Simicska Lajos likvidál?

2018. július 2. (hétfő) 7:27 - doszerk

A Jobbik szétszakadt. A pártot fémjelző, a radikális értékrendet meghatározó személyiségek rácsapták Vona Gáborra az ajtót, aki veneziai luxus-nyaralásban látja a megoldást. Toroczkai László, Novák Előd, Duró Dóra, vagy az 1956-os forradalmár, Pongrátz András a Mi Hazánk Mozgalomban bontott zászlót.

Novák Előd, akit a hírek szerint Simicska Lajos kérésére likvidáltak a pártból, azt mondta, az elmúlt hónapokban országosan 59 önkormányzati mandátumot vesztett a Jobbik, több polgármester és megyei közgyűlési tag hagyta el a pártot. Dúró Dóra egyszerűen úgy fogalmazott: ellopták a pártunkat. Miközben a Fidesz szavazótábora 400 ezerrel nőtt a választások óta, a Jobbik tagsága megzavarodott, tömeges a kilépés. Nem értik a változásokat, mint ahogy már azt sem értették, mit keres Simicska Lajos a Jobbik környékén, és miért kell válogatás nélkül, mindenkivel összefeküdni a parlamenti választásokon, csak hogy Orbán Viktort és Fideszt gyöngítsék, nem törődve az országot és Európát fenyegető migrációs áradattal.

Árgyelán János otthagyta a Jobbikot

Árgyelán János 42 éves, angol és orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár. Székesfehérvárott lakik, öt gyermeke van. Az elmúlt tíz évben a Jobbikban politizált. 2009 óta a párt Fejér megyei elnöke, a megyei közgyűlés tagja, frakcióvezető.  Az utolsó mondatot múlt időbe is tehettük volna, mert Árgyelán János pártelnök kilépett a pártjából.

Nehéz volt meghoznia azt a döntést, hogy kilép a pártból? Mi volt az a pont, történés, amikor elhatározta magát?

- Nagyon sokáig, heteket hezitáltam, érlelődött bennem a gondolat, mire elhatároztam magamban a kilépést. Ám a Jobbikban már évekkel ezelőtt érezni lehetett a feszültségeket, és éppen a tisztújítás kapcsán tört a felszínre a két tábor közötti ellentét. Ez adta nekem a löketet, ekkor határoztam el magam. Azelőtt mi mindig a belső fórumainkon tettük szóvá a kifogásainkat. A kilépésemnek két fontos indoka volt. Az egyik, hogy nem néztünk szembe a választási vereséggel. A jobboldali emberek számára azért nem vagyunk hitelesek, mert baloldalra politizálunk, egy baloldali ember számára pedig nagyon gyors volt a változásunk. Nem lehet ekkorát meglépni ilyen rövid idő alatt.  Nagyságrendileg azt az egymillió szavazatot megkaptuk, amit 2014-ben, új embereket nem tudtunk megszólítani. Hitelességi probléma van a Jobbikban.

Még sokan fontolgatják a kilépést?

- Azt gondolom, hogy igen.

Ez a Jobbik már nem azt az értékrendet képviseli, mint amit megalapításakor?

- Nem, és nagyon sokan gondolják így.

Többen bírálták a Jobbikot amiatt, hogy a korábban radikális, antikommunista elveket valló párt összeállt, vagy legalábbis egységben indult a baloldali pártokkal a választáson.

- Igen, ez így van. Bár a kampány során hivatalos politikai választási egyeztetések nem történtek a baloldali pártokkal. Informális gesztusok viszont voltak, illetve a Jobbikot a politikája egy oldalra sodorta a baloldali pártokkal. Ugyan nem történt teljes szakítás a régi irányvonallal, de olyan gesztusok történtek, amelyek hiteltelenné tették az előző évek irányvonalát. Amikor Mirkóczi Ádámot, a Jobbik szóvivőjét, szembesítették azzal, hogy a Jobbik 2010 előtti és a mostani képe nem ugyanaz, akkor ő azt mondta, hogy ami előtte volt, az nem az igazi, hanem a mostani az igaz. Ez nagy törést okozott, mert a régi jobbikos tagok nem gondolják azt, hogy ők hazudtak önmaguknak vagy a társadalomnak.

Azt mondták, hogy néppártosodnak.

- Az a különbség, hogy a Jobbik úgy akar néppártosodni, hogy a saját értékeit feladja és meghasonul

Toroczkai Lászlónak és Vona Gábornak volt egy konfliktusa amiatt, amikor a Jobbik nem szavazta meg a határvédelemmel kapcsolatos alaptörvény módosítást.

A Jobbiknak volt egy alapelve, ha jól emlékszem, 2010-ben fogalmazta meg, hogy minden olyan javaslatot megszavazunk, ami Magyarország érdekeit szolgálja, függetlenül attól, hogy ki terjesztette be azt a javaslatot. Amikor ezt a törvényt nem szavazták meg, sokan a Jobbik szemére hányták, hogy elkezdett taktikázni. Nem azért nem szavazta meg, mert nem értett vele egyet, hanem ez egy taktika volt, hogy a Fidesszel szemben hogyan kell erőt demonstrálni.

Vona Gábor a választások után lemondott pártelnöki tisztségéről (Fotó:MTI)

Hogy látja, mikor változott meg az irányvonal? Mikor-mivel kezdődött a folyamat és hova vezethet?

- Szerintem valamikor 2014 és 2018 között, amikor Vona Gábor pártelnökként elindította az úgynevezett néppártosodási irányvonalat.

