A faegér papája

2019. január 30. (szerda) 15:57 - Várkonyi Balázs

Az elegancia, barátom, az elegancia az ok! Nagy hirtelen ezt adtam magyarázatként, amikor szomszédom megkérdezte, mi a csudának nekem laptophoz egér.

Az elegancia, barátom, az elegancia az ok! Nagy hirtelen ezt adtam magyarázatként, amikor szomszédom megkérdezte, mi a csudának nekem laptophoz egér. Azt mégse akartam bevallani, hogy e nélkül kínosan ügyetlen vagyok.
A szomszéd – amúgy informatikus – megkönyörült rajtam, és a gazdag egérkollekciójából adott egyet kölcsön. Faegér momentán nincs – mondta. Néztem rá bután, enyhe cinizmust véltem felfedezni – fakezűnek faegér –, de nem: míg ugyanis a kapott vendégkávét ittam, kiselőadást rögtönzött, s abban említette, hogy az „ősegér” még fából készült. Ha érdekel, nézz utána – biztatott.
Kíváncsivá tett. Eme príma segédeszköz 1970-ben állt szolgálatba. Feltalálója, Douglas Engelbart 1925-ben született, épp a mai napon, január 30-án. Találmánya először a kicsit komplikált x-y helyzetindikátor nevet kapta, majd végül a mai nevén vált ismertté.

Az első darabok még valóban fából készültek, a későbbi formáját és anyagát mérnök kollégája, Bill English kísérletezte ki. Az idők során aztán megjelentek a vezeték nélküli, optikai elvű, lézeres változatok. Nem csak ezt a remek eszközt köszönhetjük a tudósnak! A kétdimenziós szerkesztésnek, az egységes utasítási nyelvnek, a szöveges-ábrás vegyes fájlok alkalmazásának is a kidolgozója, meg számos olyan csoda elterjesztője, mit a grafikus interfész – amiről a magamfajta laikus azt se tudja, mi fán terem.
Emlékezzünk jó szívvel születésnapján a feltalálóra, az egér szülőatyjára – különösképp mi, akik a laptophoz is ezt használjuk. Douglas Engelbart olyan dolgot adott a kezünkbe, amely a legszemélyesebbé teszi a számítógéppel való kapcsolatot.

A rovat további hírei: Mesél a múlt

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!