Dunaújváros Hetilap

Paks II. - Dunaújváros is profitálni fog a fejlesztésből

2018. november 16. (péntek) 21:20 - Brousil Csaba

A Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan egy stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a felek a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpontjának létrehozásáról pénteken, az egyetemen.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán, melyet egy táblaavatóval kötöttek össze részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Pekárik Géza, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, címzetes egyetemi docens, dr. András István, az egyetem rektora, Kiss Ádám Sándor kancellár és Kovács Judit a Minőségirányítási iroda vezetője, valamint az egyetem tudományos munkatársai és intézetvezetői.

Dr. Galambos Dénes köszöntő beszédében elmondta, hogy a kormány 2010-től egy újraiparosítási folyamatot indított el, melynek részese városunk is. A cél egy modern ipari város kialakítása. Ennek eléréséhez szükség van versenyképes energiára – ezt hivatott Paks II. biztosítani – versenyképes vállalatokra és innovatív oktatási intézményekre. Mint a miniszterelnöki biztos elmondta, mindhárom feltétel adott városunkban, sőt egy negyedik is: megvan a szövetség a kormánnyal és a miniszterelnökkel a fejlesztések megvalósításához. Mint mondta, ez az együttműködési megállapodás fontos mérföldkő a város és az egyetem életében egyaránt. Településünkön a Modern Városok Program keretében olyan fejlesztések valósulnak meg, melyik mind kapacitásukban, mind színvonalukban lehetőséget biztosítanak a Paks II-őt felépítő szakemberek és hozzátartozóik elhelyezésének és képzésének méltó kiszolgálására. Kiemelte, hogy ennek az együttműködésnek alappillére lesz a Dunaújvárosi Egyetem és miniszterelnöki biztosként ennek az együttműködésnek az összehangolásán dolgozik. Mint mondta a stratégiai partnerség révén létrejön egy anyagvizsgálati központ dunaújvárosi és paksi helyszínnel, egy hegesztő képző és kutatóbázis dunaújvárosi helyszínnel és kiemelte, hogy a további együttműködésre és készen áll a város és az egyetem is a bővülő paksi atomerőművel.

Süli János elmondta, hogy ez a partnerség nem új keletű, hiszen a paksi egyes blokk kapcsán már évtizedes az együttműködés a dunaújvárosi felsőoktatási intézménnyel. Kiemelte, hogy az új blokk építéséhez szükséges tudományos és műszaki ismereteknek majd rendelkezésre kell állni az építkezés megkezdésére, így a további partnerség egyetemünkkel kézenfekvő és szükségszerű. Mint mondta a már említett két partnerségi megállapodási ponton túl számítanak a városra abban is, hogy szállást és szabadidős kikapcsolódást tud biztosítani a Paksa hosszú időre érkező mérnököknek, fejlesztőknek és azok hozzátartozóiknak, akiknek még esetleg képzést is tud biztosítani a város és az egyetem. Mint mondta számtalan nyitott kérdés van még, melyekben szintén partnerségre szeretnének lelni a városban. Ilyen szegmens az elektromobilitás is, melyben Dunaújváros a régióban már élen jár. Mert mint mondta a megújuló energia és az atomerőmű zöld lábnyomát szeretnék letenni ezzel.

Lenkei István elmondta, hogy az új atomerőműi blokk építésénél minden szakértelemre szükség lesz, a szakembereket mobilizálni kell majd az ország területéről. A hegesztési szegmens pedig, mint mondta kulcsfontosságú lesz az építésnél, hogy az új blokk hatvan évig üzembiztosan működhessen. Ehhez képzésekre lesz szükség, melyben kiváló partner lesz a Dunaújvárosi Egyetem.

Dr. András István beszédében kiemelte, hogy Paks földrajzi közelségén túl a több évtizedes együttműködésben hisz, és fontosnak tartja, hogy az egyetem a saját hagyományaihoz híven tud beszállni ebbe a fejlesztésbe. Elmondta azt is, hogy az itt végzett hallgatók döntő többsége a régióban marad, és itt kamatoztatja megszerzett tudását. Ez, pedig mint mondta nem más, mit a fejlődés záloga. Azt is elmondta, hogy az egyetem a várossal és a régióval együttműködve képzeli el a jövőt és stratégiai partnerséggel tud szolgálni ehhez. Megköszönte mindenki munkáját, akik ennek az együttműködési megállapodásnak az előre mozdításában részt vettek és örömét fejezte ki, hogy egy ilyen eseménnyel sikerült feltenni a koronát az egyetemen a napokban zajlott Tudományos Hét színes programjaira.

A felek aláírásukkal szentesítették a megállapodást, majd közösen leleplezték azt a hegesztett táblát, mely, mint egy virtuális alapkő hirdeti a közös munka kezdetét.

Dr Dorkota Lajos arra a kérdésünkre, hogy miért fontos az ország energiaellátása szempontjából a paksi bővítés elmondta, hogy mindenekelőtt azért, mert az országban jelenleg áramot termelő erőművek kapacitása a fogyasztásnak csak a hetven százalékát tudják biztosítani, így importra szorulunk, ami drágább, mint ha itthon állítjuk elő az energiát. Illetve mint mondta az Energiahivatalnak mindig kiemelt programja volt, hogy a megfizethetőség és az ellátásbiztonság garantált legyen és ennek egyik eleme a Paks II. fejlesztés. Mely, mint mondta, ha nyolc év múlva felépül, akkor az egyes blokkal együtt az ország energiaszükségletének 95 százalékát biztosítani tudja, ami a megújuló energiaforrások kihasználásának rendszerbe való bekapcsolásával együtt azt jelentheti, hogy az ország el tudja majd látni saját magát energiával és nem szorul behozatalra. Kiemelte továbbá, hogy az atomerőmű olcsó, megfizethető és biztonságos energiát állít elő és ebben a fejlesztési projektben Dunaújvárosnak és az egyetemnek is kiemelt szerepet szánnak.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás!