Tudomány egész este

2018. szeptember 26. (szerda) 11:48 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Péntek este hat és tíz között az egyetem négy intézete több, mint harminc programmal várja az érdeklődőket.

Egyre népszerűbb Európában a Kutatók Éjszakája, amit 2005 óta minden évben megrendeznek. Tavaly már ötszáz városban, közel egymillióan látogattak el a programokra. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes a Kutatók Éjszakájáról szóló szerda délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem is évek óta csatlakozik a programsorozathoz. A tavalyi évben országosan kétszáz helyen várták a látogatókat a legkülönbözőbb programokkal. Az egyetem fő célja az, hogy ez alkalommal is kinyissák a kapukat az érdeklődők előtt, megismertessék a fiatalokkal, középiskolásokkal, vagy az idősebbekkel a tudományos világot és betekintést engedjenek az intézményben folyó kutatásokba.

Dr. Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes elmondta, az egyetem négy intézete harmincnál is több programmal készül a pénteki napra. Este hat és tíz között elsősorban a fizikai, kémiai kísérletek kerülnek előtérbe, főleg a Műszaki Intézet szervezésében. A programok alatt olyan berendezéseket, készülékeket, laborokat is láthatnak az érdeklődők, amik általában nem nyitottak a hétköznapokon, vagy olyan kísérletek, mint a folyékony nitrogénnel működő, lebegő szupravezető, amit Dr. Horváth Miklós, a Műszaki Intézet igazgatója is bemutatott. De pénteken lesz még maidlab bemutató, érdekes mechanikai, feszültségoptikai jelenségek, kísérletek szén-dioxiddal, vagy luminollal és víz alatti tűzijáték is. Ezen felül az Informatikai Intézet is bőséges programot kínál, úgy, mint a villamos energiatermelésről szóló előadás, de a humán beállítottságú látogatók sem maradnak esemény nélkül, őket a Társadalomtudományi Intézet és a Tanárképző Központ várja majd, így mindenki találhat számára megfelelő programot.

A rovat további hírei: Oktatás

Tehetséggondozásból ötös a Dózsa iskolának

Tehetséggondozásból ötös a Dózsa iskolának

2019. június 23. (vasárnap)

A tehetséggondozó program több mint tíz évvel ezelőtt indult útjára a Zalabéri Általános Iskolából, és nőtte ki magát mára egy országos hálózattá, melynek díjazottja a Dózsa György Általános Iskola.

Újabb együttműködési megállapodás

Újabb együttműködési megállapodás

2019. június 17. (hétfő)

Dunaújvárosi Egyetem és az Adu-Alba Kft. együttműködési megállapodást írt alá az intézmény kisrektori tanácstermében.

A tanév legjobbjai kaptak elismerést

A tanév legjobbjai kaptak elismerést

2019. június 13. (csütörtök)

Az idei tanév végén is folytatódott a hagyomány, amikor a város iskoláinak legkiemelkedőbb eredményeit elért tanulóit köszöntötte Cserna Gábor, városunk polgármestere.

Kezdődik a vakáció!

Kezdődik a vakáció!

2019. június 12. (szerda)

Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és megkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáció csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára. Várhatóan idén is sok diák vállal munkát, illetve tölti a szünidő egy részét táborban. A taborfigyelo.hu portál szerint a legnépszerűbbek a sport tematikájú vakációs lehetőségek, és a legtöbben Veszprém megyében táboroznak.

Óvodapedagógusok díjazása

Óvodapedagógusok díjazása

2019. június 11. (kedd)

Többek között a jubiláló, a nevelési évben kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat is díjaztak a Dunaújvárosi Óvoda pedagógusnapi ünnepségén. A bázisintézményként működő óvoda több munkatársa tett sikeres minősítő vizsgát ebben a nevelési évben.

Együtt tesznek a környezetért

Együtt tesznek a környezetért

2019. június 08. (szombat)

A dunaújvárosi Waldorf óvoda és általános iskola tanárai, és a gyerekek szülei közösen ültettek el összesen negyvenhét fát a szabadstrand melletti területen.

A pedagógusok több évtizedes munkáját díjazták

A pedagógusok több évtizedes munkáját díjazták

2019. június 07. (péntek)

Idén is átadták a Pedagógus díjakat a városi oktatási intézmény azon dolgozóinak, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a tanulók fejlődését, valamint elismerték a nyugállományba vonuló pedagógusok áldozatos tevékenységét is.