Több, mint négyszáz egyetemista érkezik

2018. július 27. (péntek) 12:30 - Vass Ádám

Négyszázharmincnyolc új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Dunaújvárosi Egyetemen, közülük legtöbben a mérnökinformatikus képzésre jelentkeztek.

Ismét nőtt a felvételt nyert hallgatók száma a Dunaújvárosi Egyetemen. A tavalyi 431 gólya után idén 438 egyetemista kezdi el a képzést városunkban. Dr. András István, az egyetem rektora elmondta, országos viszonylatban is jó eredménynek számít, hogy idén a normál felvételi eljárás során növelni tudták a hallgatói létszámot az előző évhez képest. A nappali képzésre felvételt nyert hallgatók létszáma 157 fő, a levelezősöké 281. A tavalyi évvel ellentétben idén minden egyes meghirdetett szak elindulhat, köztük a műszaki szakoktató képzés is kilenc fővel. A legnépszerűbb szak a mérnökinformatikus tanár, erre a képzésre a tavalyihoz képest 120 százalékkal többen jelentkeztek.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, a felvételt nyert hallgatók kimagasló számban, mintegy 77 százalékban állami ösztöndíjasként kezdik tanulmányaikat és a jelentkezők közel kétharmada alapszakon vesz részt a képzéseken szeptembertől. A pótfelvételi eljárás már elindult, augusztus 6-ig várják a jelentkezőket minden szakra, nappali és levelezős tagozaton egyaránt, hiszen kapacitásuk még bőven van fogadni a később felvételt nyert hallgatókat.

A DUE új hallgatóinak még van idejük felkészülni az első félévre, a gólyatábor ugyanis csak szeptember 6-8 közt kerül megrendezésre, utána viszont elkezdődik a tizenöt hetes szorgalmi időszak.

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.