István, a király – a „nemzeti minimum” kifejezője

2018. augusztus 18. (szombat) 8:16 - Várkonyi Balázs

1983. augusztus 18-a: mérföldkő zene- és színháztörténetünkben. Harmincöt éve azon a napon a budapesti városligetben, a Királydombon lezajlott az első magyar történelmi tárgyú rockopera, az István a király ősbemutatója. Szörényi Levente és Bródy János műve fergeteges sikert aratott.

Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája ihlette darabot, amely az első előadásokon százhúszezer fős közönséget vonzott. István alakját Pelsőczy László formálta meg, énekhangját Varga Miklós kölcsönözte. A főbb szerepekben a kor jeles színészei, Berek Kati, Hűvösvölgyi Ildikó, Sára Bernadett, Juhász Jácint, Balázs Péter, Balázsovits Lajos voltak láthatók, valamint a népzene és a rock műfaj ismert képviselői: Sebestyén Márta, ifjú Csoóri Sándor, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Victor Máté. A koreográfiát Novák Ferenc tervezte. A hatalmas tetszéssel fogadott bemutatónak a darab két szerzője is részese volt az öreg- és a fiatal regös alakjában.

A rockopera számos nagy előadást megélt: játszották több kőszínházban, így a Nemzetiben is, szabadéren bemutatták Sevillában, Felvidéken, Erdélyben, Esztergomban, Szegeden, a Népstadionban és a Papp László sportarénában. Az egyik legemlékezetesebb előadás Csíksomlyón zajlott 2003-ban. A húszéves jubileumi előadáson a Somlyó két hegye közti nyeregben, a Hármashalom oltárszínpadon hatalmas szereplőgárda lépett fel, köztük sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai táncosok is. Ott gyűlt össze a legnépesebb nézőközönség: az Erdély minden részéből érkezettek száma becslések szerint megközelítette a félmilliót.

Az István a király sikere Szörényi Levente szavaival megteremtette a világlátástól, vallástól, identitástól független nemzeti minimumot: a múlttisztelet kifejezője lett.

A rovat további hírei: Mesél a múlt

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!

A közétkeztetés dolgozói nevében…

A közétkeztetés dolgozói nevében…

2020. január 21. (kedd)

Vastag-e a sör “gallérja”, mennyi hús van a főzelék mellett, tiszta-e a kanál, kés, elég erős-e a fekete kávé; elég gyors-e a kiszolgálás az üzemi étkezdékben, – az emberek ezen keresztül mérik le a közétkez­tetés és a vendéglátóipar dolgozói­nak munkáját. Nincs új a nap alatt: a Sztálinváros című lap 1955-ös cikke a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon.

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

2020. január 20. (hétfő)

A párosan épített panelháztömbök unatkozva támaszkodnak egymásnak, mint akik már semmi újat nem tudnak mondani a másiknak. A nyári délután napsütésében még szürkébbnek látszik hosszú, vaskos testük: olyanok, mint két őr a vártán...

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

2020. január 17. (péntek)

Várostörténeti kalandozás htomi blogján - a poszt az Igaz Szó című lap 1965-ös írását eleveníti fel. Nagyra törő tervek és persze pártállami frázisok - ezzel együtt is kötelező! Dunaújváros mesél!