Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csadi Zoltánt a Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki

2018. augusztus 17. (péntek) 13:16 - doszerk

Áder János köztársasági elnök Csadi Zoltánnak, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettesének a magyar kultúra ápolása iránt elhivatott művészi pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett értékőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Csadi Zoltán egy felvidéki kis faluban, Feketenyéken született. Iskoláit is szülőföldjén végezte és az érettségit követően Budapesten folytatta tanulmányait. 2016-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakán, színjátékos szakirányon majd 2018-ban a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi mesterszakán szerzett diplomát. Pályáját 2003-ban a Budapesti Kamaraszínházban kezdte, majd 2006-ban tagja lett a Bartók Kamaraszínház társulatának. 2014-ben a társulat titkos szavazatai alapján neki ítélték a Társulati díjat. Színházi emberként mestereinek tekinti: Balogh Zsolt filmrendezőt, Tordai Terit, Molnár Piroskát, Szakály Györgyöt.

Az ünnepség ma délelőtt volt a fővárosi Vigadóban, ahol Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese adta át a kitüntetést Csadi Zoltánnak.

- Nagyon meglepődtem, és persze nagyon örültem az elismerésnek. A Rákóczi Alapítvány terjesztett fel erre a díjra egyrészt a magyar kultúrában végzett színházi tevékenységemért, másrészt a határon túli magyarságért, a magyar fiatalokért végzett munkásságomért. Nagyon motiváló, és már az is nagyon jó érzés, hogy gondoltak rám, hogy felterjesztettek a díjra, a kuratórium, a bizottság pedig úgy döntött, hogy méltó vagyok rá. Ez egy nagyszerű érzés, egy visszaigazolása annak, hogy jó úton járok, és hogy van értelme küzdeni, dolgozni keményen. Büszke vagyok a díjra, és jól esik, hogy megkaphattam - mondta Csadi Zoltán a DO-nak.

 

 

Színészi feladatai mellett az elmúlt években figyelme a rendezés és dramatizálás irányába is fordult. 2007 óta több előadás szövegkönyvének létrehozása és a darabok színpadra állítása is köthető nevéhez (Párizs ege alatt, Nero, Bartók Orfeum, Anna, Orpheusz nyomában, Igazságtalanság, Mikrokozmosz). A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Petőfi Úti levelek című művéből készült diplomaelőadásával, az Útirajzok monodrámával számos helyen fellépett az országban, de Erdélyben, a Felvidéken, Kanadában és az Egyesült Államokban is bemutatta előadását.  

Sokoldalú színészként változatos feladatok találják meg. Legyen szó akár egy ifjú szerelmesről vagy egy elvakult menedzserről vagy akár a Lélekharang gonosz Császárjáról, Csadi Zoltán mindig az adott előadás egyik legjobb teljesítményét nyújtja. Alázattal és nagyon pontosan kelti életre szerepeit és empátiával éli karakterei minden hangsúlyát és mozdulatát. Munkájával színész és szerep tökéletes összhangjára törekszik. 

A színház mellett a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány ügyvezetőjeként 2003 óta aktívan dolgozik és tesz a határon túli magyar fiatalság képzésért, támogatásáért.

Az Alapítvány fő célkitűzése feloldani azokat az akadályokat (félreinformálás, izoláció, stb.) melyek miatt nehezebbé vált az elszakított területeken élők összetartozása, az egymás szeretetére való nevelés, az élet a nyitottság és a tolerancia jegyében. Ebben a szellemben dolgozva idén 25. alkalommal rendezték meg a Rákóczi Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül programot 100 külhoni magyar fiatal részvételével. Rákóczi Találkozók és konferenciák rendezésével, Ösztöndíj program és Étkeztetési program működtetésével egész évben tevékenykednek a fenti célok megvalósításáért.

- bartokszinhaz.hu -

A rovat további hírei: Kultúra

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

2019. november 29. (péntek)

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Csodaország kicsiben

Csodaország kicsiben

2019. november 26. (kedd)

 szokásos csütörtöki nap helyett ezúttal hétfő délután nyílt új kiállítás a Bartók színházban, de nem csak az időpont szokatlan, hanem a tárlat is, hiszen képek helyett egy jelmezbál elevenedik meg az aulában.

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

2019. november 22. (péntek)

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.