Dunaújváros Hetilap

Közel a megállapodás

2018. november 14. (szerda) 19:10 - Vass Ádám

Jó ideje folynak a tárgyalások, de most úgy néz ki rövidesen aláírhatja városunk vezetése a lengyelországi Leszno várossal való együttműködési megállapodást.

Tavaly ugyanekkor érkezett a a lengyelországi Leszno város küldöttsége a Dunaújvárosi Egyetemen zajló Tudományos Héten tartott East-West Cohesion konferenciára. Akkor a két város felsőoktatási intézménye közt már három éve tartott a kapcsolat, de a lesznoi Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti tudományos együttműködés mellett felmerült, hogy városi szintre is kiterjesszék a megállapodást. Azóta már már mindkét település vendégül látta a másik delegációt, most pedig újabb lépést tettek a testvérvárosi cím megvalósulásához.

Szerdán délelőtt ugyanis Mikołaj Zgaiński, a lesznoi egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezetője tett látogatást az egyetemen, ahol Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere fogadta. Mikołaj Zgaiński elmondta, annak idején még kicsiben kezdték, de azóta egyre nagyobb lépéseket tett a két város az együttműködés megerősítésére, ami a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásával kezdődött, majd a személyes látogatásokkal folytatódott, most pedig már az együttműködés létrejöttéhez szükséges szerződés tervezetét is elkészítették. Ebben rengeteg minden szerepel, hiszen sok dologban hasonlít egymásra a két város, ezért segíthetik egymást a futsal csapatok, a színházak, az iskolák, de együtt oldhatnak meg olyan, mindkét várost sújtó problémákat is, mint a fiatalok elvándorlása, vagy az ipari fejlesztések. Szerinte ez az együttműködés a városok intézményeit is segítheti, hiszen közösen pályázhatnak különböző forrásokra és több fejlesztést tudnának létrehozni a településeken. Véleménye szerint jövő héten mindkét fél kezébe veheti a szerződés lengyel és magyar nyelvű változatát, és néhány hónapon belül az önkormányzatok vezetői aláírásukkal is hitelesíthetik a dokumentumot, amihez egy-egy különleges tollat is hozott szerdán a lengyel delegáció.

Gombos István alpolgármester szerint sok lehetőség rejlik a két város közti együttműködésben és úgy tűnik a megkezdett tárgyalások és tervek végre megvalósulni látszanak. Mivel ő is látogatást tett Lesznoban, megtapasztalta, hogy mennyire hasonló a két város és Leszno mennyire vendégszerető. Megjegyezte azt is, hogy követendő példával is szolgálhatnak Dunaújváros számára, például az ipari innováció területén. Éppen ezért bízik benne, hogy ez egy hosszútávú kapcsolat kezdete lesz két, dinamikusan fejlődő város között.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

2020. február 25. (kedd)

Szépkorú köszöntés, közoktatási fórum az MMK-ban, kiállítás a Kortársban - a város legfontosabb híreit szedte csokorba a DS Híradó tegnapi adása. Mutatom máris!

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

2020. február 23. (vasárnap)

Iskolanyitogatót tartottak a Szabó Magda iskolában, késve érkeznek az egyenlegértesítők - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó legutóbbi adása.

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.