Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő) 13:11 - Vass Ádám

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Újabb családi musical előadás készül a Bartók színházban. A Valahol Európában és a Lúzer Rádió, Budapest! egyaránt nagy sikerek voltak, minden bizonnyal melléjük csatlakozik majd a következő darab is, ami Charles Dickens klasszikusa nyomán születik meg, a Twist Olivér. A kilenc éves kisfiú megpróbáltatásait elmesélő darabhoz vadonatúj zene is készül, az igazi kihívást viszont a gyerekszereplők felkutatása jelentette az alkotóknak. Csadi Zoltán, a színház igazgató helyettese és a darab rendezője elmondta, a Twist Olivér gyerekszereplőinek válogatása december elején kezdődött, de nagyon sokan, közel százan érkeztek rá a dunaújvárosi és környékbeli iskolákból.

- Sokan jöttek a Móriczból, a Dózsa iskolából, a nagyobbak pedig főleg a Széchenyi gimiből. Nagy élmény volt már az is, hogy ilyen sokan jelentkeztek, érdeklődnek a munkánk iránt, és szeretnének belekóstolni ebbe a különleges világba, megtapasztalni az érzést, amit egy színházi előadás létrehozása okoz. Többen voltak olyanok, akik korábban a Valahol Európában, vagy a Lúzer Rádió, Budapest! című előadásban szerepeltek, de nagy öröm volt, hogy rengeteg új felfedezettet is találtunk.

Végül húsz gyereket válogattak be, akik tíz és tizennyolc év közöttiek, Csadi Zoltán szerint elsősorban nekik is készül a darab, hiszen ez egy családi előadás lesz. A Twist Olivérrel folytatják a hagyományt, amit a Valahol Európábannal elkezdtek és a fiatalok és az idősebbek is ugyanúgy megtalálják majd benne a kedvükre valót.

- A regény mindig is a kedvencem volt, az, hogy ennek a fiúnak a történetén keresztül lehet beszélni a világról, a kiszolgáltatottságról és azokról, akik akár mi is lehetnénk, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk át a másik oldalra az életben, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk. Ez a kilenc éves kisfiú pedig olyan sok akadállyal találkozott, hogy az ő története, hite, rácsodálkozása a világra engem mindig megfogott, gyerekként is és felnőttként, mikor már mélyebb rétegeit is felismertem a regénynek.

A főszereplő végül egy új felfedezett lett, méghozzá Mudi Bese Botond, aki a rendező szerint ízig-vérig hasonlít arra a Twist Olivérre, akit elképzelt. A téli időszak tehát most elsősorban a munkáról szól majd, hiszen nagyon az elején tartanak, a következő hetekben tehát nem csak a szövegkönyvet kell betéve tudniuk a kis szereplőknek, de a dalokkal is jobban meg kell ismerkedniük. Ebben Kurucz Gergely és Tótin Katalin segít nekik, akik már több korábbi előadásban is közreműködtek a színházban.

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: születésnapi ajándék a városnak

Bartók: születésnapi ajándék a városnak

2020. augusztus 08. (szombat)

Évadot hirdetett Őze Áron. A Bartók Kamaraszínház igazgatója sajtótájékoztatón számolt be az új idény kínálatáról, amely Dunaújváros alapításának 70. évfordulójához kapcsolódik. Több ajándékkal is kedveskedik az intézmény.

Meghalt Reigl Judit festőművész

Meghalt Reigl Judit festőművész

2020. augusztus 08. (szombat)

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

2020. augusztus 08. (szombat)

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

2020. augusztus 07. (péntek)

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum.