Több, mint négyszáz egyetemista érkezik

2018. július 27. (péntek) 12:30 - Vass Ádám

Négyszázharmincnyolc új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Dunaújvárosi Egyetemen, közülük legtöbben a mérnökinformatikus képzésre jelentkeztek.

Ismét nőtt a felvételt nyert hallgatók száma a Dunaújvárosi Egyetemen. A tavalyi 431 gólya után idén 438 egyetemista kezdi el a képzést városunkban. Dr. András István, az egyetem rektora elmondta, országos viszonylatban is jó eredménynek számít, hogy idén a normál felvételi eljárás során növelni tudták a hallgatói létszámot az előző évhez képest. A nappali képzésre felvételt nyert hallgatók létszáma 157 fő, a levelezősöké 281. A tavalyi évvel ellentétben idén minden egyes meghirdetett szak elindulhat, köztük a műszaki szakoktató képzés is kilenc fővel. A legnépszerűbb szak a mérnökinformatikus tanár, erre a képzésre a tavalyihoz képest 120 százalékkal többen jelentkeztek.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, a felvételt nyert hallgatók kimagasló számban, mintegy 77 százalékban állami ösztöndíjasként kezdik tanulmányaikat és a jelentkezők közel kétharmada alapszakon vesz részt a képzéseken szeptembertől. A pótfelvételi eljárás már elindult, augusztus 6-ig várják a jelentkezőket minden szakra, nappali és levelezős tagozaton egyaránt, hiszen kapacitásuk még bőven van fogadni a később felvételt nyert hallgatókat.

A DUE új hallgatóinak még van idejük felkészülni az első félévre, a gólyatábor ugyanis csak szeptember 6-8 közt kerül megrendezésre, utána viszont elkezdődik a tizenöt hetes szorgalmi időszak.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.