Tudomány egész este

2018. szeptember 26. (szerda) 11:48 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Péntek este hat és tíz között az egyetem négy intézete több, mint harminc programmal várja az érdeklődőket.

Egyre népszerűbb Európában a Kutatók Éjszakája, amit 2005 óta minden évben megrendeznek. Tavaly már ötszáz városban, közel egymillióan látogattak el a programokra. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes a Kutatók Éjszakájáról szóló szerda délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem is évek óta csatlakozik a programsorozathoz. A tavalyi évben országosan kétszáz helyen várták a látogatókat a legkülönbözőbb programokkal. Az egyetem fő célja az, hogy ez alkalommal is kinyissák a kapukat az érdeklődők előtt, megismertessék a fiatalokkal, középiskolásokkal, vagy az idősebbekkel a tudományos világot és betekintést engedjenek az intézményben folyó kutatásokba.

Dr. Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes elmondta, az egyetem négy intézete harmincnál is több programmal készül a pénteki napra. Este hat és tíz között elsősorban a fizikai, kémiai kísérletek kerülnek előtérbe, főleg a Műszaki Intézet szervezésében. A programok alatt olyan berendezéseket, készülékeket, laborokat is láthatnak az érdeklődők, amik általában nem nyitottak a hétköznapokon, vagy olyan kísérletek, mint a folyékony nitrogénnel működő, lebegő szupravezető, amit Dr. Horváth Miklós, a Műszaki Intézet igazgatója is bemutatott. De pénteken lesz még maidlab bemutató, érdekes mechanikai, feszültségoptikai jelenségek, kísérletek szén-dioxiddal, vagy luminollal és víz alatti tűzijáték is. Ezen felül az Informatikai Intézet is bőséges programot kínál, úgy, mint a villamos energiatermelésről szóló előadás, de a humán beállítottságú látogatók sem maradnak esemény nélkül, őket a Társadalomtudományi Intézet és a Tanárképző Központ várja majd, így mindenki találhat számára megfelelő programot.

A rovat további hírei: Oktatás

Képességfejlesztés és tehetséggondozás

Képességfejlesztés és tehetséggondozás

2018. október 18. (csütörtök)

A tehetséges fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy megcsillogtathassák a bennük rejlő tudást, a problémákkal küszködő gyermekek felzárkóztatását pedig gyógypedagógusok segítik a Petőfi iskolában.

A pályaválasztás felé

A pályaválasztás felé

2018. október 18. (csütörtök)

A Budapesti Gazdasági Egyetem a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben.

Felújítás az extra hosszú szünet alatt

Felújítás az extra hosszú szünet alatt

2018. október 17. (szerda)

Rendkívüli munkanap-áthelyezéssel két hetes lesz az őszi szünet a Dózsa iskolában annak érdekében, hogy az energetikai felújítás részeként többek között kicserélhessék a bejárati ajtókat.

Kis pékek nagy napja a Móriczban

Kis pékek nagy napja a Móriczban

2018. október 16. (kedd)

Ma van a kenyér világnapja, melyet rendhagyó módon ünnepeltek meg a Móricz Zsigmond Általános Iskolában a Széchenyi pékség munkatársai a gyerekek bevonásával.

Pályaorientációs nap a Dózsában

Pályaorientációs nap a Dózsában

2018. október 16. (kedd)

A Dózsa György Általános Iskolában az október 13-i szombati munkanapon a Dunaújvárosi Iparkamara támogatásával pályaorientációs napot tartottak, melyen az összes tanuló, vagyis 745 diák vett részt.

Dózsa iskolás vagyok!

Dózsa iskolás vagyok!

2018. október 16. (kedd)

Hétfőn a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskolában hivatalosan is az intézmény tanulóivá fogadták a legkisebbeket, vagyis az első osztályosokat. 

Egészségnap a Petőfiben

Egészségnap a Petőfiben

2018. október 14. (vasárnap)

Régi hagyomány a Petőfi iskolában az egészségnap, ezt a rendezvényt most a szombati „ledolgozós” napra időzítették (az ünnepek miatt október 13-a tanítási napnak számított).