Tudomány egész este

2018. szeptember 26. (szerda) 11:48 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Péntek este hat és tíz között az egyetem négy intézete több, mint harminc programmal várja az érdeklődőket.

Egyre népszerűbb Európában a Kutatók Éjszakája, amit 2005 óta minden évben megrendeznek. Tavaly már ötszáz városban, közel egymillióan látogattak el a programokra. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes a Kutatók Éjszakájáról szóló szerda délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem is évek óta csatlakozik a programsorozathoz. A tavalyi évben országosan kétszáz helyen várták a látogatókat a legkülönbözőbb programokkal. Az egyetem fő célja az, hogy ez alkalommal is kinyissák a kapukat az érdeklődők előtt, megismertessék a fiatalokkal, középiskolásokkal, vagy az idősebbekkel a tudományos világot és betekintést engedjenek az intézményben folyó kutatásokba.

Dr. Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes elmondta, az egyetem négy intézete harmincnál is több programmal készül a pénteki napra. Este hat és tíz között elsősorban a fizikai, kémiai kísérletek kerülnek előtérbe, főleg a Műszaki Intézet szervezésében. A programok alatt olyan berendezéseket, készülékeket, laborokat is láthatnak az érdeklődők, amik általában nem nyitottak a hétköznapokon, vagy olyan kísérletek, mint a folyékony nitrogénnel működő, lebegő szupravezető, amit Dr. Horváth Miklós, a Műszaki Intézet igazgatója is bemutatott. De pénteken lesz még maidlab bemutató, érdekes mechanikai, feszültségoptikai jelenségek, kísérletek szén-dioxiddal, vagy luminollal és víz alatti tűzijáték is. Ezen felül az Informatikai Intézet is bőséges programot kínál, úgy, mint a villamos energiatermelésről szóló előadás, de a humán beállítottságú látogatók sem maradnak esemény nélkül, őket a Társadalomtudományi Intézet és a Tanárképző Központ várja majd, így mindenki találhat számára megfelelő programot.

A rovat további hírei: Oktatás

A Dunaferr iskola végzősei is feltűzték a szalagot

A Dunaferr iskola végzősei is feltűzték a szalagot

2018. december 15. (szombat)

Lezajlott a Dunaújvárosi Sportcsarnokban a Dunaferr iskola szalagtűző ünnepsége, tehát péntektől a suli kilenc végzős osztályának diákjai büszkén feszíthetnek kabátjukon a szalaggal egészen az érettségiig.

Dózsások az erőműben

Dózsások az erőműben

2018. december 13. (csütörtök)

Nagy érdeklődéssel látogattak el a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola tanulói a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjába.

Mesemondásból ötös

Mesemondásból ötös

2018. december 12. (szerda)

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Nagyvenyimen a tankerületi mesemondó versenyt. A versenyre, a megye számos településéről érkeztek diákok. A gárdonyis Somogyi Angelika Kármen 3.c osztályos tanuló első helyezést ért el egy zagyvarónai népmesével. Felkészítő tanára dr. Horváthné Lázár Gabriella volt.

Elkezdődött a szalagavató szezon

Elkezdődött a szalagavató szezon

2018. december 08. (szombat)

A Rudas iskola látványos szalagtűző ünnepségével kezdetét vette városunkban is az időszak, ami jelzi a végzősöknek, lassan itt a ballagás és az érettségi, de addig bulizhatnak egy jót.

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

2018. december 06. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetem már több, mint tíz éve folyamatosan bővíti a kínai felső oktatási intézményekkel való együttműködési megállapodásokat, a tekintélyes listára pedig egy újabb főiskola is felkerült.

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

2018. december 05. (szerda)

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a szervezet.

Péntekig lehet jelentkezni!

Péntekig lehet jelentkezni!

2018. december 04. (kedd)

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni.