Dunaújváros Hetilap

Itt az ötödik távozó képviselő: Hegedűs Lórántné is kilépett a Jobbikból

doszerk - 2019. február 26. 11:46

„Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel” – írta a közösségi oldalán Hegedűs Lórántné, a Jobbik már csak volt országgyűlési képviselője, aki kilépett a párt országgyűlési frakciójából, a pártból, valamint lemondott a pártban betöltött összes tisztségéről. Egyes informaciók szerint a távozásának az az oka, hogy elege lett a baloldalhoz való közeledésből. írja az Origo.

Kedd reggel rövid Facebook-üzenetben jelentette be a Gyurcsányékhoz dörgölőző, antiszemita Jobbikkal való szakítását Hegedűs Lórántné, a Jobbik parlamenti képviselője. A politikus azt írta, hogy tekintettel „az áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségre”, az Országgyűlés elnökének bejelentette a kilépését a Jobbik országgyűlési frakciójából, továbbá a Jobbik elnökségének jelezte, hogy lemond a párttagságról, és a pártban betöltött összes tisztségéről. A politikus azzal indokolta döntését, hogy a posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésével és személyes meggyőződésével.

Hozzátette, hogy mindenféle nyilatkozattól elzárkózik. Több mint különös, hogy egy órával a bejegyzés közzétételét követően elérhetetlenné vált Hegedűsné Facebook-oldala. A tavaly áprilisi választás óta eddig négyen távoztak a párt képviselőcsoportjából: először Dúró Dóra, akit Volner János, a Jobbik korábbi frakcióvezetője, majd Apáti István és Fülöp Erik követett. Mindannyian a Mi Hazánk Mozgalomban folytatták.  

Frakciót alakíthatnak?

Mindezek után egyetlen kérdés maradt: hol folytatja a volt jobbikos politikus? Hiszen csak a frakcióból lépett ki, a mandátumát nem adta vissza. A Házszabály értelmében fél évig biztosan független képviselőként kell dolgoznia, csak ezután lesz nagyobb mozgástere. Ha a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozik, akkor ismét napirendre kerül a kérdés: akár frakciót is alakíthatnak a radikálisok. A jelenlegi Házszabály alapján azonban erre nincs lehetőségük, ugyanis

  • főszabály szerint képviselőcsoportot legalább öt képviselő alakíthat,
  • ráadásul van egy olyan kitétel is a hatályos országgyűlési határozatban, amely szerint csak azoknak lehet frakciójuk, akik az országgyűlési választáson országos listát állítottak, és mandátumot szereztek, vagy egy ilyen párt jogutódjának minősülnek.

Tehát két feltételnek sem felelnek meg, ezért ez egyelőre távolinak tűnik.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.