Dunaújváros Hetilap

Izsák Máté a kijáró képviselő

doszerk - 2018. augusztus 31. 8:06

Izsák Máté képviselő végig sétált a Dózsa György úton. Nemcsak úgy magánemberként, hanem azért, mert személyesen akarta megvizsgálni, hogy az ottlakók által korábban felvetettek megoldódtak-e.

- Egy nagyon kedves hölgy,  Bordács Kata  írt nekem levelet, amelyben a város egyik bevásárló utcájának problémájára hívták fel a figyelmet –magyarázza a körzet képviselője. - Már a hivatal több irodájával egyeztettem, de személyesen is meg szeretnénk győződni arról, hogyan haladnak a dolgok.

- Mit kértek?

- Több dolgot is. Az egyik a patkányok irtása. Egyeztettem a városüzemeltetéssel, jelezték a város megbízott rágcsálóírtó vállalkozásának, akik kihelyezték a csalikat, s folyamatosan ellenőrzik azokat. Azt az információt kaptam, hogy egy ideje már nem látják a patkányok nyomát. Természetesen az újbóli visszaköltözésüket meg kell akadályozni, ennek egy részében én tudok segíteni, a másik az itt élőkön múlik. A búvóhelyet kereső állatoknak meg kell szüntetni a menedékét. Van néhány bokor itt a járda mellett. Egyeztettem ezek kivágásáról is, ahogy a szolgáltató, a DVG  Zrt. ide tud jönni, ezt is rendbe tudjuk tenni. A másik a kukák és környéke. Ha a szemetet mellé rakják, ha egyes boltosok a kartonokat kint gyűjtik, akkor hiába a bokortalanítás…

Természetesen „vizsgálódás közben a körzet képviselőjét többen megállítják. Katona Miklós, az egyik bolt bérlője azt teszi szóvá, hogy gyakorlatilag a kézi szemetesek környéke örökké rendezetlen, cigarettacsikkekkel van körbe szórva és mellé rakva a sok szemét. Hamarosan parázs vita kerekedik, mert vannak, akik még több szemetest szeretnének, mások pedig arra megfontolásra jutnak, hogyha nem lenne szemetes, elvinnék magukkal a PET- palackjaikat az utcán járókelők, illetve a háztartási hulladék elhelyezésének se az utcai szemetest tekintenék.

A nem is olyan rég még új tárolók, „kibelezve”, mert a csikkgyűjtők szétszedték a kukák nagy részét. A helyzet semmi esetre sem vidító.

A legtöbb butiktulajdonos, azonban időt, energiát nem sajnálva teszi rendbe a boltja előtti területet. Igyekeznek kulturált környezetet teremteni a boltjukon kívül is. Naponta söpörnek, szedik az eldobált szemetet, a parkoló autók alól az avart. Tiszteletre méltó erőfeszítésükhöz a képviselő úgy véli, hogy meg kell adni a lehető legtöbb segítséget.

- Úgy látom, hogy a nyári időszakban, amikor sok folyadékot iszunk, ezen a területen nem elegendő a heti kétszeri ürítése az edényeknek- összegzi a látottakat. - Kérni fogom, hogy jövő szezontól legalább három ürítés legyen, s a szemetesek környékének tisztántartására is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Az egyik boltos hölgy az  OTP előtti parkoló állapotáról érdeklődik, a képviselőnek írt levél ezt is tartalmazza: „ Az OTP-nél levő nagy parkoló állapota siralmas...  A térkő hiányos, mozog, meg van süllyedve. Balesetveszélyes !!  Esőzések alkalmával  csapadék elvezetés nincs , bokáig ér a víz”.

- Sajnos, ez részben OTP és részben a Kék Duna Áruház területe és tulajdona – magyarázza Izsák Máté - nincs közvetlen ráhatásunk, de egyeztetünk az érintettekkel. Az OTP már lenyírta a sövényeket.

Majd szó esik a tetves fákról is, de hát az időjárás már csak ilyen volt, lehetetlenség volt a tetveket kiirtani. Mindenestre nyilvánvaló, hogy a Dózsa György úti platánsorra is ifjítás vár. Gyakorlatilag a jövő évi csonkolással lehetőséget kapnak a fák arra, hogy meghosszabbodjon az életük.  Az új, fiatal hajtások pedig nem balesetveszélyesek, nem kell félni attól, hogy egy kisebb vihar után a járókelőkre, az autókra esnek a belül már kiszáradt ágak.

- Tudom, lesznek, akik felháborodnak, hogy mi történik a fákkal, de érdemes megnézni a Kossuth Lajos utcát, nagyon szépen megfiatalodtak a fák.

Nem kellemetlen így egyszerre ennyi véleményt, kérést kap?

- Nem, sőt ez a dolgom.  Én ismerem a körzetem problémáit és lehetőségeit. Nagyon sok lakóval rendszeres kapcsolatban vagyok. S tudom azt is, hogy aki némileg vehemensebben fogalmaz, az is jól és jót akar. Szerintem közös érdekünk, hogy szép, tiszta, élhető és rendezett körülmények legyenek. A képviselőnek is az az érdeke, hogy rendben haladjanak a körzetében a dolgok. Vannak olyan felvetések, amiket könnyebben lehet megoldani, de olyanok is, amiknek az elintézése kissé bonyolultabb. De miért lenne egy városrész más, mint a saját életünk, a saját dolgaink.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.