Dunaújváros Hetilap

Romlott a levegő minősége

doszerk - 2018. november 13. 17:25

Több településen romlott a levegő minősége, öt városban ismét egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon. Az ország középső és a Dunától keletre eső területein szinte mindenhol meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket. Így további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Veszprém. 

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Nekik azt javasolják, hogy amikor egészségtelen a levegő minősége, lehetőleg kevés időt tartózkodjanak a szabadban.

A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, ezek a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. Külön kiemelte, hogy a gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig - mint a szél- és csapadékmentes idő - nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok - mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa - égetésének káros hatása lehet az egészségre. 

A levegőhigiénés szakértő azt mondta: amíg szél, illetve csapadék nem várható, a légszennyezettség sem csökken. A következő 1-2 napban így várhatóan nem javul a levegő minősége.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.