Dunaújváros Hetilap

Eddig nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg Dunaújvárosban

Brousil Csaba - 2019. január 24. 19:37

Újévi Köszöntő keretében tartott Évértékelő beszámolót Cserna Gábor polgármester a Bartók színházban. Beszélt a 2018-as év eredményeiről és felvázolta az idei esztendő feladatait, lehetőségeit.

Az Újévi Köszöntő elején tartott rövid műsor után következett Cserna Gábor polgármester évértékelő beszéde.

- Reményeinket valóra váltó 2019-es esztendőt kívánok, amely - mint tudjuk-, nem lesz könnyű sem Dunaújvárosban, sem Magyarország többi településén. Nem lesz könnyű, hiszen két választás előtt állunk. Májusban az Európai Unió parlamentjének képviselőire voksolunk, októberben az önkormányzati választásokon polgármestert és önkormányzati képviselőket választunk – kezdte beszédét a polgármester.

Elmondta, hogy ez az esemény szinte már hagyomány, hiszen harmadik alakalommal mond évértékelőt, melyben ezúttal is sorra veszi Dunaújváros gazdasági életében, az egészségügyben, oktatásban, a kulturális és szociális szférában a rendvédelmi és civil szervezetek életében történt legfontosabb eseményeket és kitekint az idei év lehetőségeire és feladataira egyaránt.

Dunaújváros elmúlt évének értékelése előtt azonban áttekintette az ország helyzetét is.

- A magyar emberek munkájának köszönhetően a gazdaság nő, az államadósság csökken. Nőnek az adóbevételek, miközben csökkennek az adóterhek. A munkabérek és a jövedelmek emelkednek, a költségvetési hiány alacsony. Tavaly külgazdasági rekordokat döntött az ország, az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve a befektetés-ösztönzés szempontjából. 98 nagyberuházás érkezett Magyarországra, több mint tizenhétezer új munkahely létesült. A munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, miként az önkormányzatok, így Dunaújváros önkormányzatának eladósodottsága is – mondta Cserna Gábor.

Kitért arra is, hogy 2018 a Családok Éve volt és kiemelte, hogy a kormány mindent megtett és tesz a családok erősítéséért, mert a nemzet jövőjét bennük látja. A kormányzati intézkedések eredményeként a gyermekvállalási hajlandóság reményt keltően mozdult el a mélypontról.

- Magyarország fejlődik, ezt ma már az ellenzék sem vitatja. Képesek vagyunk biztonságot, méltóságot és jólétet teremteni mindenki számára – mondta Cserna Gábor.

Majd áttért a várost érintő kérdésekre, elvégzett feladatokra, fejlesztésekre, felújításokra. A lakosságot leginkább érdeklő kérdéskörrel kezdte.

- A lakók fontosnak tartják az utak, a járdák állapotát, a parkolóhelyek számát. Városüzemeltetési feladatainkat teljes egészében saját bevételből finanszíroztuk. 2017-ben 1,5 milliárd, 2018-ban durván 1,7 milliárd forintot fordítottunk erre a célra - mondta Cserna Gábor. Majd kitért arra is, hogy az utak, járdák, parkolók, hidak és buszvárók üzemeltetése, karbantartása, a síkosságmentesítés, a kátyúk javítása rendben, ütemezetten zajlott. Elmondta, hogy felújították a Venyimi utat és a Vasmű út egy szakaszát, ahol a munka folytatódhat 2019-ben. A kormány jelentős, közel 1 milliárd forintos támogatásával új aszfaltburkolatot kap a Vasmű út a Kossuth Lajos út és az Építők útja közötti szakaszon is. Majd áttért a városi parkolóhelyek kérdésére.

- Új parkolóhelyeket alakítunk ki 2019-ben az egykori Zöld rendelőnél, a Gábor Áron úton, az úgynevezett „új Vasmű úton”, a Lajos király körúton. Készülnek az engedélyezési tervek új parkolóhelyek létesítésére a Liszt Ferenc kertben, a Római városrészben és a belvárosban – mondta.

