Dunaújváros Hetilap

Megemlékezés és díjátadó a nemzeti ünnepen

2018. október 23. (kedd) 13:17 - Brousil Csaba

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulója alkalmából megemlékezést rendez városunk önkormányzata és a Bartók színházban ünnepélyes keretek között átadták a Dunaújvárosért Díjat is.

Az október 23-i megemlékezés a temetőben, a kopjafánál kezdődött ma reggel.  A Himnusz közös eléneklését követően a Bartók Kamaraszínház zenei és prózai betétekkel tűzdelt előadását láthatta a közönség Tőkés Nikoletta színésznő, Őze Áron igazgató és Sipos Imre művészeti vezető tolmácsolásában. Ezt követően Farkas Márta, a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézmény vezetőjének ünnepi beszédével és koszorúzással folytatódott a megemlékezés, melyet a Szózat közös eléneklése zárt.

A képre kattintva galéria nyílik!

A megemlékezés és a koszorúzás után a Bartók színházban folytatódott az ünnepi program, ahol a Vasas Táncegyüttes előadása után ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester.

- Ma azt a 62 évvel ezelőtti napot ünnepeljük, amikor a szabadságszerető magyarok ráébredtek, hogy bár különböző életeket élnek, mégis ugyanahhoz a nemzethez tartoznak – folytatta a polgármester. Mansfeld Péter, Wittner Mária, Tóth Ilona, Angyal István, Dózsa László, Szabó János, Pongrátz Gergely, Nagy Imre, Mindszenty József, Dunapentelén Patkó István, Lénárt István, Szőke Dezső. Patkó István, akit nagy tisztelettel köszöntök körünkben! Ma ő is itt van velünk – emelte ki ünnepi beszédében Cserna Gábor.

- A 20. században diktatúrák, katonai birodalmak okozták a bajt, most a globalizáció fenyeget. Egy pénzügyi spekuláns birodalma foglyul ejtette Brüsszelt, és az unió jó néhány tagállamát. Elképedve látjuk, hogy ténykedése nyomán Európában felütötte a fejét a terror és az erőszak. Soros György birodalmának határai nincsenek, de van világmédiája, kiterjedt hálózata, pénzen megvásárolt emberei. Ez a birodalom hozta ránk az újkori népvándorlást, a migránsok invázióját. Ilyen helyzetben minden választás sorsdöntő Európában – hangsúlyozta a polgármester.

- Két héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök úr Pécsen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia átadó ünnepségén arról beszélt, „le kéne dobni a vállunkról” az álszerénységet, és „vállalnunk kell a sikereinket is”. Dunaújvárosban nagyléptékű haladást értünk el közös erőfeszítéssel, kormányzati támogatással. Óvodák, bölcsődék és iskolák újultak meg a közelmúltban. A „Zöld Város” projektünkből már nagyon szépek a két Vasmű út közötti parkok, a Városháza téren átadtuk az új kávézót.Hamarosan befejezzük a járdák, a Duna-parti lépcsősorok felújítását az új közvilágítással együtt. A projekt következő lépése a Dózsa mozi felújítása, egyben rendezvényközponttá alakítása lesz. Folytatjuk a város útjainak felújítását. A közeljövőben a Szigeti út, a Ruhagyári út, a Budai Nagy Antal út, a Dózsa György út újabb szakasza kerül sorra. A Modern Városok Program történelmi léptékű fejlesztést jelent Dunaújváros számára. Ígéretünket betartva a nyárra átadtuk, pontosabban visszaadtuk a dunaújvárosiaknak az élményfürdőt, amelyet a gyermekek és a nyugdíjasok -önkormányzatunknak köszönhetően- ingyen látogathatnak. Hozzáfogtunk a Fabó Éva Sportuszoda felújításához, ami igen sok sportoló és úszásoktatásra járó gyermek számára jelent átmeneti nehézséget. A közelmúltban országosan is egyedül álló, európai szintű küzdőcsarnokot adtunk át a Radarban.

