Tudomány egész este

2018. szeptember 26. (szerda) 11:48 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Péntek este hat és tíz között az egyetem négy intézete több, mint harminc programmal várja az érdeklődőket.

Egyre népszerűbb Európában a Kutatók Éjszakája, amit 2005 óta minden évben megrendeznek. Tavaly már ötszáz városban, közel egymillióan látogattak el a programokra. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes a Kutatók Éjszakájáról szóló szerda délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem is évek óta csatlakozik a programsorozathoz. A tavalyi évben országosan kétszáz helyen várták a látogatókat a legkülönbözőbb programokkal. Az egyetem fő célja az, hogy ez alkalommal is kinyissák a kapukat az érdeklődők előtt, megismertessék a fiatalokkal, középiskolásokkal, vagy az idősebbekkel a tudományos világot és betekintést engedjenek az intézményben folyó kutatásokba.

Dr. Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes elmondta, az egyetem négy intézete harmincnál is több programmal készül a pénteki napra. Este hat és tíz között elsősorban a fizikai, kémiai kísérletek kerülnek előtérbe, főleg a Műszaki Intézet szervezésében. A programok alatt olyan berendezéseket, készülékeket, laborokat is láthatnak az érdeklődők, amik általában nem nyitottak a hétköznapokon, vagy olyan kísérletek, mint a folyékony nitrogénnel működő, lebegő szupravezető, amit Dr. Horváth Miklós, a Műszaki Intézet igazgatója is bemutatott. De pénteken lesz még maidlab bemutató, érdekes mechanikai, feszültségoptikai jelenségek, kísérletek szén-dioxiddal, vagy luminollal és víz alatti tűzijáték is. Ezen felül az Informatikai Intézet is bőséges programot kínál, úgy, mint a villamos energiatermelésről szóló előadás, de a humán beállítottságú látogatók sem maradnak esemény nélkül, őket a Társadalomtudományi Intézet és a Tanárképző Központ várja majd, így mindenki találhat számára megfelelő programot.

A rovat további hírei: Oktatás

Mindent a szakmákról a Rudasban

Mindent a szakmákról a Rudasban

2019. február 22. (péntek)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szakmák Napja elnevezésű programot a Rudas diákjainak csütörtökön. A nap folyamán saját szakirányukról hallhattak fontos információkat a szakemberektől.

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.