Dunaújváros Hetilap

Csúcson az ipari termelés növekedése

doszerk - 2018. december 12. 12:33

Októberben az ipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,3 százalékkal emelkedett, mivel idén eggyel több munkanap volt a hónapban - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal emelkedett.A feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása három hónap csökkenés után 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútijármű-alkatrészek gyártási volumene 5,5, a közútigépjármű-gyártásé 0,9 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 11,7 százalékkal emelkedett az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után. Az élelmiszeripar kibocsátása 4,0 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Ezen belül a legnagyobb súlyt képviselő húsiparban 11,6 százalékkal nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben viszont, 16,9 százalékkal a legkisebb súlyú dohánygyártás nőtt.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártása 18,8 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A villamos berendezések gyártása április óta folyamatosan nő, októberben 14,0 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A feldolgozóipar 5,5 százalékát képviselő gépgyártásban február óta minden hónapban csökkent a termelés, októberben 4,4 százalékkal esett vissza, elsősorban a legnagyobb súlyú motor-, turbinagyártás miatt.

Fotó:MTI

Az ipari export volumene 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,7 százalékkal csökkent. A járműgyártás mellett csökkent 3,3 százalékkal - már harmadik hónapja - a gyógyszerexport, de kisebb mértékben elmaradt a tavaly októberitől a vegyipar és a gépgyártás kivitele is. Tavaly május óta a legnagyobb mértékben, 9,2 százalékkal nőtt az élelmiszerexport, ennél is jobban 12,1 százalékkal a számítástechnikai és elektronikai termékek kivitele és 10,4 százalékkal a villamos berendezéseké.

Az ipar belföldi értékesítése 11,8, ezen belül a feldolgozóiparé 16,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi értékesítése - három havi csökkenés után - 16,2 százalékkal nőtt, a vegyiparé 18,8, a gyógyszeriparé és az élelmiszeriparé egyformán 11,6, a gépiparé 12,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az új belföldi rendelések 11,1, az új exportrendelések 5,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A belföldi rendelésállomány harmadik hónapja csökken éves összevetésben, októberben 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az export megrendelések ugyanakkor másfél év csökkenés után harmadik hónapja emelkednek, októberben a legjobban 11,4 százalékkal.

Az év első tíz hónapjában ipari termelés 3,4 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,0, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,7százalékkal nőtt.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.