Dunaújváros Hetilap

A város levegőjének tisztaságáért

Brousil Csaba - 2018. november 8. 14:26

Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót a városi légszennyezettség kérdésében csütörtökön a párt Vasmű úti irodájában.

Cserna Gábor elmondta, hogy az ismét magas városi légszennyezettségi adatok ellenére a vasmű menedzsmentje továbbra sem tett érdemi lépéseket a levegő tisztaságának javítása érdekében. Mint mondta, sok városlakó érdeklődik a Polgármesteri Hivatalban, szóban és írásban is ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban. Ami - mint mondta- jogos is, hiszen szakemberek által kijelentett tény, hogy a vasmű nem tartja be az EU levegő tisztaságára vonatkozó normáit. A konverterből negyven percenként fújják a városra a szennyező anyagoktól hemzsegő füstgázt, ami így volt a legutóbbi mindenszenteki munkaszüneti nap alkalmával is november elsején. Mint mondta, a zsugorító műnél sem hatékony a porleválasztó rendszer. Az önkormányzat a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben, konkrétan a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályához.

Az ellenőrzések, ahogy Cserna Gábor kiemelte, folyamatosan zajlanak a vasmű területén, de érdemi változtatást még nem hajtott végre a gyár menedzsmentje. Az önkormányzat úgynevezett szmogügyeletet tart, folyamatosan figyelik a légszennyezettségi adatokat, és ha a szálló por koncentrációja túllépi a határértéket, azt jelentik a szakhatóság felé. Cserna Gábor nem értette Szabó Zsolt önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón elhangzott szavait, miszerint kéri a városvezetéstől a légszennyezettségi adatokat. Mert mint mondta, ezek az adatok nyilvánosak, bárki számára elérhetőek a levegominoseg.hu tematikus weboldalon. Cserna Gábor ezúton is arra kérte a vasmű menedzsmentjét, hogy készítsenek ez év végéig egy helyzetelemzésen alapuló cselekvési tervet – ami később számon kérhető – és ebben vázolják azt, hogy miképpen szeretnék betartani az előírásokat és a Dunaferr privatizációs szerződésben a környezetvédelemre vonatkozó passzus vállalásait. Majd megköszönte dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos munkáját, aki a szaktárcánál és a kormánynál is közbenjár a helyzet megoldását illetően.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.