István, a király – a „nemzeti minimum” kifejezője

2018. augusztus 18. (szombat) 8:16 - Várkonyi Balázs

1983. augusztus 18-a: mérföldkő zene- és színháztörténetünkben. Harmincöt éve azon a napon a budapesti városligetben, a Királydombon lezajlott az első magyar történelmi tárgyú rockopera, az István a király ősbemutatója. Szörényi Levente és Bródy János műve fergeteges sikert aratott.

Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája ihlette darabot, amely az első előadásokon százhúszezer fős közönséget vonzott. István alakját Pelsőczy László formálta meg, énekhangját Varga Miklós kölcsönözte. A főbb szerepekben a kor jeles színészei, Berek Kati, Hűvösvölgyi Ildikó, Sára Bernadett, Juhász Jácint, Balázs Péter, Balázsovits Lajos voltak láthatók, valamint a népzene és a rock műfaj ismert képviselői: Sebestyén Márta, ifjú Csoóri Sándor, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Victor Máté. A koreográfiát Novák Ferenc tervezte. A hatalmas tetszéssel fogadott bemutatónak a darab két szerzője is részese volt az öreg- és a fiatal regös alakjában.

A rockopera számos nagy előadást megélt: játszották több kőszínházban, így a Nemzetiben is, szabadéren bemutatták Sevillában, Felvidéken, Erdélyben, Esztergomban, Szegeden, a Népstadionban és a Papp László sportarénában. Az egyik legemlékezetesebb előadás Csíksomlyón zajlott 2003-ban. A húszéves jubileumi előadáson a Somlyó két hegye közti nyeregben, a Hármashalom oltárszínpadon hatalmas szereplőgárda lépett fel, köztük sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai táncosok is. Ott gyűlt össze a legnépesebb nézőközönség: az Erdély minden részéből érkezettek száma becslések szerint megközelítette a félmilliót.

Az István a király sikere Szörényi Levente szavaival megteremtette a világlátástól, vallástól, identitástól független nemzeti minimumot: a múlttisztelet kifejezője lett.

A rovat további hírei: Napraszóló

Nagyné kapavágása

Nagyné kapavágása

2019. szeptember 22. (vasárnap)

A nevezetes eseményre, az ünnepélyes kapavágásra 1956 kora őszén került sor. Egészen pontosan szeptember 19-én. Várostörténeti jelentősége volt! Valóban az, hiszen egy új ipari létesítmény, a szalmacellulózgyár építésének előhírnöke volt. Az pedig munkahelyeket teremtett, s nem mellékesen Újváros presztízsét erősítette.

A nullává nem lett ember

A nullává nem lett ember

2019. szeptember 15. (vasárnap)

Mi a csuda lehet egy ajtón a házmester-luk? Aztán miféle a bagolyműszak? Emlékszem, először csak a türelmetlen kíváncsiság vezetett, hogy végére járjak, mit rejtenek e szavak. Aztán rájöttem: a könyv, amelyet olvasok, sokkal több nyelvi fordulatot kínál föl, mintsem hogy leragadhatnék egyes szavakon.

Szembejött a véletlen

Szembejött a véletlen

2019. szeptember 08. (vasárnap)

Már a jövő sem a régi. Ezt a bizarr mondatot Géza préselte ki magából, miután szerelmi bánatának borús részleteit megosztotta ismerősével a sarki presszóban. Az ismerős csak bólogatott. Közben azon eszelt, vajon a nem túl olvasott Géza hogyan talált ki ilyen különös bölcsességet.

Szomjoltó közkutak

Szomjoltó közkutak

2019. szeptember 01. (vasárnap)

Az újságoshoz tartottam. Kerülővel, ahogy máskor is. Mehettem volna rövidebb úton, de akadt egy különös, parancsoló szempont: csak azért választottam azt az irányt, hogy útba ejtsem az iskolát, ahol a gyerekeim töltik napjaikat.

1526, úton a végzet felé

1526, úton a végzet felé

2019. augusztus 25. (vasárnap)

Laji, a kanászlegény megállt. Erősen fülelt. Mintha morajlana valami a távolban. De hogy mi, abban dűlőre nem jutott, így aztán ostorával csapott egyet, és a kesedisznóival indult a kövérebb fű irányába.

Ünnepidőben

Ünnepidőben

2019. augusztus 19. (hétfő)

Jól van, fiam, nem haragszunk, nem haragszunk. – Mi sem, felség, mi sem, felség. Egy fordulat a király és a furfangos juhász párbeszédéből. Az eltüsszentett birodalom című mesejátékban figyelt föl rá a keresztfiam. Nem hagyta nyugodni a dolog: ilyen pimaszul lehetett beszélni egy királlyal?

Délidő, éjsötét

Délidő, éjsötét

2019. augusztus 11. (vasárnap)

Akkor is nyár volt, augusztus. Ifjúkora élményeinek színhelyén csatangoltak a barátokkal. A Lápastói-dűlőben leültek az évszázados csőszharang tövébe. Hallgattak. Fullasztó meleg volt.