Dunaújváros Hetilap

Hiába a kétszámjegyű áremelkedés, a dunaújvárosi ingatlanok továbbra is kedvező áron elérhetőek

2019. február 13. (szerda) 11:50 - doszerk

A hazai lakáspiac a folyamatos vérfrissítésnek köszönhetően nemcsak visszakapaszkodott a válság előtti szintre, hanem túl is szárnyalta azt. A használt lakások pezsgése mellett fellendültek az építkezések, tehát az új lakásállomány érezhetően bővült – bár ennek ütemével az építőipar nem tudta tartani a tempót.

Ingatlanár-emelkedés: mennyit nyom a latban az elhelyezkedés?

Az azonos alapterületű új és használt lakások áraiban tízmilliós különbségek lehetnek: előbbi típus átlagosan 20-40 millió forint között érhető el, míg utóbbi 10 millió forint alatt is megvásárolható – de a felső határ eléri a 40-60 milliót.

A használt ingatlanok szegmensében érdemes alaposan szétnézni, ha egy teljesebb képet szeretnénk kapni az árszínvonalról. Az átlagos reálárak 2018-ban 6%-kal bővültek, ám e mögött érezhető területi differenciálok vannak – nemcsak a megyék között, hanem azok határain belül is.

Ezt a tendenciát tökéletesen szemlélteti Fejér megye, ahol a tavalyi évben 22%-kal bővültek az átlagos reálárak (amely a KSH szezonálisan kiigazított inflációs adatai alapján kerül meghatározásra).

Az átlagos reálárak változása 2018. január és december között Fejér megye egyes városaiban

 

A települések között azonban drasztikus differenciálok tapasztalhatók. Míg Móron 17%-kal csökkentek, Rácalmáson közel stagnáltak – mindössze 2%-kal növekedtek – Székesfehérváron, Gárdonyban és Dunaújvárosban 16-22%-kal bővültek az átlagos reálárak, addig Sárbogárdon 106%-os volt a drágulás tavaly január és december között.

A típust mindenképpen figyelembe kell venni

Az elhelyezkedésen kívül az ingatlan típusa határozza meg az eladási árakat – amely az ingatlanpiac szereplői számára az egyik legfontosabb szempont. Ha az átlagos négyzetméter-árakat vesszük górcső alá az árváltozásoknál látottakhoz képest merőben eltérő rangsor rajzolódik ki.

A drasztikus drágulás ellenére Sárbogárdon továbbra is kedvező áron érhetők el a családi házak: a 156 ezer Ft/m2 átlagár 23-50%-kal elmarad a Székesfehérváron, illetve Dunaújvárosban eladó családi hazákétól, a megyei szintnél pedig 33%-kal kedvezőbb (a százalékok 46-155 ezer Ft/m2-es különbségeket takarnak).

A családi házak átlagárai Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

Hasonló kép mutatkozik, ha Fejér megye lakáspiacát vesszük górcső alá. Az országnak ezen a területén 12-25%-kal alacsonyabb átlagárakon kerülnek meghirdetésre a tégla-, és panellakások a hazai viszonylathoz képest. A megye határait átlépve azt tapasztaljuk, hogy a dunaújvárosi lakások 27-35%-kal kedvezőbb átlagárakon kerülnek meghirdetésre a megyei szintnél, amelyet székesfehérvári társaik 12-26%-kal meghaladnak.

Átlagos lakásárak Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

 

Az állam egyre több eszközzel szorgalmazza a családalapítást

2016 január óta a kormány a CSOK-kal igyekezett támogatni a gyermekvállalást. A kedvezményt az utóbbi években többször újraszabták, a februárban közzétett demográfiai akciótervben szereplő tervek szerint pedig a jövőben még nagyobb mértékben támogatják a családokat.

A kedvezményes hiteleken kívül a CSOK-ot kiterjesztik a használt lakás vásárlására és külön gondolnak a falun élőkre. Egyébként nem a lakástámogatás lesz a családoknak szóló egyetlen segítség: a tervek szerint az állam besegít az autóvásárlásba, illetve a nagyszülői gyed mellett bővítik a teljes bölcsődei férőhelyeket.

 

Forrás: ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.