Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ókori vacsora a hűvösben

2018. június 24. (vasárnap) 17:47 - Vass Ádám

Városunkban sem maradhatott el a már hagyományosnak számító Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény, a szokatlanul hideg idő azonban sokaknak elvette a kedvét attól, hogy pár óráig az ókori Rómában érezhessék magukat. 

Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva a dunaújvárosi a Kortárs Művészeti Intézet és az Intercisa Múzeum is megrendezte a Múzeumok Éjszakáját. A szombaton késő délután induló programokon a KMI kreatív foglalkozásokkal várta a kicsiket és nagyokat Tervezz te is közteret! címmel, majd előadás és beszélgetés kezdődött a dunaújvárosi képzőművészeti élet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Végül este kilenctől egy színpadavató buli kezdődött Dalai Dávid és Várnai Gyula főszereplésével. 

Az Intercisa Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem az intézmény épületét választotta a programok színhelyéül, hanem a Római Kőtár és Romkertet a régi víztoronynál. A fák alatt itt is a kézműves programok adták meg az alaphangot, a gyerekek különböző tárgyak készítése mellett kipróbálhatták a római játékokat az üveggyöngyökkel, vagy a kockákkal. Sokan megragadták a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen érzés teljes római kori felszerelésben pózolni, gyerekek és felnőttek egyaránt büszkén feszítettek a kardokkal, pajzsokkal. Fél hét után Keszi Tamás régész szakvezetésével a szabadtéri lapidárium, a katonai tábor feltárt objektumai és a római kori fürdő került bemutatásra, ami egy interaktív tárlatvezetés volt szabadtéren, amin sokan részt vettek. Tavaly elsőként nagy sikere volt a vacsora programnak, ahol finom és kevésbé ízletes, korabeli receptek alapján készült ételeket kóstolhattak a látogatók. A köles, kása és különböző fűszeres zöldségek, húsok nem a mai ízlésnek kedveznek, de sokan bevállalták, hogy megkóstolják őket. Kilenctől zene várta azokat, akik hoztak pulcsit is, de a tábortűz mellett kellemes római kori zenét hallhattak a rendhagyó múzeumlátogatók. Azok pedig, akik belekóstoltak az ókori ételekbe, egy előadáson is részt vehettek a paleolit táplálkozás mítoszáról. 

A rovat további hírei: Kultúra

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

2020. július 10. (péntek)

Emmanuel Macron csütörtökön engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális, írja az MTI.

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.