Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Frenk itthon is odatette magát

2018. július 2. (hétfő) 18:24 - Vass Ádám

Amíg a foci Vb meccsei pörögtek Oroszországban, addig Frenk hazajött Dunaújvárosba egy remek koncertet adott a Petőfi Művészeti Ligetben. 

A Petőfi Művészeti Ligetben mindig fontos volt, hogy dunaújvárosi vagy a városból elszármazott művészeknek adjanak teret a szervezők, Frenk pedig mindig is büszke volt dunaújvárosi gyökereire, nem is okozott csalódást a vasárnap esti koncertjén. Frenk eddig öt szólólemezt jelentetett meg, az elsőt még 2006-ban adta ki, a legutóbbi pedig fél éve jelent meg. Ezek közül válogatott az előadáson, de Budapest Bár, Quimby és Hiperkarma dalokat nem játszott, holott mindegyik zenekarban feltűnik, vagy feltűnt korábban rendszeresen. Mint mondta, a zenei pályafutása is városunkban indult, hiszen a Móricz iskolába és a zeneiskolába járt gyerekként.

- Akkoriban a zeneiskolában fiatal akadémisták voltak a zongora tanárok, azt tőlük tanultam elsősorban, gitározni viszont teljesen magamtól, autodidakta módon tanultam meg. Tizennégy éves koromban kerültem fel Budapestre, ami elég fura érzés volt, fiatalon egyedül odamenni, mert imádtam Dunaújvárost, a fákat, tereket, és rossz volt elmenni egy nagy és idegen városba. Kiss Tibi akkor már fent lakott Pesten, ő istápolt engem, olyan volt, mintha a bátyám lenne. Bejártam hozzá a műterembe, néztem, ahogy fest, beajánlott helyekre, eljártam koncertekre, '98-ban be is kerültem egy blues zenekarba, összeismerkedtem a Bérczesi Robival, akivel elkezdtük a Hiperkarmát, ami nekem tizenöt évig tartott. Most Varga Liviusszal és unokatestvérével, Lacával és Kiss Tibivel játszunk együtt a Brain Dogs nevű együttesben, amivel nyáron még két koncertet tartunk majd, tehát négyen vagyunk dunaújvárosiak a zenekarban. Az első dalaimat, szövegeimet 2000 körül írtam, de angolul sosem jutott eszembe dalt írni, vagy énekelni,  mert a magyar az anyanyelvem, ezen tudok leginkább megfogalmazni bármit is. Angol szöveget nagyon könnyű írni, azt bárki tud, a magyar viszont egy annyira választékos és gyönyörű nyelv, sokkal titokzatosabb is, és ezt imádom.

A rovat további hírei: Kultúra

Idén az uraké a főszerep

Idén az uraké a főszerep

2018. augusztus 14. (kedd)

Tavaly nyár végén az Újpart egyesület hölgy tagjai állították ki alkotásaikat a KMI termében, ez alkalommal azonban fordult a kocka és az urak mutatják be műveiket.

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából a Mária Út Egyesületet és a Mária Rádió idén is zarándoklatok szervezésével támogatja az augusztus 20-i Szent István-ünnep szebbé tételét. Öröm és megtiszteltetés számunkra ez a feladat. A tavalyi évben közel két ezer zarándok érkezett együtt az ünnepre.

Az összetartozás ünnepe

Az összetartozás ünnepe

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várta a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11. (szombat)

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

Augusztusi ünnepi miserend

Augusztusi ünnepi miserend

2018. augusztus 07. (kedd)

A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket, így augusztusra is. Ezek miserendje így alakul Dunaújvárosban.

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

2018. augusztus 03. (péntek)

Már az utolsó simításokat végzik a Munkásművelődési Központ első emeletén, ahol egy nyolcvan millió forintos projektnek köszönhetően a legmodernebb eszközök segítségével léphetnek be a gyerekek a mesék világába.

Zarándoklat Szent Panteleimon emlékére

Zarándoklat Szent Panteleimon emlékére

2018. július 29. (vasárnap)

Véget ért a hatodik Szent Pantaleimon zarándoklat szombaton, a résztvevők pedig harmadik éve tették meg gyalogosan az útvonalat Beloiannisztól Dunaújvárosig.