Dunaújváros Hetilap

A tudatos energiafelhasználás a cél

2019. február 28. (csütörtök) 12:51 - Vass Ádám

A Dunaújvárosi Egyetemen ezen a héten tartották az Energiatudatossági Hét rendezvényeit. A programokon az intézmény dolgozói vettek részt és arra keresték a megoldást, miként csökkenthetnék az épületek energiafelhasználását.

Első alkalommal rendezték meg az Energiatudatossági Hét rendezvényeit a Dunaújvárosi Egyetemen. A hétfő óta tartó programsorozaton elsősorban az egyetem dolgozói vettek részt. Dr. András István rektor elmondta, a rendezvény dr. Dorkota Lajosnak és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak köszönhetően jött létre és célja elsősorban az volt, hogy csökkentsék az egyetem energiafelhasználását. Ennek érdekében egy három előadásos plenáris ülésen vett részt az intézmény több, mint kétszáz dolgozója. Ezeken az előadásokon az energiával kapcsolatos tennivalókról hallhattak új információkat. Például Petrovickijné Dr. Angerer Ildikótól, aki nem csak az egyetem Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszékének docense, hanem a dunaújvárosi önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának dolgozója is.

Előadásán arra tért ki, hogy mivel jár az egyetem energiafelhasználása, hogyan mutatkozik meg a város környezetében és hogyan lehetne csökkenteni. Később a MEKH részéről érkezett egy előadó, aki a megújuló energiaforrásokról beszélt, majd pedig az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviselője ismertette az atomenergia felhasználási módjait.

Az előadásokkal kapcsolatban dr. András István rektor elmondta, mindenki hallhatott új információkat és reméli, ha csak kicsivel is, de később hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy kevesebb fogyasztással segítsék a környezetet. Hozzátette, hogy ez a hét jó alkalom volt arra, hogy visszatekintsenek az elmúlt évekre és megnézzék, hogyan változott a fogyasztásuk, ami a hatalmas infrastruktúrájuk miatt tekintélyes mennyiségű éves szinten. A programot éppen ezért szeretnék folytatni és bevonni a kollégiumokat is, hogy tovább csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

A héten nem csak előadásokat hallhattak a dolgozók, hanem egy tréningsorozaton is részt vettek. Dr. Balázs László, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója elmondta, a munkatársak három csoportban összesen majdnem ötvenen vettek részt a szemléletformáló tréningen. A találkozókon asszociációs játékokkal, beszélgetésekkel hívták fel a figyelmet arra, hogy ne csak otthonukban, hanem a munkahelyükön is figyeljenek a fogyasztásukra. Céljuk elsősorban egy akcióterv kidolgozása volt, amiben arra helyezték a hangsúlyt, hogy egymást is támogatva, a közösséget bevonva haladjanak a kisebb felhasználás felé. Ebbe beletartozhat az is, hogy csak ott használjanak energiát, ahol feltétlenül szükséges, ezért a fűtést és az áram fogyasztását összehangolhatnák az órarendekkel és a különböző rendezvényekkel.

A rovat további hírei: Közélet

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

2020. június 05. (péntek)

Méltó módon emlékeztek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára városunkban a nemzeti összetartozás napján: az önkormányzat az evangélikus templomban és az emlékhelyen rendezett ünnepséget – koszorúkkal, szép szavakkal, közös áhítattal.
 

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

2020. június 04. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban számtalan lakossági visszajelzés érkezett a Papírgyári úti beton buszmegállók környékének állapotáról – a helyzet a napokban rendeződött, adta hírül város hivatalos oldala. 

Véradás: majdnem teljes üzemmód

Véradás: majdnem teljes üzemmód

2020. június 04. (csütörtök)

A nyár elején szokásoshoz mérten is  növekvő vérigénnyel számolnak a véradások szervezésekor, hangsúlyozta lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. 

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.