Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Metál minden generációnak

Vass Ádám - 2019. február 23.

A nagy öregek és az ifjú titánok is ott lesznek júliusban a Rockmaraton színpadain, aminek ismét a dunaújvárosi Szalki-sziget ad otthont. A nemzetközi névsor már teljes és a hazai nagyágyúk sem maradnak ki.

Tavaly október óta záporoznak a nevek a következő Rockmaratonra. Az ország legnépszerűbb tematikus rock és metál fesztiválját idén is Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezik meg, ezúttal július 8-13. között. A szervezők már többször hangsúlyozták, hogy keresve sem találhattak volna megfelelőbb helyszínt a fesztiválnak és ezzel a látogatók is egyetértenek, akik szerint az árnyékos kemping, a szabadstrand és a megfelelő elrendezés és kiszolgálás, valamint a város lakói mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az év legjobb hat napját töltsék el nálunk.

A helyszín miatt tehát nem kell aggódni, de a fellépők miatt sem, hiszen az már lassan négy hónapja kiderült, hogy a svájci folk metal brigád, az Eluveitie mellett érkezik a Jinjer, a new york-i street punk egyik zászlóshajója, a The Casualties, a hazai vonalról pedig a Prosectura, Road, Sear Bliss, Cool Head Klan és Fegyelmező Részleg. A szervezők később sem fukarkodtak a nevekkel, novemberben már azt is megtudtuk, hogy Dunaújvárosba látogat a fantasy power metal banda, Gloryhamer, a közel harminc éve menetelő brazil death metal alakulat, a Krisiun, és a Rise Of The Northstar. A nagyszínpadon pedig a skandináv black metal egyik legnagyobb képviselője, a Marduk is meglátogat minket. Nincs Rockmaraton a hazai klasszikusok nélkül sem, szóval csápolhatunk az Aurora, a Bloody Roots, a Depresszió és a Don Gatto, a suttyó Blues Company, az eurovíziós AWS, a klasszikus Ossian és Rudán Joe, a mindent elviccelő Wedding At The Slaughterhouse koncertjein is.

A legnagyobb hír viszont még karácsony előtt megérkezett, vagyis az, hogy Phil Anselmo, a Pantera egykori frontembere a Philip H. Anselmo & The Illegals formációval érkezik városunkba, és ezzel a felállással nyomja el az exkluzív, 100% Pantera szettet júliusban a Szalki-szigeten, így húsz év után újra Pantera daloktól lesz hangos a Kárpát-medence.

A klasszikusok táborát a negyven éve alakult punk együttes, a The Exploited is erősíti, de csápolhatunk a Napalm Death, vagy a világ legjobb Motörhead tribute zenekarának, a Bömbers koncertjére is. Aki pedig a hazaira szavaz, annak jó hír, hogy a Kalapács, a Paddy and the Rats, a Watch My Dying, a Zorall és az AWS sem marad ki a buliból.

A magyar fellépők névsora még nem teljes, de hamarosan lehull a lepel mindannyiukról, és már nem kell sokat várnunk a napi bontásra sem, a fesztiválig pedig már csak kevesebb, mint öt hónap van hátra.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.