Dunaújváros Hetilap

Dunaújvárosi ingatlanpiaci körkép

2018. augusztus 30. (csütörtök) 8:33 - doszerk

A lakásvásárlás általában hosszú távú döntés, melynek során sok-sok tényezőt kell mérlegelnünk. Ha befektetési oldalról tekintünk az ingatlanvásárlásra, figyelemmel kell kísérnünk a négyzetméterárakat.

Ezek az adatok azonban csak ideiglenesek, az ingatlanok árai folyamatosan változnak. Éppen ezért, ha be akarunk fektetni egy ingatlanba, tájékozódnunk kell az árak jelenbeli és jövőbeli alakulásáról.

Amennyiben a Közép-Dunántúli régióban ingatlanvásárlásban gondolkodsz, akkor Dunaújváros lehet számodra az egyik legmegfelelőbb választás. Hogy miért? Az alábbiakban választ adunk erre a kérdésre.

Növekvő gazdasági helyzet

Dunaújváros még ma is Magyarország egyik legmagasabb jövedelmű városának számít. A helyi vállalkozások viszonylag stabil munkahelyet tudnak biztosítani a munkavállalók számára. A városban nagyvállalati dominancia van jelen. Itt találhatóak a régió legtőkeerősebb külföldi érdekeltségű vállalkozásai. Ezen túl az egyéni vállalkozások száma is jelentős mértékben növekszik, illetve a társas vállalkozások is kis mértékben, de szintén növekvő tendenciát mutatnak.

Kedvező ingatlanárak

Az államilag finanszírozott lakáshiteleknek köszönhetően, az elmúlt években a lakásszámok tekintetében ugrásszerű növekedés figyelhető meg. Felmerülhet bennünk a kérdés: a mennyiség nem megy a minőség rovására? Dunaújvárosban nem! Elmondható, hogy a városban a lakások műszaki állapota megfelelő és döntő hányada összkomfortos. További jó hír, hogy az egész város területét tekintve, az ingatlanárak pénztárca barátnak mondhatóak.

A lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára júliusban 205 838 ezer Ft volt. Az elmúlt évek statisztikái szerint, 2016 májusához képest több mint 40%-os növekedés figyelhető meg. A családi házakat elnézve, nem tapasztalunk jelentős áremelkedést. Az árak tulajdonképpen stagnálnak. A városban a családi házak átlagos négyzetméter ára júliusban 166 703 ezer Ft, egy évvel ezelőtt pedig 164 502 ezer Ft volt. 2018-ban a legmagasabb ár januárban mutatkozott, mely alig haladta meg a 176 ezer Ft-ot.

A téglalakások és a panellakások tekintetében már újra megfigyelhetőek a kiugróan magas árkülönbségek. Mindkét esetben majdnem 100 ezer forinttal növekedtek az árak 2017-hez képest. A téglalakások átlagos négyzetméter ára jelenleg 243 019 ezer Ft, míg a panellakásoké 214 641 ezer Ft-nál jár. Dunaújvárosban még sohasem volt tapasztalható ilyen magas négyzetméter ár a lakásokra vonatkozóan.

Átlagos négyzetméter árak alakulása 2018-ban, Dunaújvárosban (ezer Ft/m2)

Az ingatlanba történő befektetés biztonságosabb a kötvényekhez, részvényekhez és bankbetétekhez képest, mivel a belőle származó jövedelem viszonylag stabil. Ha valaki Dunaújvárosban szeretné leélni az életét, akkor egy saját magának vett ingatlan nagyon jó befektetésnek bizonyulhat, hiszen az ingatlanárak folyamatosan emelkedést produkálnak, más eszközökkel ellentétben.

Forrás: ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.