Dunaújváros Hetilap

Előbb küldik a családi pótlékot!

doszerk - 2018. augusztus 11. 13:05

Idén is korábban fizeti ki az államkincstár az eredetileg szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat, így például a családi pótlékot – írja a Magyar Idők. Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese elmondta: a több mint egymillió érintett már augusztus végén megkapja az őt megillető összeget. A lépés indoka az, hogy a családok könnyebben fel tudjanak készülni az ősszel induló oktatási időszakra.

Idén is számíthatnak a családok arra, hogy a tanévkezdés megkönnyítése érdekében az államkincstár korábban utalja ki a családtámogatási ellátásokat. A lépés okairól szólva a pénzügyminiszter helyettese, Tállai András a Magyar Időknek azt mondta: az efféle juttatások kifizetésének módját kormányrendelet határozza meg.

Ennek előírásai szerint a családtámogatási ellátást főszabály szerint utólag, a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig, bankszámlára való utalás esetén a hónap harmadik napjáig kell folyósítani.

– A szabályozás ugyanakkor kiegészítő rendelkezést is tartalmaz, ez pedig azt írja elő, hogy az iskolakezdés előtt a jogosultak korábban megkapják a családtámogatási ellátásokat.

E szabály a családi pótlékra, a gyermekgondozást segítő ellátásra és a gyermeknevelési támogatásra is vonatkozik – mondta a miniszterhelyettes, majd rámutatott: az előre hozott kifizetés tehát nem valamiféle pluszjuttatást jelent, hanem az eredetileg szeptember elején járó ellátások korábbi kiküldéséről van szó. Szeptemberben így például családi pótlékot nem kapnak az érintettek, mivel augusztusban két juttatás érkezik hozzájuk.

Tállai András azt is elmondta, pontosan mikor érkezik meg idén az előre hozott kifizetés. – Azoknak a jogosultaknak, akik bankszámlára kapják az ellátást, a számlájukon augusztus 27-én, hétfőn írják jóvá az utalást.

Akik postán jutnak hozzá az összeghez, azoknál szintén augusztus 27. a fő dátum, a posta ugyanis ekkor kezdi meg az ellátások kézbesítését. Az utóbbi érintettek augusztus végén hozzájuthatnak a tételekhez – tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte azt is: az előre hozott kifizetés 1,2 millió ember helyzetét könnyíti meg.

A miniszterhelyettes ennek kapcsán kitért arra is, hogy idén az állam már kétszer annyit fordít a magyar családok támogatására, mint amekkora forrást 2010-ben szánt ilyen célra az akkori balliberális kabinet.

– Azóta a kormány rendkívül sokrétű és eredményes családtámogatási rendszert épített fel, amelynek a családi pótlék csak az egyik eleme – húzta alá a miniszterhelyettes, majd hozzátette: a kormány a munkához kötött támogatásokat tartja hatékonynak, ezért egyrészt kibővítette a családokat már eddig is megillető ellátások jelentős részét, másrészt új kedvezményeket vezetett be.

Úgy fogalmazott: például a 2011 óta élő családi adó- és járulékkedvezmény vagy a gyed extra és a családi otthonteremtési támogatás sok tíz- és százezer család boldogulásában játszik jelentős szerepet.

- magyaridok.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.