Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Frenk itthon is odatette magát

2018. július 2. (hétfő) 18:24 - Vass Ádám

Amíg a foci Vb meccsei pörögtek Oroszországban, addig Frenk hazajött Dunaújvárosba egy remek koncertet adott a Petőfi Művészeti Ligetben. 

A Petőfi Művészeti Ligetben mindig fontos volt, hogy dunaújvárosi vagy a városból elszármazott művészeknek adjanak teret a szervezők, Frenk pedig mindig is büszke volt dunaújvárosi gyökereire, nem is okozott csalódást a vasárnap esti koncertjén. Frenk eddig öt szólólemezt jelentetett meg, az elsőt még 2006-ban adta ki, a legutóbbi pedig fél éve jelent meg. Ezek közül válogatott az előadáson, de Budapest Bár, Quimby és Hiperkarma dalokat nem játszott, holott mindegyik zenekarban feltűnik, vagy feltűnt korábban rendszeresen. Mint mondta, a zenei pályafutása is városunkban indult, hiszen a Móricz iskolába és a zeneiskolába járt gyerekként.

- Akkoriban a zeneiskolában fiatal akadémisták voltak a zongora tanárok, azt tőlük tanultam elsősorban, gitározni viszont teljesen magamtól, autodidakta módon tanultam meg. Tizennégy éves koromban kerültem fel Budapestre, ami elég fura érzés volt, fiatalon egyedül odamenni, mert imádtam Dunaújvárost, a fákat, tereket, és rossz volt elmenni egy nagy és idegen városba. Kiss Tibi akkor már fent lakott Pesten, ő istápolt engem, olyan volt, mintha a bátyám lenne. Bejártam hozzá a műterembe, néztem, ahogy fest, beajánlott helyekre, eljártam koncertekre, '98-ban be is kerültem egy blues zenekarba, összeismerkedtem a Bérczesi Robival, akivel elkezdtük a Hiperkarmát, ami nekem tizenöt évig tartott. Most Varga Liviusszal és unokatestvérével, Lacával és Kiss Tibivel játszunk együtt a Brain Dogs nevű együttesben, amivel nyáron még két koncertet tartunk majd, tehát négyen vagyunk dunaújvárosiak a zenekarban. Az első dalaimat, szövegeimet 2000 körül írtam, de angolul sosem jutott eszembe dalt írni, vagy énekelni,  mert a magyar az anyanyelvem, ezen tudok leginkább megfogalmazni bármit is. Angol szöveget nagyon könnyű írni, azt bárki tud, a magyar viszont egy annyira választékos és gyönyörű nyelv, sokkal titokzatosabb is, és ezt imádom.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.