A faegér papája

2019. január 30. (szerda) 15:57 - Várkonyi Balázs

Az elegancia, barátom, az elegancia az ok! Nagy hirtelen ezt adtam magyarázatként, amikor szomszédom megkérdezte, mi a csudának nekem laptophoz egér.

Az elegancia, barátom, az elegancia az ok! Nagy hirtelen ezt adtam magyarázatként, amikor szomszédom megkérdezte, mi a csudának nekem laptophoz egér. Azt mégse akartam bevallani, hogy e nélkül kínosan ügyetlen vagyok.
A szomszéd – amúgy informatikus – megkönyörült rajtam, és a gazdag egérkollekciójából adott egyet kölcsön. Faegér momentán nincs – mondta. Néztem rá bután, enyhe cinizmust véltem felfedezni – fakezűnek faegér –, de nem: míg ugyanis a kapott vendégkávét ittam, kiselőadást rögtönzött, s abban említette, hogy az „ősegér” még fából készült. Ha érdekel, nézz utána – biztatott.
Kíváncsivá tett. Eme príma segédeszköz 1970-ben állt szolgálatba. Feltalálója, Douglas Engelbart 1925-ben született, épp a mai napon, január 30-án. Találmánya először a kicsit komplikált x-y helyzetindikátor nevet kapta, majd végül a mai nevén vált ismertté.

Az első darabok még valóban fából készültek, a későbbi formáját és anyagát mérnök kollégája, Bill English kísérletezte ki. Az idők során aztán megjelentek a vezeték nélküli, optikai elvű, lézeres változatok. Nem csak ezt a remek eszközt köszönhetjük a tudósnak! A kétdimenziós szerkesztésnek, az egységes utasítási nyelvnek, a szöveges-ábrás vegyes fájlok alkalmazásának is a kidolgozója, meg számos olyan csoda elterjesztője, mit a grafikus interfész – amiről a magamfajta laikus azt se tudja, mi fán terem.
Emlékezzünk jó szívvel születésnapján a feltalálóra, az egér szülőatyjára – különösképp mi, akik a laptophoz is ezt használjuk. Douglas Engelbart olyan dolgot adott a kezünkbe, amely a legszemélyesebbé teszi a számítógéppel való kapcsolatot.

A rovat további hírei: Napraszóló

Ünnepidőben

Ünnepidőben

2019. augusztus 19. (hétfő)

Jól van, fiam, nem haragszunk, nem haragszunk. – Mi sem, felség, mi sem, felség. Egy fordulat a király és a furfangos juhász párbeszédéből. Az eltüsszentett birodalom című mesejátékban figyelt föl rá a keresztfiam. Nem hagyta nyugodni a dolog: ilyen pimaszul lehetett beszélni egy királlyal?

Délidő, éjsötét

Délidő, éjsötét

2019. augusztus 11. (vasárnap)

Akkor is nyár volt, augusztus. Ifjúkora élményeinek színhelyén csatangoltak a barátokkal. A Lápastói-dűlőben leültek az évszázados csőszharang tövébe. Hallgattak. Fullasztó meleg volt.

Ez már a nyárutó?

Ez már a nyárutó?

2019. augusztus 04. (vasárnap)

Bizony, ez már az – hangzott a kérdésre az atyai válasz. A gyermek amúgy tudta, hisz a térdére fektetett színes lapban éppen a hónapok régies neveiről olvasott: Augusztus – egyenlő Kisasszony hava, Új kenyér hava, Nyárutó.

Halló, Vasedény?

Halló, Vasedény?

2019. július 28. (vasárnap)

Egy legendaképző mondat a kabarévilágból: „Jó napot kívánok, Weiner elvtársat keresem.” Így indul a legismertebb telefonparódia. A színpadon Kern András, a nélkülözhetetlen kellék egy telefon, azon át jönnek a hangok: akárhány, az mind Kerné, ez az ő mesterségtitka. Az elején még nyugodt, mintha nem tudná, mi vár rá. És kezdetét veszi az ötperces őrület.

Réka örömkönnyei

Réka örömkönnyei

2019. július 21. (vasárnap)

Önfeledten szökdécselt az utcán, valamit énekelt, de nem lehetett kivenni, mit, dalát szétszabdalta a szökdécselés, a hajában két masni egyfolytában lebegett, olyan volt a jelenet, akár egy látomás, mintha gyerekfilm elevenedne meg.

Mi már ettünk…

Mi már ettünk…

2019. július 14. (vasárnap)

Anyja szavait sosem felejti: a szegénységet nem kell szégyellni; csak viselni nehéz. Szegények voltak. És ő ezt nehezen viselte.

Mint a mókus…

Mint a mókus…

2019. július 07. (vasárnap)

Az úttörő vidám. Volt, valamikor. Épp annyira volt vidám, mint aki odafönt tanyázik, a fán: a mókus. Csak hát a nevelő szándékkal megírt szöveg – Mint a mókus fenn a fán, / Az úttörő oly vidám – csapdát is rejt, s a cinikus közbeszédben rögtön megjelent a gúnyszó, a buzgómócsing szinonimája: mintamókus…