Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb csúcsot döntött az EFOTT

Vass Ádám - 2018. július 18. 18:13

A szokásos meleg időjárással, az eddigi talán legerősebb fellépőkkel és újabb csúccsal zajlott a 43. EFOTT fesztivál a Velencei tó partján, egészen pontosan 115.117 látogatóval.

Hat nap szabadság és buli várta a fesztiválozókat idén is a Velencei tó partján, az EFOTT-on. Kedden még csak egy laza bemelegítésre került sor hatalmas tábortűzzel, akusztikus koncertekkel és discoval. A szerdai nulladik napon a retro állt a középpontban, ekkor már a Muzsika szigete mellett a Party Aréna is üzemelt, ahol a Kozmix, Erős vs. Spigiboy koncertje után indult az egyre népszerűbb Necc Party a legnagyobb retro slágerekkel. Csütörtökön egyik pillanatról a másikra aztán végképp beindult a buli és a nagyobb tömeg is megjelent a fesztivál -amúgy hatalmas- területén. A nagyobb színpadok is készen álltak és a T-Systems nagyszínpadon Szabó Balázs Bandája kezdett hangulatba hozni mindenkit a nagy melegben. Később egyre inkább megtelt a tér, nyolckor pedig az ausztrál Dub FX lépett sokadszorra az EFOTT közönsége elé. Kiderült, hogy az egyetemisták által teremtett különleges hangulat mellett Dub FX különösen az EFOTT sokféle zenei stílusát kedveli, mert mint mondja, Ausztráliát sokkal inkább a tematikus fesztiválok jellemzik. A sztárallűröktől mentes zenész szívesen vegyült el a tömegben még fellépés előtt, így az EFOTT-on bárki összefuthatott és beszélgethetett vele.

Az első napon viszont a nagyszínpad sztárja egyértelműen Jessie J volt, aki meglepően közvetlen kapcsolatot tartott a közönséggel. Koncert közben többször beszélgetésbe elegyedett egy-egy rajongóval, sőt végül mikrofonját is átadta egy 23 éves lánynak, aki annyira élvezte a showt, hogy már a kordonon keresztül is megpróbált feljutni a színpadra. Nem csak ez miatt volt az angol popdíva az est sztárja, hanem félelmetesen jó hangja és remek zenéje miatt is, nem csoda, hogy a közönség alig akarta elengedni. A kisebb helyszíneken közben olyan előadók léptek fel, mint ByeAlex és a Slepp, a Honeybeast, a Bëlga és az Irei Maffia, akinek tagjai közül többen is dupláztak még aznap. Mc Columbo a nagyszínpadot zárta a Brains zenekarral és a táncos lányokkal, akik egy színes, látványos bulit csaptak a tömegnek. JumoDaddy pedig éjfél után a Party Arénába várta az elektronikus zene híveit.

Az EFOTT pénteki napján a nagyszínpadot John Newman uralta, aki koncertje után belekóstolt a „csak szabadon” életérzésbe, és stábjával együtt hajnalig bulizott a fesztiválon, két gépet is lekésve ez miatt: „Ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más, ugyanúgy érzek, sírok és nevetek” – mondta a Love me again alkotója, akinek kijelentését igazolja, hogy legextrább kérése 18 db fekete törölköző volt a backstagebe. Előtte még az első EFOTT-os fellépését kipipáló Rúzsa Magdi, a Wellhello, a Prosectura, a Bagossy Brothers Company és a 30y is bejelentkezett a tizenöt zenei helyszín valamelyikén. John Newman viszont mindenkit elhomályosított, ő volt az, akin igazán látszott, valóban örül annak, hogy ott lehet és bele is adott mindent, teljesen átélte a zenét és a közönség hangulatát, a koncert végén pedig egy bő tíz perces tapsot érdemelt ki a látogatóktól egy olyan fesztiválon, ahol sokan már a koncert vége előtt elindulnak a pultokhoz a sörutánpótlás miatt. Ezek után Punnany Massif legyen a talpán, aki jó bulit tud csapni, nem is sikerült hozni a szintet, de talán nem is lehetne elvárni. A Cloud 9+, a Ganxta Zolee és a Kartel, ezúttal már Lóri B-vel is kiegészülve nagyon hangulatos koncertet adott, majd pedig Sub Focus drum and bass bulija következett.

Napközben egyébként több, mint kétszázféle programlehetőség állt a fesztiválozók rendelkezésére, többek között különböző turisztikai programok, mozi, kiállítók által szervezett játékok, bűnmegelőzési szervek aktivitásai, 30 sporttevékenység, társasjátékok, nagykivetítős VB nézés, vitorlázás, dodgem, bungee jumping, szimulátorok, szabadulószoba, de még párnacsata és játszóházas gyermekprogramok is. A fiatalok több tucatnyi karrierlehetőségről tájékozódhattak, de olyan információkra is adódott lehetőség, mint hogy hogyan célszerű startupot indítani vagy éppen játék közben milliomossá válni. Szombaton délután négykor pedig Color Party is, amin több száz színes porral teli zacskó repült egyszerre a levegőbe az egyik kisszínpad előtt. Ugyanezen a napon megérkezett az idei EFOTT százezredik látogatója is, akit a szervezők egy tortával vártak a bejáratnál. Ő már láthatta Majka & Curtis, valamint Lost Frequencies buliját, és a Halott Pénz koncertet, amin sajnos katasztrofális volt a hangosítás. Ezen az se segített, hogy Marsalkó Dávid a refrének alatt folyton belekiabált az énekes dalszövegébe a közönséget biztatni, nem csoda, hogy minden szám előtt megkérte a a tömeget, énekeljenek velük együtt.

„Folyamatosan duzzadt a látogatók száma, a hétvégére egyre több egyetemista koron túli, sőt családosok is csatlakoztak hozzánk, vasárnapra pedig megérkeztek hiperebbnél extrább motorjaikkal a rockerek is. Tavaly 111 ezren voltunk, ami akkor rekordnak számított, így az idei fesztiválon újabb csúcsot állítottunk” – nyilatkozta Maszlavér Gábor fesztiváligazgató, aki elmondta, vasárnap estére megdőlt az eddigi csúcs: idén 115.117 ember fesztiválozott. A vasárnapi, rockra dedikált napot a Tankcsapda és a Volbeat koronázta, mellettük a Leander Kills és a Depresszió adta az utolsó löketet a zárónapon, a többi helyszínen pedig a Zaporozsec, az Esti Kornél, az Intim Torna Illegál és az AWS segített túlélni hétfő hajnalig.

Fotók:Facebook

A zenei helyszínek a tavalyihoz képest jobban el voltak elrendezve, így eltűnt az a kellemetlen tulajdonságuk, hogy egyiket hallani a másiknál is. A Civil falu és a két kemping is megkapta a végleges helyét, de az biztos, hogy mindennap több kilométer gyaloglással kell számolni a hatalmas terület miatt. Az árak barátságosak voltak, 490 forintért hat deci csapolt sör járt, és minden készpénz nélkül működött, az új szilikonos karkötőbe tett kártya miatt pedig a bankkártyára sem volt szükség. A legtöbb pult, beleértve az büfékocsikat is, csak kora délután nyitott ki, pedig sokan hamburgereztek volna már délben is. Összességében a legszínesebb fellépőket és a napközbeni programokat, szórakozási lehetőségeket még mindig az EFOTT szállítja legjobban minden nyáron, jövőre természetesen folytatása következik, de az, hogy újra Velence lesz-e a házigazda, és az, hogy az ELTE után melyik egyetem vállalja a szervezést, az majd csak fél év múlva derül ki.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!