- Az egykori „Zöld SZTK” épületének teljes körű átalakítása látványos szakaszához érkezett. Reményeim szerint jövő év elején birtokba vehetik a járási hivatal munkatársai és Dunaújváros polgárai a korszerű közigazgatási központot – összegezte a fejlesztéseket a polgármester. Amikor egy város ilyen lehetőségeket kap, körültekintően kell eljárnia. Mi ezt tesszük, mert nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is tervezzük és építjük – mondta. Kegyelettel emlékezünk a kommunizmus minden magyar, minden dunapentelei, minden más nemzethez tartozó áldozatára, a kommunizmus elleni harc mártírjaira – zárta ünnepi beszédét Cserna Gábor.

Ezután a Dunaújvárosért Díjak átadása következett, melyet idén Birkás Istvánnak és Ongai Gábornak posztumusz, valamint Nyári Ilonának és Grábics Gábornak ítélt oda a közgyűlés.

Birkás István Munkácsy-díjas festőművész művészetszervezői tevékenységéről minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy meghatározta Dunaújváros művészeti életének és intézményrendszerének alakulását. Folyamatosan vállalt közösségi és közéleti feladatokat a városban. 1972-től 1989-ig vezette az Amatőr Műhelyt, ami egyszerre volt szakkör és szellemi alkotóműhely, a jövő képző- és iparművész generációjának felnevelője. A Képcsarnok városi üzletének bezárása után, művésztársaival megalapította az Y Galériát. Jelentős szerepet vállalt a ma újra működő és nemzetközileg is jelentős Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozion létrehozásában és Magyarország egyik legjelentősebb kortárs kiállítóhelyként számon tartott Kortárs Művészeti Intézet létrejöttében, az ez utóbbit működtető Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke is volt 1990 és 1997 között. A rendszerváltás idején önkormányzati képviselőként és kulturális bizottság elnökeként is tevékenykedett.

Szakmai ismertségét az 1970-től megrendezett számtalan kiállítása és a róla szóló publikációk is jegyzik. Városunk emblematikus alakja, a magyar és a dunaújvárosi képzőművészet kiemelkedő képviselője az idei évben, 71 évesen hunyt el. Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a városunkban végzett több évtizedes lelkiismeretes és példaértékű művészeti tevékenységének elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” Birkás István részére POSZTUMUSZ adományozta. A díjat Birkás Istvánné vette át.

Ongai Gábor rendőr őrnagy 1996-ban kezdte meg hivatásos rendőri szolgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Őr-és Járőrszolgálati Alosztály állományában, mint járőr. A rendőri pályán eltöltött több mint húsz év alatt járőrvezető, nyomozó, ügyeletes tiszt, megbízott, majd kinevezett alosztályvezetői feladatokat végzett. Szolgálati feladatait maximális igyekezettel, pontosan, megbízhatóan látta el. Folyamatosan képezte magát, a Rendőrtiszti Főiskolán felsőfokú rendőri végzettséget szerzett. Megszerzett szaktudásának, ismereteinek átadásával kiemelkedően segítette a munkatársai hatékony munkavégzését, a fiatal kollégák beilleszkedését. Szolgálata során kimagasló szerepet vállalt és töltött be a városi rendezvények rendőr szakmai irányításában, szakmáját hivatásának tekintette. Példamutató helytállását a szervezeten belül többször elismerték, munkássága, közvetlen jókedve és vidám egyénisége mindig átsegítette a kihívásokon. Tragikus hirtelenséggel távozott a közelmúltban, nagy űrt hagyva ezáltal családja és a rendőrkapitányság életében. 

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a kimagasló és lelkiismeretes tevékenységének elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” Ongai Gábor rendőr őrnagy úr részére POSZTUMUSZ adományozta. A díjat felesége vette át.

