Dunaújváros Hetilap

Dunaújvárosi ingatlanpiaci körkép

doszerk - 2018. augusztus 30. 8:33

A lakásvásárlás általában hosszú távú döntés, melynek során sok-sok tényezőt kell mérlegelnünk. Ha befektetési oldalról tekintünk az ingatlanvásárlásra, figyelemmel kell kísérnünk a négyzetméterárakat.

Ezek az adatok azonban csak ideiglenesek, az ingatlanok árai folyamatosan változnak. Éppen ezért, ha be akarunk fektetni egy ingatlanba, tájékozódnunk kell az árak jelenbeli és jövőbeli alakulásáról.

Amennyiben a Közép-Dunántúli régióban ingatlanvásárlásban gondolkodsz, akkor Dunaújváros lehet számodra az egyik legmegfelelőbb választás. Hogy miért? Az alábbiakban választ adunk erre a kérdésre.

Növekvő gazdasági helyzet

Dunaújváros még ma is Magyarország egyik legmagasabb jövedelmű városának számít. A helyi vállalkozások viszonylag stabil munkahelyet tudnak biztosítani a munkavállalók számára. A városban nagyvállalati dominancia van jelen. Itt találhatóak a régió legtőkeerősebb külföldi érdekeltségű vállalkozásai. Ezen túl az egyéni vállalkozások száma is jelentős mértékben növekszik, illetve a társas vállalkozások is kis mértékben, de szintén növekvő tendenciát mutatnak.

Kedvező ingatlanárak

Az államilag finanszírozott lakáshiteleknek köszönhetően, az elmúlt években a lakásszámok tekintetében ugrásszerű növekedés figyelhető meg. Felmerülhet bennünk a kérdés: a mennyiség nem megy a minőség rovására? Dunaújvárosban nem! Elmondható, hogy a városban a lakások műszaki állapota megfelelő és döntő hányada összkomfortos. További jó hír, hogy az egész város területét tekintve, az ingatlanárak pénztárca barátnak mondhatóak.

A lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára júliusban 205 838 ezer Ft volt. Az elmúlt évek statisztikái szerint, 2016 májusához képest több mint 40%-os növekedés figyelhető meg. A családi házakat elnézve, nem tapasztalunk jelentős áremelkedést. Az árak tulajdonképpen stagnálnak. A városban a családi házak átlagos négyzetméter ára júliusban 166 703 ezer Ft, egy évvel ezelőtt pedig 164 502 ezer Ft volt. 2018-ban a legmagasabb ár januárban mutatkozott, mely alig haladta meg a 176 ezer Ft-ot.

A téglalakások és a panellakások tekintetében már újra megfigyelhetőek a kiugróan magas árkülönbségek. Mindkét esetben majdnem 100 ezer forinttal növekedtek az árak 2017-hez képest. A téglalakások átlagos négyzetméter ára jelenleg 243 019 ezer Ft, míg a panellakásoké 214 641 ezer Ft-nál jár. Dunaújvárosban még sohasem volt tapasztalható ilyen magas négyzetméter ár a lakásokra vonatkozóan.

Átlagos négyzetméter árak alakulása 2018-ban, Dunaújvárosban (ezer Ft/m2)

Az ingatlanba történő befektetés biztonságosabb a kötvényekhez, részvényekhez és bankbetétekhez képest, mivel a belőle származó jövedelem viszonylag stabil. Ha valaki Dunaújvárosban szeretné leélni az életét, akkor egy saját magának vett ingatlan nagyon jó befektetésnek bizonyulhat, hiszen az ingatlanárak folyamatosan emelkedést produkálnak, más eszközökkel ellentétben.

Forrás: ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.