Dunaújváros Hetilap

Közel a megállapodás

Vass Ádám - 2018. november 14. 19:10

Jó ideje folynak a tárgyalások, de most úgy néz ki rövidesen aláírhatja városunk vezetése a lengyelországi Leszno várossal való együttműködési megállapodást.

Tavaly ugyanekkor érkezett a a lengyelországi Leszno város küldöttsége a Dunaújvárosi Egyetemen zajló Tudományos Héten tartott East-West Cohesion konferenciára. Akkor a két város felsőoktatási intézménye közt már három éve tartott a kapcsolat, de a lesznoi Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti tudományos együttműködés mellett felmerült, hogy városi szintre is kiterjesszék a megállapodást. Azóta már már mindkét település vendégül látta a másik delegációt, most pedig újabb lépést tettek a testvérvárosi cím megvalósulásához.

Szerdán délelőtt ugyanis Mikołaj Zgaiński, a lesznoi egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezetője tett látogatást az egyetemen, ahol Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere fogadta. Mikołaj Zgaiński elmondta, annak idején még kicsiben kezdték, de azóta egyre nagyobb lépéseket tett a két város az együttműködés megerősítésére, ami a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásával kezdődött, majd a személyes látogatásokkal folytatódott, most pedig már az együttműködés létrejöttéhez szükséges szerződés tervezetét is elkészítették. Ebben rengeteg minden szerepel, hiszen sok dologban hasonlít egymásra a két város, ezért segíthetik egymást a futsal csapatok, a színházak, az iskolák, de együtt oldhatnak meg olyan, mindkét várost sújtó problémákat is, mint a fiatalok elvándorlása, vagy az ipari fejlesztések. Szerinte ez az együttműködés a városok intézményeit is segítheti, hiszen közösen pályázhatnak különböző forrásokra és több fejlesztést tudnának létrehozni a településeken. Véleménye szerint jövő héten mindkét fél kezébe veheti a szerződés lengyel és magyar nyelvű változatát, és néhány hónapon belül az önkormányzatok vezetői aláírásukkal is hitelesíthetik a dokumentumot, amihez egy-egy különleges tollat is hozott szerdán a lengyel delegáció.

Gombos István alpolgármester szerint sok lehetőség rejlik a két város közti együttműködésben és úgy tűnik a megkezdett tárgyalások és tervek végre megvalósulni látszanak. Mivel ő is látogatást tett Lesznoban, megtapasztalta, hogy mennyire hasonló a két város és Leszno mennyire vendégszerető. Megjegyezte azt is, hogy követendő példával is szolgálhatnak Dunaújváros számára, például az ipari innováció területén. Éppen ezért bízik benne, hogy ez egy hosszútávú kapcsolat kezdete lesz két, dinamikusan fejlődő város között.

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.