Nyári Ilona az elmúlt években ikonná vált az újtelepiek életében. A városrészt érintő segítő tevékenységét a jobbítás szándékával, lelkesen és önként végzi. Ehhez a nemes célhoz keresett és talált is társakat. Egyik alapító tagja és elnökhelyettese a Városvédők Újtelepért Egyesületnek, továbbá létrehozta az Újtelep-csoportot. Az újtelepi lakók kérésének eleget téve az első sikeres akciója a 2012-ben lombelszállítás megszervezése volt. A közbiztonság javításának érdekében felvette a kapcsolatot az egyik városi polgárőr szervezettel, ennek révén már több éve járőröznek éjszakánként Újtelepen is, ami jelentősen javította a körzet biztonságát. Szintén az ő nevéhez köthető népszerű rendezvény a nyárbúcsúztató "ÖKO-nap". Különféle hulladékok szelektív begyűjtését szervezi meg olyan formában, hogy ennek környezetvédelmi szemléletformáló hatása is legyen. Kérésre az idős, beteg lakótársakhoz házhoz is mennek. A gyerekeket pedig ÖKO-ajándékokkal, kiállítással várják. 2013-ban  létrehozta és azóta is kezeli az Újtelep (Dunaújváros) zárt facebook-csoportot, amelynek mára  több mint 700  tagja van, és  virtuális lakossági fórumként lehetővé teszi az információk gyors közzétételét. Gondolt azokra a lakókra is, akik a hagyományos információszerzést részesítik előnyben, és ezért negyedévente megszerkeszti az Újtelepi Hírlap c. ingyenes helyi újságot, amit a lakónegyed mind az 1000 családi házába eljuttatnak az önkéntes segítők. Megálmodta és megszervezte a Szomszédünnepet is 2015 tavaszán. Az Újtelepi Piknik több száz résztvevőjét, gyerekeket és a felnőtteket a közösségi munka után pedig minden évben számos program várja.

A Mikulás- parti első alkalommal 2015 decemberében varázsolta el az újtelepi gyermekeket. Az ötletgazda és a főszervező ugyancsak Nyári Ilona volt, mint ahogyan a városrészi adventi készülődés, melynek során ünnepi világítást, fenyőfadíszítést, a lakókat köszöntő táblákat állítanak fel. Hozzá kötődik Újtelepi Tündérkert játszótér létrehozásának, karbantartásának, takarításának és bővítésének megszervezése is. Közösségformáló-, és közösségépítő tevékenysége sokrétű, nehéz is felsorolni valamennyi kezdeményezését. Példaértékű munkáját a Nők Lapja Hősei című országos versenyben második helyezéssel jutalmazták, míg a Duna TV Család-barát című műsora a Hétköznapi Hősök rovatban mutatta be életét.           

Közel egy évtizede segíti önzetlenül az újtelepi városrész és ezáltal Dunaújváros értékeinek gyarapítását. Példaértékű tevékenyégének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a „Dunaújvárosért” díjat Nyári Ilona részére adományozta.

Grábics Gábor Dunaújváros életében meghatározó közéleti személyiség, kivételes szereplője a helyi vállalkozói szcénának. Anyai nagyapja Baranya megyében falusi kocsmáros, édesapja pedig városunk egyik legközismertebb vendéglátós igazgatója volt. A vállalkozó a budapesti szerb-horvát gimnázium elvégzése után az Arany Csillag Étteremben pincértanulóként kezdett el tevékenykedni. 1972-től 13 évig üzletvezető-helyettesként dolgozott. Eközben egy évet a drezdai Szeged Étteremben töltött. Folyamatosan gyarapította szakmai tudását, valamint a horvát felsőfokú nyelvvizsga mellé a németet is megszerezte. Ma a társtulajdonosa a belváros szívében lévő kedvelt kávézónak, a Cornernek.