A városfejlesztési feladatokról szólva kiemelte a szennyvíztisztító telep rekonstrukcióját. Az északi városrészben élők számára jó hír, hogy a terület szennyvízelvezetésének munkálatai ez év elején megkezdődnek, a kivitelezés befejezése 2020-ban várható. Az önkormányzat 2018-ban maradéktalanul biztosította a különféle szociális támogatásokat az arra jogosultak számára: tavaly decemberig 227,4 millió forintot fordítottak erre a célra. Ahogy 2018-ban karácsony és húsvét előtt, úgy az új esztendőben is 5-5 ezer forinttal támogatják Dunaújváros nyugdíjas polgárait a tisztelet és a megbecsülés jegyében.

Majd áttért a biztonság kérdésre is, mely mint mondta 2015 óta Magyarország leghitelesebb és legfontosabb közösségi értéke.

- Elismerés illeti a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrkapitányság kötelékében dolgozókat, akik minden körülmények között biztosítják a rendet, védik a dunaújvárosiak érdekeit és értékeit. Ezt megköszönve önkormányzatunk 2018-ban 5 millió forintot biztosított a Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és a Tűzoltó-parancsnokságon kiemelkedő munkát végzők jutalmazására. A rendőrkapitányságon márciusban állították szolgálatba az önkormányzati támogatásból vásárolt három Suzuki Vitarát – sorolta a polgármester.

Az egészségügy helyi kérdést érintve elmondta, hogy a Szent Pantaleon Kórház megítélése a betegek visszajelzései alapján egyértelműen jónak mondható, ami a gyógyító munka minőségét jelzi. Hozzátette, hogy támogatták a kórház jótékonysági felhívását a fül-orr-gégészeti kezelőegység beszerzésére, valamint a sürgősségi betegellátó osztályt A Dunaújváros kenyere” jótékonysági akció bevételével.

Eztán áttért a város kulturális életét érintő kérdésekre és méltatta a helyi kulturális intézmények magas színvonalú tevékenységét is.

- Az MMK szeptember 1-től várja a CsupaCsoda Birodalomban a látogatókat. A József Attila Könyvtár megújult külsővel, töretlen lelkesedéssel küzd az olvasás megszerettetéséért. Büszkék lehetünk arra az ásatásra is, amelyet tavaly az Intercisa Múzeum régészei végeztek a víztoronynál. A Bartók Kamaraszínház nemcsak a város, hanem a régió színháza is. A családok évadában tíz új bemutatót állítanak színre, közöttük egy olyan ősbemutatót, amely kifejezetten a Bartók számára íródott – mondta Cserna Gábor. Majd sorra vette a méltán népszerű szabadtéri nagy közönséget vonzó városi rendezvényeket is.

- Évek óta legnépszerűbb a májusi Parázs-Varázs Családi Hétvége. Tavaly 320 asztalnál készültek az étkek, mondhatni, megsütöttük az Alsó Duna-partot. Az ország minden pontjáról érkeznek fiatalok a Rockmaratonra és az egyetemmel közösen rendezett DUDIK Fesztiválra. Népszerű az Augusztális, az Adventi Forgatag, a szilveszteri buli is.

A kulturális terület górcső alá vétele után következett a helyi sport, mely témánál a polgármester kiemelte, hogy különösen büszkék lehetünk arra, hogy már több mint tíz éve Dunaújváros a nemzet sportvárosa. Elmondta, hogy az önkormányzat erőn felül támogatja városunk sportegyesületeit, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás-nevelésre.

- Tavaly decemberben jutalmaztuk azokat, a sportolókat, akik 2018-ban elismerésre méltó sikereket értek el országos és nemzetközi szinten, jó hírét vitték Dunaújvárosnak. A sportok világában igen szép és nemes a Carissa Sportegyesület és a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség munkája. Azon túl, hogy egész évben szervezik a kispályás labdarúgó tornákat az óvodásoktól a felnőttekig, az OviFocit, a Carissa Kupát, az Akarat Ereje Kupát, minden akciójuk a jótékonykodásról is szól – mondta Cserna Gábor.

