Dunaújváros Hetilap

Újabb parkolóhelyek építéséről döntöttek

2018. június 21. (csütörtök) 16:53 - Molnár Emese

Közel ötven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Konkrét parkolóhelyek, zebrák tervezését és kiviteli terveinek elkészítéséről határoztak. Így például a Vasmű út 47-57. előtt további parkolóhelyek engedélyezési és kiviteli tervei, további parkolók kialakítására vonatkozó tanulmányterv a Liszt Ferenc kertben, a Lajos király körút 9-11. előtti parkoló bővítéshez szükséges közterület alakítási terv elkészítése is szerepelt a napirendi pontok között.

A döntéshozói munka előtt Cserna Gábor polgármester arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök június 18-i hatállyal kinevezte dr. Galambos Dénest Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá. Az ülésen jelen volt dr. Galambos Dénes is, aki ismertette, feladatai között szerepel többek között az, hogy a térség önkormányzati vezetőivel, képviselőivel, a megyei kormányhivatallal együttműködve összehangolja a térséget érintő fejlesztéseket, a térségben működő iparvállalatok működésével, fejlesztésével összefüggésben a szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket végez, valamint összehangolja a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel a Dunaújvárosi Egyetem által biztosítható képzési igényeket és lehetőségeket. Dr. Galambos Dénes elmondta, ahogy országgyűlési képviselőként, úgy most, új tisztségében is a város és a térség további fejlődéséért fog dolgozni. Arról is beszámolt, hogy egy, a megyét érintő fejlesztési forrásból Pusztaszabolcs 275 millió forintot kap, amelyet játszópark építésére, zöldterület bővítésre-szépítésre fordíthat.

A képviselők közel ötven napirendi pontról tárgyaltak az ülésen.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény alapján a települési önkormányzatoknak önálló környezetvédelmi programot kell készíteniük. Városunk programja ez év végén lejár, így a közgyűlési döntés értelmében elkészíttetik a következő hat évre szóló programot. A feladat elvégzésére árajánlatok kértek be, és a legkedvezőbbet adó Környezettudományi Központ Alapítványt bízták meg vele.

Az önkormányzat minden évben pályázik arra a kiírásra, amellyel a helyi közösségi közlekedésre (a közszolgáltatás során felmerülő veszteségek kiegyenlítésére) lehet támogatást kapni a központi költségvetésből. A jövő évi pályázaton való indulásról szavaztak a mostani ülésen.

Mint arról már beszámoltunk, az önkormányzat több új parkolót kíván építeni városszerte. Ezek tervezését, a kialakítás lehetőségeit szakaszosan végzik el. Elsőként a római városrészben rendelték el a tanulmányterv elkészítését, a mostani ülésen pedig a Belváros területére (Szórád Márton út – Dózsa György út- Kallós Dezső utca - Építők útja – Vasmű út – Kossuth Lajos utca - Panoráma utca - Batsányi János utca - Apáczai Csere János utca által határolt területre). Ezzel a feladattal a DVG Zrt-t bízták meg.

Egy másik napirend már konkrét parkolóhelyek, zebrák tervezését és kiviteli terveinek elkészítését tartalmazta. Így például a Vasmű út 47-57. előtt további parkolóhelyek engedélyezési és kiviteli tervei, további parkolók kialakítására vonatkozó tanulmányterv a Liszt Ferenc kertben, a Lajos király körút 9-11. előtti parkoló bővítéshez szükséges közterület alakítási terv elkészítése. Mintegy 30,8 millió forintból több járdaszakaszt újíttatnak fel a DVG Zrt-vel. A Derkovits utca 10. és 16. szám mögötti aszfaltos járdát térkövezni fogják, ahogy a Római körút 17. és a Fáy András utca 1. közötti, valamint a Római körút 27. és a mellette lévő buszváró közötti járdát is.  Felújítják a lépcsőt a Római körút 17. mögött. Javítják a Római körút 17-41., valamint a Római körút 2-34/A közötti aszfaltos járda burkolatát is.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a város óvodáiban és bölcsődéiben víztakarékos eszközöket telepítenek mintegy 2 millió forint értékben.

Számos önkormányzati intézmény felújítási munkálatairól is határoztak a közgyűlésen, mintegy 45 millió forint értékben. Többek között cserélik a szennyvízvezetéket a Zengő-Bongó bölcsődében, cserélik a PVC burkolatot a Kincskereső Tagóvoda egyik csoportszobájában és az ebédlőben.

A közgyűlés egy korábbi határozatában már jóváhagyta azt, hogy a Szilágyi iskola református iskolaként működjön tovább. Fenntartója és működtetője szeptembertől a Halásztelki Református Egyházközség lesz. Az átszervezés során szükség van arra, hogy a Szilágyi iskola Bercsényi úti épületét az önkormányzat (mint tulajdonos) az egyházközség számára adja, és ezt hagyták jóvá a mostani ülésen.