Felesége révén pentelei családba nősült. Talán e gyökerek is motiválták arra, hogy részt vegyen a pentelei hagyományőrzők munkájában, mely tevékenységét 2014-ben Pro Pentele díjjal ismertek el. A Pentelei Borversenyt 2002 óta rendezi, ügyelve a verseny szakmai színvonalának folyamatos emelésére, mellette pedig a versenydíjak szponzorálását is megvalósítja. A bor és borkultúra általi szeretetből és elhivatottságból 2001-ben alapította meg Dunaújváros belvárosának szívében, a Corner Kávéház által nyújtott kellemes, baráti légkörben a Borklubot, mely akkor 30 alapító tagot számlált. A Penteléért Alapítvány céljait is támogatja, így a határon túlról érkező magyar diákok támogatásában is segít. Több mint tíz éve vállalja a tanulók tanulmányi ösztöndíját, valamint hétvégi étkezésüket is biztosítja. Szívügye a Szent István ünnep támogatása is, gondoskodik a testvértelepülésről, Csantavérről érkező barátok vendéglátásáról. Hosszú évek óta képviselője a dunaújvárosi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, aktívan támogat minden közösségi megmozdulást, lokálpatriótaként valamennyi fejlesztés lelkes segítője. Grábics Gábor lelkiismeretesen figyel a városi értékek fejlődésére, önzetlenül segíti a hagyományteremtő/hagyományőrző rendezvényeket, tetteiben tükröződik lakóhelye iránti tenni akarás és szeretet.

Példaértékű és elhivatott tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a „Dunaújvárosért” díjat Grábics Gábor részére adományozta.

A díjak átadása után újra a Vasas Táncegyüttes vette birtokba a színpadot, hogy színvonalas műsorukkal köszöntsék a díjazottakat. Majd egy állófogadás következett, ahol dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos mondott pohárköszöntőt. Kiemelte az ’56-as forradalom jelentőségét, a szabadságvágy elfojthatatlanságát és a megemlékezés fontosságát, majd köszöntötte a Dunaújvárosért Díjjal frissen kitüntetetteket és hozzátartozóikat.

A Dunaújvárosért Díj átadása (2018)

A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
A Dunaújvárosért Díj átadása (2018) - fotó: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

Feljelentést tesz Pintér Tamás

Feljelentést tesz Pintér Tamás

2020. október 01. (csütörtök)

Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tesz – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Pintér Tamás. A polgármester elmondta: véleménye szerint a fideszes vezetés által tavaly februárban benyújtott 1,5 milliárd forintos hitelkérelemről Cserna Gábor nem adott megfelelő tájékoztatást, pedig a megvizsgált dokumentumok alapján minden információnak a birtokában volt.

„… élhető városba jobb buszközlekedést”

„… élhető városba jobb buszközlekedést”

2020. szeptember 30. (szerda)

A városi buszközlekedés átalakításáról tartott tájékoztatót Tóth Kálmán a keddi közgyűlést követően a Városházán; a feladatot önkormányzati színtéren koordináló képviselő a fejlesztések céljai mellett a téma kapcsán összeállított online kérdőív kitöltésére buzdította a városlakókat.

DSTV: a lomtalanításról – számokban

DSTV: a lomtalanításról – számokban

2020. szeptember 30. (szerda)

Összesen több mint négyszáz köbméternyi, mintegy huszonhét tonnának megfelelő hulladék gyűlt össze a Római városrészben tartott lomtalanításon hétvégén. Erről sajtótájékoztatón számolt be Mezei Zsolt, Dunaújváros általános hatáskörű alpolgármestere. Az eseményen elhangzott: a kezdeményezés ezen a hétvégén is folytatódik, ezúttal a Béke városrészben. Hangkép.

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

2020. szeptember 29. (kedd)

Nagy többséggel választották újra a közelmúltban szervezett tisztújítás során, újabb ciklusra kapott bizalmat a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöki teendőinek ellátására Králik Gyula. Az elmúlt időszak eredményei mellett a (közel)jövő terveiről is nyilatkozott. Interjú.

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

2020. szeptember 29. (kedd)

Rendkívüli közgyűlést tartott Dunaújváros Önkormányzata szeptember 29-én, kedden a Városháza "C" szárnyában. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaztak a döntéshozók, melyek többek között: az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintették.

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

2020. szeptember 29. (kedd)

Sikeresen debütált az új lomtalanítási szisztéma a Római városrészben a hét végén, a folytatásban komoly sorozatra készülnek: a lomtalanítás a Béke városrészben folytatódik, az elektronikai és fémhulladék gyűjtésére három napon öt városrészben, összesen hét helyszínen nyílik lehetőség.

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.