Meghosszabbították a hőségriasztást

doszerk - 2018. augusztus 3. 15:56

Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást, amely pénteken éjfélig volt elrendelve, két nappal meghosszabbítsák. Az államtitkárság a döntésről értesítette a megyei kormánymegbízottakat - közölték, hozzátéve: egyéb intézkedésre jelenleg nincs szükség.

Közleményükben kiemelték: az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Azt kérik, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósokat arra kérik: fokozott óvatossággal vezessenek.

Ezen felül felhívták a lakosság figyelmét: ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. - írta az Emmi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett az ország nagy részén felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek.
A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a hőség. A maximumok általában 30 Celsius-fok felett lesznek, néhol pedig a leghidegebb órában is 25 fok körül alakul a hőmérséklet. 
Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. 

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben.

Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.