Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csadi Zoltánt a Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki

2018. augusztus 17. (péntek) 13:16 - doszerk

Áder János köztársasági elnök Csadi Zoltánnak, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettesének a magyar kultúra ápolása iránt elhivatott művészi pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett értékőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Csadi Zoltán egy felvidéki kis faluban, Feketenyéken született. Iskoláit is szülőföldjén végezte és az érettségit követően Budapesten folytatta tanulmányait. 2016-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakán, színjátékos szakirányon majd 2018-ban a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi mesterszakán szerzett diplomát. Pályáját 2003-ban a Budapesti Kamaraszínházban kezdte, majd 2006-ban tagja lett a Bartók Kamaraszínház társulatának. 2014-ben a társulat titkos szavazatai alapján neki ítélték a Társulati díjat. Színházi emberként mestereinek tekinti: Balogh Zsolt filmrendezőt, Tordai Terit, Molnár Piroskát, Szakály Györgyöt.

Az ünnepség ma délelőtt volt a fővárosi Vigadóban, ahol Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese adta át a kitüntetést Csadi Zoltánnak.

- Nagyon meglepődtem, és persze nagyon örültem az elismerésnek. A Rákóczi Alapítvány terjesztett fel erre a díjra egyrészt a magyar kultúrában végzett színházi tevékenységemért, másrészt a határon túli magyarságért, a magyar fiatalokért végzett munkásságomért. Nagyon motiváló, és már az is nagyon jó érzés, hogy gondoltak rám, hogy felterjesztettek a díjra, a kuratórium, a bizottság pedig úgy döntött, hogy méltó vagyok rá. Ez egy nagyszerű érzés, egy visszaigazolása annak, hogy jó úton járok, és hogy van értelme küzdeni, dolgozni keményen. Büszke vagyok a díjra, és jól esik, hogy megkaphattam - mondta Csadi Zoltán a DO-nak.

 

 

Színészi feladatai mellett az elmúlt években figyelme a rendezés és dramatizálás irányába is fordult. 2007 óta több előadás szövegkönyvének létrehozása és a darabok színpadra állítása is köthető nevéhez (Párizs ege alatt, Nero, Bartók Orfeum, Anna, Orpheusz nyomában, Igazságtalanság, Mikrokozmosz). A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Petőfi Úti levelek című művéből készült diplomaelőadásával, az Útirajzok monodrámával számos helyen fellépett az országban, de Erdélyben, a Felvidéken, Kanadában és az Egyesült Államokban is bemutatta előadását.  

Sokoldalú színészként változatos feladatok találják meg. Legyen szó akár egy ifjú szerelmesről vagy egy elvakult menedzserről vagy akár a Lélekharang gonosz Császárjáról, Csadi Zoltán mindig az adott előadás egyik legjobb teljesítményét nyújtja. Alázattal és nagyon pontosan kelti életre szerepeit és empátiával éli karakterei minden hangsúlyát és mozdulatát. Munkájával színész és szerep tökéletes összhangjára törekszik. 

A színház mellett a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány ügyvezetőjeként 2003 óta aktívan dolgozik és tesz a határon túli magyar fiatalság képzésért, támogatásáért.

Az Alapítvány fő célkitűzése feloldani azokat az akadályokat (félreinformálás, izoláció, stb.) melyek miatt nehezebbé vált az elszakított területeken élők összetartozása, az egymás szeretetére való nevelés, az élet a nyitottság és a tolerancia jegyében. Ebben a szellemben dolgozva idén 25. alkalommal rendezték meg a Rákóczi Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül programot 100 külhoni magyar fiatal részvételével. Rákóczi Találkozók és konferenciák rendezésével, Ösztöndíj program és Étkeztetési program működtetésével egész évben tevékenykednek a fenti célok megvalósításáért.

- bartokszinhaz.hu -

A rovat további hírei: Kultúra

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

2019. július 27. (szombat)

Pálinkás Eszter Ágnes és Beke Beáta koncertje zárta a nagyobb nyári programokat az Munkásművelődési Központban.

Bill és Hobo újra együtt

Bill és Hobo újra együtt

2019. július 24. (szerda)

Négy napon át hat színpaddal és mintegy 120 fellépővel rendezik meg a huszonharmadik Fezen fesztivált szerdától Székesfehérváron - közölték a szervezők az MTI-vel.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. július 23. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. Nemzeti ünnepünk programsorozata már augusztus 17-én kezdetét veszi a pentelei ünnepséggel.