Dunaújváros Hetilap

Közel a megállapodás

2018. november 14. (szerda) 19:10 - Vass Ádám

Jó ideje folynak a tárgyalások, de most úgy néz ki rövidesen aláírhatja városunk vezetése a lengyelországi Leszno várossal való együttműködési megállapodást.

Tavaly ugyanekkor érkezett a a lengyelországi Leszno város küldöttsége a Dunaújvárosi Egyetemen zajló Tudományos Héten tartott East-West Cohesion konferenciára. Akkor a két város felsőoktatási intézménye közt már három éve tartott a kapcsolat, de a lesznoi Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti tudományos együttműködés mellett felmerült, hogy városi szintre is kiterjesszék a megállapodást. Azóta már már mindkét település vendégül látta a másik delegációt, most pedig újabb lépést tettek a testvérvárosi cím megvalósulásához.

Szerdán délelőtt ugyanis Mikołaj Zgaiński, a lesznoi egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezetője tett látogatást az egyetemen, ahol Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere fogadta. Mikołaj Zgaiński elmondta, annak idején még kicsiben kezdték, de azóta egyre nagyobb lépéseket tett a két város az együttműködés megerősítésére, ami a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásával kezdődött, majd a személyes látogatásokkal folytatódott, most pedig már az együttműködés létrejöttéhez szükséges szerződés tervezetét is elkészítették. Ebben rengeteg minden szerepel, hiszen sok dologban hasonlít egymásra a két város, ezért segíthetik egymást a futsal csapatok, a színházak, az iskolák, de együtt oldhatnak meg olyan, mindkét várost sújtó problémákat is, mint a fiatalok elvándorlása, vagy az ipari fejlesztések. Szerinte ez az együttműködés a városok intézményeit is segítheti, hiszen közösen pályázhatnak különböző forrásokra és több fejlesztést tudnának létrehozni a településeken. Véleménye szerint jövő héten mindkét fél kezébe veheti a szerződés lengyel és magyar nyelvű változatát, és néhány hónapon belül az önkormányzatok vezetői aláírásukkal is hitelesíthetik a dokumentumot, amihez egy-egy különleges tollat is hozott szerdán a lengyel delegáció.

Gombos István alpolgármester szerint sok lehetőség rejlik a két város közti együttműködésben és úgy tűnik a megkezdett tárgyalások és tervek végre megvalósulni látszanak. Mivel ő is látogatást tett Lesznoban, megtapasztalta, hogy mennyire hasonló a két város és Leszno mennyire vendégszerető. Megjegyezte azt is, hogy követendő példával is szolgálhatnak Dunaújváros számára, például az ipari innováció területén. Éppen ezért bízik benne, hogy ez egy hosszútávú kapcsolat kezdete lesz két, dinamikusan fejlődő város között.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Érték, Mobilitási Hét

D+ Híradó - Érték, Mobilitási Hét

2019. szeptember 18. (szerda)

Megőrzik és megvédik a Vasmű úti platánfákat, Mobilitási Hét, szépkorú köszöntés - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Polgármesteri hétértékelő

Polgármesteri hétértékelő

2019. szeptember 18. (szerda)

Cserna Gábor egy hét elteltével ismét a D+TV kamerája elé állt és értékelte az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

Az adategyeztetés határidejére hívja fel a figyelmet az MNB

Az adategyeztetés határidejére hívja fel a figyelmet az MNB

2019. szeptember 18. (szerda)

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Meg kell óvni zöld értékeinket

Meg kell óvni zöld értékeinket

2019. szeptember 18. (szerda)

A Dunaújvárosi Városvédők Egyesülete és Cserna Gábor polgármester egy jelképes akcióval közösen intézkedtek a Vasmű úti platánsor megóvásáról.

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

2019. szeptember 18. (szerda)

Meghaladta a 1,5 millió darabot az elmúlt két hétben kézbesített rezsiutalványok száma, ami azt jelenti, hogy az utalványok több mint 60 százalékát már megkapták a nyugdíjasok - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel. 

Lezárják a Pince sort

Lezárják a Pince sort

2019. szeptember 18. (szerda)

Tájékoztatjuk a lakosságot és a közlekedőket, hogy  szeptember 19-től szeptember 30-ig a DVCSH rekonstrukciós munkákat végez az ivóvíz hálózaton, amely a Romai városrészt és a Óvárost összekötő "Pince sort" érinti. A munka végzés ideje alatt 7:00-14:00 óra között teljes útzár, utána félpályás útlezárás lesz, jelzőlámpás irányítás mellett.

Késnek a vonatok

Késnek a vonatok

2019. szeptember 17. (kedd)

Húsz-harminc percet késnek a vonatok a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs és a Budapest-Dunaújváros vonalon - közölte a Mávinform sajtóügyeletese kedd este az MTI-vel. Kavalecz Imre azt írta, azért lassabb a vasúti közlekedés, mert Százhalombattán meghibásodott a biztosítóberendezés.