Ezek után áttért a fejlesztések kérdésére és a Modern Városok Program alakulására, kiemelve, hogy a városvezetésnek van jövőképe, és hogy azért dolgoznak, hogy a dunaújvárosi emberek polgári életminőséget érjenek el egy fejlődő, modern ipari városban.

- 2010 és '14 között az volt a városvezetés, és személy szerint nekem, polgármesterként a feladatom, hogy Dunaújváros álljon a saját lábára. Fizesse vissza adósságait, alakítsa magát úgy, hogy minden polgára joggal reménykedhessen abban, hogy lesz itt még jövője. Ez megvalósult. 2014 után olyan fejlesztéseket indítottunk el, amelyek a 2020-as évekbe mutatnak, az eredmény pedig egy fejlődő, versenyképes, turisztikailag vonzó város legyen – hangsúlyozta a polgármester.

Majd a pályázati támogatásból megvalósult vagy most éppen megvalósuló fejlesztésekről beszélt.

- 826 millió forint támogatásból tavaly és idén három általános iskola, a Vasvári, a Petőfi és a Dózsa épületének energetikai korszerűsítését fejeztük be. 205 millió forintból felújítottuk az ESZI Batsányi utcai épületét, és még dolgoznak a szakemberek a Magyar úti otthon, illetve az Útkeresés Segítő Szolgálat főépületének korszerűsítésén. 455 millió forintból újítjuk fel a Magyar út egyes szakaszait és a Szigeti utat. A 900 millió forintos fejlesztést jelentő Zöld város projektünkből már elkészült a Vasmű úti zöld sáv és a főtéri kávézó. A Duna-parti sétányok rekonstrukciója most zajlik, a Dózsa mozi felújítása ebben az évben kezdődhet meg. Ide tartozik a Duna-parti kilátó is, amely nem pályázati támogatásból, hanem a város saját beruházásaként, 52,5 millió forintból valósult meg – sorolta Cserna Gábor.

Ezután áttért a Modern Városok Program egy-egy elemére, a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztések sorára, amelyek Dunaújváros hosszú távú fejlődését alapozzák meg.

- Átadtuk a 657 millió forintból felújított Radari Sporttelepet, amely az egyik legkorszerűbb létesítménynek minősül Magyarországon. 2017-ben kormányzati támogatásból vásároltuk vissza az Aquantis Élményfürdőt. A felújítást követően a létesítmény tavaly nyártól fogadja a látogatókat. Közgyűlési döntés alapján, önkormányzati támogatásból a fürdőt ingyen látogathatták a dunaújvárosi nyugdíjasok, óvodások és iskolások – fejtette ki a polgármester.

Elmondta azt is, hogy tavaly ősszel megkezdődött és most is zajlik a Fabó Éva Sportuszoda felújítása. Az élményfürdő és az uszoda együttesen egy modern fürdőkomplexumot tesz ki, amely büszkesége, turisztikai vonzereje lesz Dunaújvárosnak. A két létesítmény felújítása megközelíti az 5 milliárd forintot. Fürdőkomplexumhoz szálloda is illik, hiánypótló beruházásként tervezzük is, mintegy 1,1 milliárd forintból. Várhatóan 440 millió forintból születik újjá és kap új funkciót az egykori, mára teljesen amortizálódott Vidám Park – emelte ki a polgármester. Majd hozzátette, hogy áruforgalmi csomópont, logisztikai központ épül Dunaújvárosban és Iváncsán. A fejlesztés 12 milliárd forintból, több ütemben készül el.

A városi közlekedésfejlesztési projektnek külön fejezetet szentelt. Mint mondta az egyetemmel közösen hajtják végre az elektromobilitással kapcsolatos kutatási projekteket, amelyekre 100 millió forintot fordíthatnak. Korszerűsíteni fogják a városban közlekedő autóbuszokat. Elektromos hajtású buszok beszerzésére 1 milliárd forintot, energiatakarékos buszok vásárlására további 2,1 milliárd forintot költhet a város. A vasútállomáshoz rendelt új buszállomás kialakításával korszerű személyforgalmi csomópont épül a Kandó Kálmán téren 2,65 milliárd forintból. A közlekedésfejlesztés csomagjába tartozik a Dunaújváros-Nagyvenyim-Mezőfalva-Sárbogárd közötti útszakasz felújítása 4 milliárd forintból.

Eztán tért ki arra, hogy a volt Zöld Rendelő felújítására, ami a járási hivatal 1,2 milliárd forintból felújított székháza lesz.

További célkitűzéseik között említette a kőtár felújítását, a labdarúgó stadion több ütemben történő fejlesztését, a kézilabdacsarnok felújítását, illetve a mellette, második ütemben felépülő kollégiumot.

- Legyünk büszkék a sikereinkre, becsüljük meg őket! Amit az elmúlt nyolc évben elértünk, az a mi, közösen elvégzett munkánknak köszönhető. Ez tartást ad nekünk! Tartást, és innentől 2019-ben újból a győzelemért fogunk harcolni. Az elvégzett munkával a hátunk mögött győzni akarunk! Májusban és októberben – mondta Cserna Gábor, majd így folytatta:

- Májusban mérik össze erejüket a keresztény Európát védelmező, illetve a bevándorláspárti politikai erők. Az uniós választáson el kell érnünk, hogy az európai intézményekben a bevándorlásellenes erők kerüljenek többségbe. Mi arról döntünk májusban, hogy továbbra is megakadályozzuk a kevert népesség létrejöttét hazánkban, és változatlanul az erős nemzetállamok létjogosultságában hiszünk.

Ezután kitért az őszi önkormányzati választásokra is. Mint mondta mi, dunaújvárosiak új korszak küszöbén állunk.

– Hiszek abban, hogy Dunaújváros polgárai látni és tapasztalni fogják, hogy nemcsak megindultunk a fejlődésben, de együtt meg is érkezünk egy modern városba. De azt is látnunk kell, hogy ilyen léptékű fejlesztéshez Dunaújváros ereje egyedül, önmagában kevés. Ehhez kormányzati támogatás is kell. Ahogy most, úgy a jövőben is. Az elkövetkező önkormányzati ciklusban is szükségünk lesz a kormány és a városvezetés együttműködésére, összhangjára. Azért, hogy Dunaújváros fejlődése töretlen maradjon. Erőt, összefogást, jó egészséget kívánok a 2019-ben előttük álló feladataink elvégzéséhez – zárta évértékelő beszédét Cserna Gábor polgármester, majd megköszönte dr. Dorkota Lajos városért folytatott lobbitevékenységét és dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos segítségét is. Az Újévi Köszöntő rövid műsorral zárult.

Az évértékelő utáni állófogadáson dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára mondott pohárköszöntőt. Kiemelte, hogy tavaly a város annyi fejlesztést kezdett el és fejez be idén, amennyit még soha. Példaként hozta a kézilabda csarnok felújítását, melynek szakmai előkészítő anyagát tegnap a város vezetése és a sportért felelős államtitkár aláírta. Két héten belül a kormány elé kerül a tervezet, és ha kedvező döntés születik, akkor a közbeszerzési eljárások lefolytatása után szeptemberben el is kezdődhetnek a munkálatok. Mint mondta négy-öt éven belül befejezik azt a Modern Városok elnevezésű nagy horderejű programot, amire korábban a városnak esélye sem lett volna. Kiemelte, hogy van egy tábor, akik az építést segítik elő és van egy másik, ahol csak fanyalognak. Mint mondta a kritikát tűrni kell, de a fanyalgás egy idő után unalmassá válik. Az építők táborának azt üzente, folytassák az építkezést, a rombolóknak pedig azt, hogy számoljanak az építők táborának mostani és jövőbeni többségével. 

A rovat további hírei: Közélet

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.