Dunaújváros Hetilap

Segítség az újrakezdéshez

Molnár Emese - 2018. november 23. 12:40

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó, október 15-én hatályba lépett jogszabály célja, hogy nagyobb segítséget kapjanak a rászorulók, akik akkor törhetnek ki több eséllyel a hajléktalanságból, ha igénybe veszik a nekik szóló ellátásokat.

Ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 28 évben sokféle, a hajléktalanokat érintő szabályozás született, de egyiknek sem sikerült segítenie a rászorulókon, hiszen továbbra is sokan közterületeken húzták meg magukat. Az államtitkár szerint a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállásokon keresztül vezet. Közölte, az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe, pedig azzal a rászorulók olyan segítséget kapnak, amely segít kitörni a hajléktalanságból.

Mint már arról korábban is írtunk, városunk önkormányzata a helyi hajléktalanellátási feladatokkal teljes egészében a Magyar Mentőszolgálat Alapítványt bízta meg. Nálunk olyan rendszer működik, amely lépcsőzetesen segíti a fedél nélkül maradtak a visszailleszkedésbe. Ezt segítette az a szeptemberi közgyűlési döntés is, amellyel kilenc önkormányzati bérlakást biztosítottak az alapítványnak. Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke elmondta, Dunaújvárosban két olyan intézményt működtetnek (Papírgyári úti és Kandó Kálmán téri épület), amelyek befogadóképessége több mint négyszáz fő. Hangsúlyozta, mindenkinek, aki ma lehetőséget szeretne kapni az élettől, hogy emberi körülményekhez méltó módon lakhasson, annak az alapítvány lehetőséget biztosít. Tizenegy-féle szociális ellátást nyújtanak az éjjeli menedéktől kezdve a nappali melegedőn át a kiléptető lakásokig, egyéb ellátásokkal (étel, tisztálkodás, gyógyszerek) egyetemben, tehát minden lehetőséget meg tudnak adni ahhoz az újrakezdési folyamathoz, hogy az utcáról bekerülve bérelt lakásba juthassanak a rászorultak. Mint azt Pribil Sándor elmondta, örülnek a rendeletnek, többek között azért, mert így az utcai szociális szolgálatuk is érdemben tud dolgozni, és megmutathatják az érintetteknek, hogy milyen lehetőség áll rendelkezésükre az újrakezdéshez.

Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere a témával kapcsolatban lapunknak elmondta, vannak, akik félreértik a rendelet jelentőségét, és méltatlannak tartják a betartatását. Holott segíteni kívánnak minden fedélnélkülinek ezzel, hogy emberséges körülmények között élhessenek. Arról is szólt, hogy az érintett, az utcán életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokkal először egyeztetnek, beszélnek a szociális szolgálat munkatársai, tisztességes hozzáállással bánnak vele. A cél nem a kényszerítés, hanem hogy az önkormányzat és a szolgálat összefogásával jobb körülményeket biztosíthassanak a hajléktalanoknak. A másik oldalról fontos az is, hogy így az utcán épített sátrakat, bungikat, a felhalmozott lomokat, a környezetre káros hulladékokat eltakaríthatják a zöldövezetekből.

Pribil Sándor elmondta, a rendelet bevezetése óta tizenegy ilyen helyszínt raktak rendbe (amely egyébként is lakhatatlan, emberi élethez méltatlan volt) például a radar mögött, a Duna-parton, a Decathlon áruháznál. Ezzel egyidőben huszonegy hajléktalan befogadásáról gondoskodtak, közülük mintegy tizennégyen kívántak élni az általuk kínált lehetőséggel, a többiek rokonoknál, ismerősöknél, barátoknál oldották meg a szállást. Hozzátette, városunkban nem jellemző, hogy életvitelszerűen lakjanak hajléktalanok az utcán, még figyelmeztetést sem kellett kiadni emiatt. Hangsúlyozta, a dunaújvárosi szállókon minden rászorulónak van hely, senki nem marad fedél nélkül az utcán.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.