Egy Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy helyrehozhatatlan károkat okozott a párt vezetése. Mit ért ezalatt?

- Konkrétan Dúró Dóra kizárása a frakcióból, és Toroczkai László kizárása a pártból. Ez egy olyan fordulópont volt, ahonnan már nem volt visszaút. A kongresszuson a tagság fele, 46 százalékos arány úgy érezte, hogy a Toroczkai-féle irányvonalat kellene követni. Ennek olyan legitimációja van, hogy ezt figyelembe kellett volna venni, nem pedig úgy reagálni, hogy aki ezt akarja csinálni, az menjen! Dúró Dóra kizárásának még rosszabb üzenete van. Az volt a bűne, hogy kiállt Toroczkai László mellett. Egyszerűen azt hányták a szemére, hogy egy elvileg demokratikusan működő Jobbikban jelentkezett, és jelölte a tagság elnök-helyettesnek.

Mi a céljuk, mik a terveik?

Gyakorlatilag egy baráti társaság vagyunk, mozgalomként indultunk. Múlt szombaton megtörtént a bejelentés, hogy párttá fogunk alakulni, tettünk egy lépést előre.  A Facebook követőink száma már most 10 ezer fölött van, és ez néhány hét termése. Nincs hirdetve az oldal, nincs kiépített kommunikációs hálózat, ennek ellenére nagy tömeg figyeli, hogy mi történik. Csatlakozási szándékkal is sokan megkerestek minket, de amíg a párt nincs hivatalosan bejegyezve, nem lehetnek tagok, csak szimpatizánsok.  Elindítottuk a bejegyzést, a bíróságtól függ, hogy mennyi idő alatt dönt.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom alapítója (Fotó:MTI)

Tagja marad a továbbiakban a megyei közgyűlésnek a Jobbikból kilépő társaival együtt. Függetlenként fognak politizálni? Frakciójuk lesz?

- Négyen voltunk a Jobbik-frakcióban, hárman kiléptünk, a negyedik tag hezitál. vagy kivár. A Jobbik alapító okiratában megfogalmazott konzervatív, nemzeti irányultságú célokat képviseljük a továbbiakban. Természetesen a legfontosabb, hogy továbbra is a Fejér megyei települések és lakóinak érdekeit képviseljük.

Fejér megyében regionális pozíciót töltött be, ismeri a jobbikos alapszervezeteket, tagjait. A megyénkből, és kifejezetten Dunaújvárosból mennyien követik Önöket?

- Magánszemélyek már jeleztek vissza ebből a választókerületből, hogy csatlakoznának hozzánk. Szerintem minden választókerületben, megyében nagyon hamar egymásra tudunk találni olyanokkal, akikkel felépíthetjük a szervezetet.

Mi a véleménye Pintér Tamásról?

- Pintér Tamás a Jobbik színeiben szerzett mandátumot, és szerintem ezután is ragaszkodni fog a Jobbikhoz

(Nyitókép forrása: pestisracok.hu)

A rovat további hírei: Politika

A migráció veszélyt hoz Európára

A migráció veszélyt hoz Európára

2018. november 21. (szerda)

A brüsszeli terrortámadás ismét azt igazolja, hogy a migráció veszélyt hoz Európára - jelentette ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Kitartóan növekszik a magyar gazdaság

Kitartóan növekszik a magyar gazdaság

2018. november 20. (kedd)

Varga Mihály szerint az idén 4,3-4,5 százalékkal nő majd a magyar hazai össztermék (GDP), és a kormány várakozása alapján jövőre is 4 százalék feletti mértékben bővül a gazdaság Magyarországon. 

Szijjártó bekérdezett Brüsszelben

Szijjártó bekérdezett Brüsszelben

2018. november 20. (kedd)

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

A migráció ügye miatt támadják Magyarországot

A migráció ügye miatt támadják Magyarországot

2018. november 16. (péntek)

Gulyás Gergely szerint továbbra is a migráció ügye miatt folyik kampány Magyarország ellen, amely minden vitás esetben nyitott volt a megállapodásra az Európai Bizottsággal, kizárólag a migráció kérdésében nem hajlandó a megegyezésre, ez pedig egy "politikai hecckampányhoz" vezet hazánkkal szemben.

Tovább erősödött a magyar gazdaság

Tovább erősödött a magyar gazdaság

2018. november 14. (szerda)

Eredményes a kormány adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitikája, az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal, az uniós átlag kétszeresét is meghaladó mértékben bővült a magyar gazdaság teljesítménye – jelentette ki Varga Mihály.

Fidesz: hány migránskártyát töltöttek fel a "Soros-szervezetek"?

Fidesz: hány migránskártyát töltöttek fel a "Soros-szervezetek"?

2018. november 14. (szerda)

A Fidesz várja a Soros-alapítvány és a migrációt támogató "Soros-szervezetek" válaszát arra, hogy pontosan hány migránskártyát töltöttek már fel "Soros-pénzekkel".

Magyarország nem fog változtatni a bevándorlással kapcsolatos álláspontján

Magyarország nem fog változtatni a bevándorlással kapcsolatos álláspontján

2018. november 13. (kedd)

Magyarország semmiféle politikai nyomásgyakorlás, vagy kötelezettségszegési eljárás megindítása ellenére sem fog változtatni álláspontján, amely szerint a tömeges migráció negatív jelentség, azt már az Európai Unió külső határánál meg kell állítani - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben.