Dunaújváros Hetilap

A tudatos energiafelhasználás a cél

2019. február 28. (csütörtök) 12:51 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetemen ezen a héten tartották az Energiatudatossági Hét rendezvényeit. A programokon az intézmény dolgozói vettek részt és arra keresték a megoldást, miként csökkenthetnék az épületek energiafelhasználását.

Első alkalommal rendezték meg az Energiatudatossági Hét rendezvényeit a Dunaújvárosi Egyetemen. A hétfő óta tartó programsorozaton elsősorban az egyetem dolgozói vettek részt. Dr. András István rektor elmondta, a rendezvény dr. Dorkota Lajosnak és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak köszönhetően jött létre és célja elsősorban az volt, hogy csökkentsék az egyetem energiafelhasználását. Ennek érdekében egy három előadásos plenáris ülésen vett részt az intézmény több, mint kétszáz dolgozója. Ezeken az előadásokon az energiával kapcsolatos tennivalókról hallhattak új információkat. Például Petrovickijné Dr. Angerer Ildikótól, aki nem csak az egyetem Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszékének docense, hanem a dunaújvárosi önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának dolgozója is.

Előadásán arra tért ki, hogy mivel jár az egyetem energiafelhasználása, hogyan mutatkozik meg a város környezetében és hogyan lehetne csökkenteni. Később a MEKH részéről érkezett egy előadó, aki a megújuló energiaforrásokról beszélt, majd pedig az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviselője ismertette az atomenergia felhasználási módjait.

Az előadásokkal kapcsolatban dr. András István rektor elmondta, mindenki hallhatott új információkat és reméli, ha csak kicsivel is, de később hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy kevesebb fogyasztással segítsék a környezetet. Hozzátette, hogy ez a hét jó alkalom volt arra, hogy visszatekintsenek az elmúlt évekre és megnézzék, hogyan változott a fogyasztásuk, ami a hatalmas infrastruktúrájuk miatt tekintélyes mennyiségű éves szinten. A programot éppen ezért szeretnék folytatni és bevonni a kollégiumokat is, hogy tovább csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

A héten nem csak előadásokat hallhattak a dolgozók, hanem egy tréningsorozaton is részt vettek. Dr. Balázs László, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója elmondta, a munkatársak három csoportban összesen majdnem ötvenen vettek részt a szemléletformáló tréningen. A találkozókon asszociációs játékokkal, beszélgetésekkel hívták fel a figyelmet arra, hogy ne csak otthonukban, hanem a munkahelyükön is figyeljenek a fogyasztásukra. Céljuk elsősorban egy akcióterv kidolgozása volt, amiben arra helyezték a hangsúlyt, hogy egymást is támogatva, a közösséget bevonva haladjanak a kisebb felhasználás felé. Ebbe beletartozhat az is, hogy csak ott használjanak energiát, ahol feltétlenül szükséges, ezért a fűtést és az áram fogyasztását összehangolhatnák az órarendekkel és a különböző rendezvényekkel.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást! 

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

2020. január 15. (szerda)

Ünnepélyes keretek között adta át az elmúlt negyedévben a Dunaújváros kenyere elnevezésű kezdeményezésből befolyt összeget Pintér Tamás polgármester a Munkásművelődési Központ részére. Az eseményen bejelentették: a következő hónapokban a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének gyűjtenek az eladott kenyerekből!