A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a térfigyelő kamerarendszer bővítése érdekében közbeszerzési eljárást indítanak. Cserna Gábor polgármester egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a rendőrség és a lakossági igények alapján újabb tizenhárom kamerát fognak felszerelni a város területén, így hatva kamerásra bővül majd a térfigyelő rendszer.

Szintén közbeszerzési eljárást indítanak újabb tizenkét darab intelligens gyalogátkelő kiépítéséhez.

A DVG Zrt-nek mintegy 3,8 millió forintot biztosítanak a Fabó Éva Sportuszoda levegő rendszerének felújítására.

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Szemenyei Istvánnak a megbízatása a hónap végén lejár. A közgyűlés arról határozott, hogy Nyakacska Zsoltot nevezi ki a DKKA ügyvezetőjének egy évre. A dunaújvárosi vállalkozó nem ismeretlen a kézilabdás berkekben, hiszen a Dunaferr női kézilabda-szakosztályának igazgatója volt, amikor együttesünk megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (1999).

Hingyi László és Sztankovics László önkormányzati képviselők közös indítványt nyújtottak be annak érdekében, hogy a Szabadság út 30. földszintjén lévő helyiségben hozzák létre a Békevárosrészi Közösségi Pontot. A két képviselő már korábban is nyilatkozott lapunknak arról, hogy a Béke városrészben élő közösségek szeretnének egy olyan helyet, ahol közösségi programokat, klubtalálkozókat szervezhetnének. Ennek érdekében az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségben alakítanák ki a központot, az üzemeltető pedig a DVG Zrt. lenne. Ezt jóvá is hagyták a közgyűlésen.

Cserna Gábor polgármester egy határozati javaslatot terjesztett a közgyűlés elé, amelyben visszautasítják Pintér Tamás országgyűlési képviselőnek azon vádjait, amelyekről egy internetes portálnak adott interjújában beszélt. Mint azt Cserna Gábor hangsúlyozta, megalapozatlanok azok a vádak, kijelentések, amelyeket a képviselő tett a városvezetésről többek között a fejlesztési forrásokat illetően. Pintér Attila, MSZP-s képviselő megjegyezte, nem helyénvaló az, hogy az országgyűlési képviselő egyszer pártállástól függetlenül segítséget ajánlj, máskor pedig olyan nyilatkozatot tesz, amely adott esetben az önkormányzatot rossz színben tünteti fel. Pintér Tamás azt mondta, ő a város és a térség lakóit kívánja szolgálni. Ehhez zárásként Cserna Gábor megjegyezte, hogy akkor az együttműködés tükrében ne romboljon, hanem az építésben segítsen.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Emlékezés, vereség

D+ Híradó - Emlékezés, vereség

2018. november 12. (hétfő)

Az I. világháború hőseire emlékeztek Pentelén, vereséget szenvedett az EHF Kupában a Kohász - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Még olcsóbban tankolhatunk

Még olcsóbban tankolhatunk

2018. november 12. (hétfő)

A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. 

Az emlékezés gyertyái

Az emlékezés gyertyái

2018. november 12. (hétfő)

Több megemlékező gyűlt össze november 11-én 11 óra 11 perckor a Magyar út 49. szám alatt lévő iskola oldalánál, a Bory Jenő szobrászművész által alkotott I. világháborús emlékműnél, hogy gyertyagyújtással is kifejezzék tiszteletüket a hősi halottak előtt.

Elkezdődött a nyugdíjprémiumok folyósítása

Elkezdődött a nyugdíjprémiumok folyósítása

2018. november 12. (hétfő)

Megkezdődött az idei nyugdíjprémiumok kifizetése, így aki bankszámlára kapja azt, annak hétfőn már megérkezik az összeg a számlájára - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Zöldséges kert az erkélyen

Zöldséges kert az erkélyen

2018. november 12. (hétfő)

Gyönyörű eprek lógnak ki a ládákból, le is csíptem az egyiket. Még szép a metélőpetrezselyem, s az uborka másodvetése is és a retek is növekszik. De már csak helye van a batátának, a zöldbabnak, zöldborsónak is. Ősz van. Nincs ebben semmi különös. Legfeljebb az, hogy mindez egy panellakás negyedik emeleti erkélyén van.  Igazi konyhakertet varázsolt magának az erkélyre Bőle Éva.

Átlépte a háromszázezret a katások száma

Átlépte a háromszázezret a katások száma

2018. november 12. (hétfő)

A múlt héten átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma, mindez pedig azt jelenti, hogy már majdnem minden harmadik cég ezt az európai uniós szinten is példaértékű adózási módot választja - tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t vasárnap.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2018. november 11. (vasárnap)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért november 12-én, reggel nyolc órától várhatóan este hatig a Gyárkapu úton és a garázssoron áramszünet lesz.