes római kori felszerelésben pózolni, gyerekek és felnőttek egyaránt büszkén feszítettek a kardokkal, pajzsokkal. Fél hét után Keszi Tamás régész szakvezetésével a szabadtéri lapidárium, a katonai tábor feltárt objektumai és a római kori fürdő került bemutatásra, ami egy interaktív tárlatvezetés volt szabadtéren, amin sokan részt vettek. Tavaly elsőként nagy sikere volt a vacsora programnak, ahol finom és kevésbé ízletes, korabeli receptek alapján készült ételeket kóstolhattak a látogatók. A köles, kása és különböző fűszeres zöldségek, húsok nem a mai ízlésnek kedveznek, de sokan bevállalták, hogy megkóstolják őket. Kilenctől zene várta azokat, akik hoztak pulcsit is, de a tábortűz mellett kellemes római kori zenét hallhattak a rendhagyó múzeumlátogatók. Azok pedig, akik belekóstoltak az ókori ételekbe, egy előadáson is részt vehettek a paleolit táplálkozás mítoszáról. 

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.